'Satans sommer' er én af bestsellerne i 2020 og med god grund. Pressefoto

'Satans sommer' er én af bestsellerne i 2020 og med god grund. Pressefoto

Sommerlæsning:

Fem sommerbøger til stranden

Ferietid er læsetid. Her er fem gode bøger til sommerhuset og liggestolen

læse Håndklæde. Solcreme. Koldt at drikke. Der er flere ting på huskelisten, når turen går til stranden i løbet af sommeren. For mange er en god bog også på listen. Her er en håndfuld spændende læsning, man kan fordrive tiden med på varme sommerdage.

Åndeløs spænding

Svenske Gustaf Skördeman har skrevet en spændingsroman, som allerede er solgt til mere end 20 lande og blandt andet har fået fem stjerner i Jyllands-Posten. Og læs lige med her og sig, du ikke har lyst til at læse mere … Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund.

Familiedrabet ud af det blå forgrener sig i en gammel DDR-spionring, i terrorbevægelser og intense konfrontationer mellem mødre og døtre. ’Geiger’ er (heldigvis) kun den første i en planlagt trilogi.

Utrolige konspirationer

Tobias Bukkehaves thrillerdebut om magtmisbrug, konspiration og nationalisme i en verden, hvor landegrænserne i stigende grad trækkes hårdere og hårdere op, fik anmelderne helt op af stolen af glæde og blandt andre Berlingske gav fem stjerner og skrev:

"'Kongetro' er en begavet og politisk aktuel spionhistorie, en klon mellem John Le Carré og Agent 007 - måske set før, men sjældent så spændstigt og spændende. Bukkehave skriver godt, han er vidende og humoristisk, og så har han noget på hjerte."

Mød den tidligere jægersoldat Tom Cortzen, der modvilligt må hjælpe Forsvarets Efterretningstjeneste, da en iransk topprogrammør bliver dræbt i Dubai, og hans danske kæreste forsvinder.

Fascinerende historie

Brug sommeren til at rejse tilbage i tiden. I en elegant og sanselig prosa beskriver Sofie Malmborg den sande historie om den driftige Frederik Bargums indre og ydre liv i 1700-tallets borgerskab. Han er både en ustoppelig visionær som Lykke-Per og en skrupelløs chancerytter som Stein Bagger, og der er mange sårede skæbner i hans kølvand. En af dem er hans datter Rebecca, der som femårig blev efterladt, da hendes forældre flygtede ud af landet med kreditorerne efter sig.

Bargums synder. Pressefoto

Bargums synder. Pressefoto

I romanens andet spor er det den nu 21-årige Rebecca, der mindes sin barndom i den velbeslåede, men følelseskolde familie, og efterhånden kommer på sporet af, hvad det egentlig var, der skete, og hvor hendes forældre nu befinder sig.

Hvem har gjort det?

Opfølgeren til sidste års store krimibestseller ’Vinterland’ er landet. I ’Satans sommer’ er plottet igen forgrenet og medrivende, og der er pageturner-alarm. Politimanden Juncker er stadig i Sandsted, hvor han plages af mareridt efter sin fars død. Da en lokal advokat findes dræbt i byens park, kastes han ud i en omfattende efterforskning, der også trækker tråde til hans egen fortid. I København modtager Junckers kone, Charlotte, der er journalist, et anonymt tip: Det frygtelige terrorangreb i København et halvt år forinden kunne have været forhindret.

Og Junckers gamle partner Signes familieliv er ved at gå op i limningen, og hun er stadig opslugt af tanken om hævn over den mand, der voldtog hende. Da der tegner sig en forbindelse mellem terrorsagen og et lig, der bliver fundet i Kongelunden, giver Signe fanden i det hele og kaster sig ind i jagten på sandheden.

Foruroligende læseoplevelse

’Jeg tog ned til bror’ er sådan en roman, der bor i en efter endt læsning. en sort, rå, voldsom og øm fortælling. Med humor og varme lader svenske Karin Smirnoff os opleve selve livet i sit helt eget særegne og betagende sprog.

Jeg tog ned til din mor. Pressefoto

Jeg tog ned til din mor. Pressefoto

Romanen er Karin Smirnoffs debut og fik en overvældende modtagelse, blev nomineret til den prestigiøse Augustpris og modtog de svenske boghandleres Book of the Year Award. Det er første del af Jana Kippo-serien, der er solgt i mere end 350.000 eksemplarer i Sverige.

mj

Publiceret 25 July 2020 10:00