Steen Ulnits er bosat Randers, men har boet størstedelen af sit liv i Aarhus. Han fisker ofte i området omkring sit sommerhus i Mols. Til daglig er han fiskeribiolog, forfatter, fotograf, mens han også administrerer ulnits.dk. Foto: Steen Ulnits/ulnits.dk

Steen Ulnits er bosat Randers, men har boet størstedelen af sit liv i Aarhus. Han fisker ofte i området omkring sit sommerhus i Mols. Til daglig er han fiskeribiolog, forfatter, fotograf, mens han også administrerer ulnits.dk. Foto: Steen Ulnits/ulnits.dk

Suveræne Djursland og Aarhusbugten:

Lystfiskeri i sommerferien i Østjylland

Flere og flere springer ud i lystfiskeri. Hvad kræver det? Og hvad kan Østjylland tilbyde?

Af
Martin Jørgensen

sommer Forestil dig at stå i høj solskin med panoramaudsigt ud over Kattekat. En mild vind rammer dig, mens duften af den netop tændte engangsgrill skaber den helt perfekte sommerstemning. I favnen har du en fiskestang, og i baghovedet et spinkelt håb om, at de medbragte Steff-Houlberg-pølser kan erstattes med friskfangede fisk.

Lyder det som noget for dig? Så er lystfiskeri i Østjylland måske et oplagt valg.

Ifølge Steen Ulnits, som er fiskeribiolog og hyppig lystfisker i Østjyllands farvande, er der i denne sommer allerede nu et øget antal nye lystfiskere, som har anskaffet sig fiskestang og dertilhørende grej.

"Mit indtryk er, at der har været et boom i interessen for lystfiskeri. Folk har gået derhjemme og kedet sig, og så er sæsonen perfekt til at begynde med lystfiskeri. Det er gode fiskemåneder i disse sommer-tider."

Mere end bare fisk

Men selvom det at fiske i høj grad handler om at få bid og fisk op på land i alle størrelser, så er det ikke det eneste formål, fortæller Steen Ulnits.

"Mange tror, at det bare handler om at fange masser af fisk, men det kommer man ikke til. Der er nemlig ikke så mange at fange. Lystfiskeri handler i lige så høj grad om at kunne slappe af og bruge tid sammen med sine venner og familier," siger han og tilføjer:

"Fiskestangen er bare en undskyldning for at komme ud. Med fiskeriet kommer man i kontakt med naturen på en anden måde, end hvis du løber en tur eller cykler i skoven. Der er en ro over havet, og det er en form for psykoterapi."

Ved Djurslands østkyst begynder den dybere og mere stenede strand, som kendetegner resten af Djursland. Foto: Steen Ulnits/ulnits.dk

Ved Djurslands østkyst begynder den dybere og mere stenede strand, som kendetegner resten af Djursland. Foto: Steen Ulnits/ulnits.dk

Langs kysterne på Djursland finder du nogle af de bedste muligheder for lystfiskeri i Danmark.

Fra Nord til Syd er der kilometervis af gode lystfiskerområder, der ligger ud til de åbne hav.

"Djursland er helt suveræn. Men også Aarhus-bugten er en rigtig fin mulighed. Der er havørreder, makreller og måske er der også liudt hornfisk tilbage. Det er helt klart stederne, man skal tage hen, hvis man vil have den bedste lystfisker-oplevelse i Østjylland."

Af populære steder fremhæver Steen Ulnits især Gjerrild og Karlby Klint, der beskrives som gode og smukke pladser.

"Her er der virkelig god plads og nogle fine spots, hvor man kan være heldig at få noget på krogen, hvis man tænker sig om."

En hobby for alle

Alle kan lære at fiske. Og de fleste har også råd til det. Man kan nemlig komme langt for 500 kroner, og bliver man virkelig fanget af lystfiskeri, så er 'the sky your limit', som Steen Ulnits formulerer det. Lidt assistance gør dog underværker.

"Man bør tage ned i sin lokale fiskebutik for at få den bedste vejledning, for der kan de hjælpe med alt og finde frem til, hvad ens helt aktuelle behov er, så du hverken køber for meget eller for lidt."

Råd er der nok af. Både hos den lokale fiske-shop og på nettet. Nogle mener, at det bedst at tage afsted meget tidligt eller sent på dagen, men som begynder er det ikke tidspunktet, der er altafgørende.

"I praksis skal man bare tage ud og fiske, når man har lyst. Når man bliver skarpere til det og får en bedre fornemmelse for, hvornår det er bedst, så kan man begynde at tænke mere over timingen. Men som ny, skal man ikke spekulere over det."

Lystfiskeri kræver et fisketegn, som kan anskaffes for under et par hundrede kroner. Blandt andet på fisketegn.dk. I 2008 var der 159.490 danskere, der købte et årstegn som lystfisker. I 2018 var det tal faldet til 135.082.

Fakta

Gode råd

  • Fiskning ved solopgang og solnedgang er altid godt
  • Undgå en kyst hvor der er meget vind. Find i stedet en læ-side
  • Lad være med at vade direkte ud i vandet. Stå på land og fisk langs kysten.

Publiceret 11 July 2020 10:00