Foto: Øxenholt Foto

Foto: Øxenholt Foto

Trods pyro, vejspærring og forsamlingsforbud:

Ingen sigtelser efter medaljefejring

Østjyllands Politi fandt det ikke hensigtsmæssigt at bryde forsamling af festende AGF-fans op

Af
Danni Paulsen

"Er corona forsvundet i Aarhus?"

Sådan lyder en af mange kritiske responser på de sociale medier, efter at hundredevis af AGF-fans søndag aften brød ud i fest og sang, da byens hold efter 23 års tørke sikrede sig medaljer.

For nok under man de hårdt prøvede fans succes, men søndagens fejring skete i skyggen af en verdensomspændende epidemi.

Og fejringen i først midtbyen, hvor Busgaden blev blokeret af fans, og senere i lufthavnen i Tirstrup skete med langt flere end de 100 personer, man på nuværende tidspunkt må samles ifølge loven.

"Vi har et forsamlingsforbud på 100 personer lige nu, og det skal selvfølgelig håndhæves, og det er problematisk," konkluderer Martin Løye, politiinspektør ved Østjyllands Politi og linjechef for Operativt Center.

Han fortæller, at politiet havde forudset, at der kunne være stor fanaktivitet i midtbyen.

"Vi var dernede og vidste godt, at der ville være mange aktive fans i bybilledet og på værtshusene. Der var rigtig mange, og det foregik rigtig fint på restaurationerne, men så flyttede det ud i Busgaden. Her måtte vi dirigere mennesker væk."

Ingen sigtelser

Ifølge Martin Løye gik mange af fansene op til Musikhuset, hvor forudbestilte busser stod klar til at køre dem til Tirstrup og modtage truppen, som vendte hjem fra København.

Her var der massiv afbrænding af pyroteknik og også en for stor forsamling, men ikke én eneste person blev sigtet i hverken midtbyen eller Tirstrup i forbindelse med fejringen.

"Grundlæggende foregik det i god ro og orden, og det var vores folks vurdering, at man overordnet var forsamlet på en måde, så det ikke udgjorde en smitterisiko. Men jeg kan godt se på nogle af billederne, at man står meget tæt, og efter min vurdering er det en overtrædelse af forsamlingsforbuddet," siger Martin Løye.

Med pyro-afbrænding, vejspærring og så stor en forsamling var der jo masser af grundlag for at bryde det op og dele bøder ud. Men hører jeg dig sige, at situationen ikke var til at stoppe festen?

"Ja. Det er en samlet vurdering, man laver derude. Men om der sker sigtelser efterfølgende, det må vi se på."

Men i aftes vurderede I ikke, at det var hensigtsmæssigt?

"Nej. Ikke i forhold til den konstruktion, der var."

Dialog med klub og fans

Østjyllands Politi har efterfølgende været i kontakt med klubben, og fansene skal man også have en snak med.

"Vi vil gå i dialog med dem, der har arrangeret det med buskørslen til lufthavnen, og sikre, at det ikke kommer til at ske igen. Vi er nødt til at sørge for, at restriktionerne efterleves i praksis, så vi skal have en snak om spillereglerne. Når man gør sådan noget, så er man også forpligtet til at indordne sig under reglerne."

Onsdag skal AGF i aktion igen på udebane mod FC Nordsjælland, og søndag hedder det hjemmebane mod rivalerne fra Brøndby, hvor der må være 8.500 tilskuere på stadion.

Og med kurs mod sølvmedaljer kan der blive grundlag for endnu en stor fanfest, og derfor har politiinspektøren en klar opfordring.

"Jeg synes, at man skal glæde sig over de sportslige resultater, men sørge for, lige så vel som man har sportslig succes, at man også har det i forhold til smittespredningen, og det kræver, at man efterlever retningslinjerne. Og når vi taler det offentlige rum, så er det 100 personer, man må være forsamlet," slår han fast.

Publiceret 20 July 2020 14:43