Millionæren fra Singapore. Pressefoto

Millionæren fra Singapore. Pressefoto

Seks bud på spændende sommer-lydbøger

Når det er tid til at komme ned i gear, er lydbøger et oplagt valg til sommerferien

lydbog De seneste år er interessen for lydbøger kun steget, og selv om mange fortsat er vilde med at læse fysiske bøger, så er stadigt flere også begyndt at bruge ørerne i stedet for øjnene og lytte til de store fortællinger og hårrejsende historier

Så nu er der kamp om at slå græsset, stryge skjorterne, male hegnet og putte ungerne. For imens kan et par høretelefoner nemt finde vej til ørerne.

’Den, der lever stille’

Stadigt flere forfattere af især de mere personlige fortællinger og biografier vælger at indlæse sin bog selv. En af dem er Leonora Christina Skov, der vandt De Gyldne Laurbær i 2019 for sin meget personlige roman: ’Den, der lever stille’. Leonora Christina Skov har selv indlæst bestselleren om et mildt sagt anstrengt forhold til sine forældre – i særdeleshed moderen.

Da Leonoras mor dør, beslutter hun at skrive den faktiske historie om sig selv og sit liv. Om den ensomme Christina, der vokser op i et rødt parcelhus i Helsinge med en plan: Hvis bare hun opfører sig almindeligt, får topkarakterer og ikke gør sin mor ked af det eller sin far vred, kan det være, at de kan elske hende.

Den der lever stille. Pressefoto.

Den der lever stille. Pressefoto.

’Lone star’

Ligesom Leonora Christina Skov har også Mathilde Walter Clark indlæst sin meget personlige og DR Romanpris-nominerede roman ’Lone Star’ selv. Det gør lytteoplevelsen helt særlig at høre Mathilde Walter Clark selv fortælle om sit langdistanceforhold til sin amerikanske far.

Da Mathildes stedfar dør, plages hun af spørgsmålet om hvad der vil ske, hvis hendes egen far dør ovre på den anden side af Atlanten. Vil der være nogen som ringer? Af skræk for at fortiden skal gå til grunde i hendes erindring, går hun i gang med at skrive den bog om sin far som hun altid har vidst at hun skulle skrive.

Canadisk krimiserie

Den canadiske krimiforfatter Louise Penny er dette forår udkommet for første gang på dansk med sin bestsellerserie om politiinspektør Armand Gamache. Fire bind er det allerede blevet til (der er 15 i serien) og udover at være rigtig fint indlæst af populære Peter Pilegaard, så er bøgerne et godt eksempel på, at hvis man først er hooked af en krimi/spændingsserie, så kan man binge-lytte i timevis på samme afhængige måde, som når en tv-serie kværnes på et døgn. Begynd med bind 1 ’Mørkt motiv’ og god fornøjelse med at få trykket pause derefter.

’Tabita’

Endnu en virkelig god roman indlæst af forfatteren selv. Iben Mondrup er selv opvokset i Grønland, og historien er inspireret af virkeligheden, men det er dog ikke en stærkt selvbiografisk fortælling som andre nævnt i denne artikel. Romanen skildrer Eva og Berthel, der kommer hjem til Danmark med to adopterede børn efter en årrække i Grønland.

Det er midten af 60’erne, og både forholdet imellem Eva og Berthel og imellem Grønland og Danmark knager. De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden helst skal udslettes, fordi den er sprængfuld af fortielser og farlige spændinger imellem to kulturer og imellem alle de voksne, der skal forestille at passe på børnene. Vil du have mere efter endt lytning, så lyt til podcasten ’Rejsen til det røde hus’, der følger en adopteret, grønlandsk kvinde hjem til Grønland for at undersøge, hvorfor hun endte i Danmark som barn.

Kevin Kwan

Kevin Kwans populære trilogi om ’crazy rich asians’ følger Nicholas og Rachel, den vilde Familien Young og det unge pars sjove og enestående crew af venner i en jungle af gamle penge, nye penge, skeletter i skabene, nysgerrige slægtninge, golddiggers og fuckboys, forsvundne fædre og iskolde mødre.

Trilogien er fremragende indlæst af Karoline Munksnæs. Hun formår at fange det finurlige og charmerende univers, giver figurerne herligt liv og indtaler kinesiske ordsprog, bandeord og slang i en lind strøm, der lyder aldeles troværdigt i et par danske ører. Perfekt til en af sommerens liggestole.

’Alt det lys vi ikke ser’

Nyklassiskeren og Pulitzer-prisvindende ’Alt det lys vi ikke ser’ af Anthony Doerr er indlæst af den meget populære indlæser Morten Rønnelund. Og lige præcis denne oplæsning af den medrivende Anden Verdenskrigsroman har givet Morten Rønnelund E-reolens pris som ’brugernes favoritindlæsning’ i 2019. I et Europa opslugt af krig kolliderer tilværelser uforudsigeligt. ’Alt det lys vi ikke ser’ er et studie i, hvordan mennesker mod alle odds forsøger at finde ud af, hvad der er rigtigt og godt. En historie om mod og tvivl, en bittersød fortælling om kærlighedens væsen.

mj

Alt det lys vi ikke ser. Pressefoto

Alt det lys vi ikke ser. Pressefoto

Publiceret 19 July 2020 10:00