99 arter opstået i samarbejde mellem Naturhistorisk Museum og Danmarks Naturfredningsforening. Målet er at vække børns begejstring for den natur, der omgiver dem, og få flere børn ud og opleve naturen. Man kan læse mere på 99arter.dk, hvor man også gratis kan downloade plakaten. Foto: 99 arter

99 arter opstået i samarbejde mellem Naturhistorisk Museum og Danmarks Naturfredningsforening. Målet er at vække børns begejstring for den natur, der omgiver dem, og få flere børn ud og opleve naturen. Man kan læse mere på 99arter.dk, hvor man også gratis kan downloade plakaten. Foto: 99 arter

Brug naturen:

Kan du krydse 99 danske arter af?

Man behøver ikke rejse langt for at opleve storslået natur og spændende dyr. Vi har faktisk virkelig mange smukke steder og vilde dyr i vores baghave her i Østjylland

Af
Stine Østergaard

DYRELIV Morten DD er museumsinspektør på Molslaboratoriet i Femmøller, der hører under Naturhistorisk Museum i Aarhus. Men mange kender ham garanteret lige så godt som Sebastian Kleins over-entusiastiske makker i tv-programmet '1 døgn, 2 hold, 3 dyr'.

Han anbefaler – selvfølgelig – at man tager ud i den danske natur og ser, hvad den har at byde på. Selvom han godt ved, det måske ikke er alle, der ligesom han kan få en på opleveren af at se en sjælden flueart, så er der masser af andre fantastiske dyrearter i den danske og østjyske natur.

For eksempel vil han anbefale at kigge efter de lidt større fugle.

Tag på tur om natten

Og man må altså gerne lave noget lidt anderledes end den almindelige eftermiddagstur.

"Jeg vil gøre det, at jeg slæber en makker med og tage ud om natten. Du skal unde dig selv en nattur frem for at tage ud i varmen og se de fugle, alle andre har set. En dagtur har man prøvet en million gange," siger Morten DD, men bliver afbrudt af en fugl i landskabet, hvor han går.

"Neeej, der er sidder en fluesnapper her, hvor fint!" lyder det gennem telefonen.

Men tilbage til natturen...

"Man kan købe sig en kraftig lampe, eller tage op til Molslaboratoriet, hvor man kan tænde en. Sådan kan man tiltrække en masse natsværmere. Det er pisse sjovt! Om natten kan man også lytte til fugle. Kærsangere, sangdrosler, rødstjert, rødhals og ugleunger. Eller løvgræshopper. Man kan også finde sankthansorm, der lyser op om natten."

Nyd stilheden

Mans han taler har Morten DD smidt sig på græsset på maven på et overdrev med telefonen til øret. Det vil han også opfordre andre til. Måske ikke ligefrem at smide sig på maven. Men i hvert fald at sætte sig godt til rette i naturen.

"Jo mere du sidder stille, jo mere oplever du.... Fuck alt det motion! Sæt dig ned og hold din kæft. Det må du meget gerne citere mig for," siger han med fuglefløjt i baggrunden.

Om man sidder eller ligger ned eller går en lille tur i et naturområde er der mange sjældne arter at kunne se – især på Morten DD's hjemmebane i Mols Bjerge.

"Det er pisse tilfredsstillende med så mange blomster. Og de tiltrækker masser af sommerfugle af bier. Jeg har ikke lavet andet i dag end bare at gå rundt og se på ting."

99 arter

Morten DD er selv flittig bruger af app'en iNaturalist, hvor man kan tage billeder af de ting man ser i naturen og finde ud af, hvilken art det er.

Han er også med som formidler i projektet '99 arter at se før du bliver voksen'. På en plakat er der samlet 99 danske arter, som er vigtig i den danske natur. Og man kan altså også gå på jagt efter dem, selvom man er blevet voksen.

Det kan for eksempel blive et sommerferieprojekt at se, hvor mange arter, man kan nå, inden hverdagen starter for alvor igen.

Publiceret 18 July 2020 11:30