Med sin placering tæt på vandet, er Früd et unikt sted for gæster, der ønsker et godt måltid mad i flotte omgivelser. Pressefoto

Med sin placering tæt på vandet, er Früd et unikt sted for gæster, der ønsker et godt måltid mad i flotte omgivelser. Pressefoto

Sommerguide i Østjylland:

Seks lokale mad-perler i hele regionen

Madscenen i Østjylland er i den absolutte top på landsplan kun overgået af København. Det fortæller Jan L. Pedersen, som er madanmelder og indehaver af Aarhus Update

Af
Martin Jørgensen

mad Hvor skal østjyderne tage hen, hvis de vil udforske regionens mad-muligheder til priser, der er til at betale sig fra? Og hvorfor overhovedet krydse kommunegrænser bare for et måltid?

Sikkerhedsselen er spændt og allieret med Jan L. Pedersen fra Aarhus Update drager vi nu en tur ud i det østjyske mad-landskab, der angiveligt skulle kunne noget helt særligt. Alt lige fra fremadstormende Djursland til det aarhusianske køkken, som byder på alt, hvad hjertet begærer. Og det er bare med at komme afsted, forlyder det.

"Man skal opleve maden i forskellige dele af Østjylland, blandt andet fordi der sker så meget nyt på Djursland. Folk tager imod en med åbne arme, når man kommer udefra. De er stolte af deres lokale råvarer, og de bruger dem allesammen," siger han og tilføjer om områdets 'ma(d)stodont':

"Aarhus er Aarhus og er selvfølgelig i en klasse for sig selv. Her er der uendeligt mange muligheder i alle prisklasser, og niveauet er meget højt. Men gastronomien uden for Aarhus er også interessant. Og så får man meget mere for pengene, så det er helt klart en køretur værd."

Alsidige Aarhus

Et væld af restauranter til ethvert madhumør. Fra spotpriser til dyr michelin. Alligevel er der i Aarhus to steder, der springer i øjnene for den aarhusianske madanmelder, hvis man vil have en anderledes oplevelse og prøve råvarer og smage, som man ikke normalt kaster sig ud i. Den første destination er Früd beliggende et lidt uden for centrum.

"Jeg synes jo, at Früd er vanvittig sjov. Det er et af de eneste steder, hvor du kan sidde og se ud over Tangkrogen. Ellers skal du til Marselisborg Havn. De har lækre strandstole og en strandbar, som man bare skal prøve. Derudover har de en hotdog-bod ude foran."

Med sin placering tæt på vandet serverer steder klassiske danske retter med fokus på lokale råvarer og den gode smag. Med busstop lige foran hoveddøren er stedet let tilgængelig for enhver, der skulle have lyst til et visit.

Vil du længere ind mod den centrale del af Aarhus og mærke storbyens puls, fremhæves Bardok.

'Mad, vin og sprut. Fra lande i og uden for den europæiske union', er det første, der møder dig, når du klikker ind på restaurantens hjemmeside. Så er stilen ligesom lagt.

Menukortet består i skrivende stund af alt lige fra kaukasus kebab til georgisk suppe-dumplings, så selvom du har udsigt til Åen, så kan dine smagsløg komme på en rejse til Østeuropa.

Bardok er ikke som alle andre. Maden er fra fjerne egne, men smagen er stadig helt i top. Pressefoto

Bardok er ikke som alle andre. Maden er fra fjerne egne, men smagen er stadig helt i top. Pressefoto

Og det er netop dét, der gør stedet unikt og et besøg værd, fortæller Jan L. Pedersen.

"Det er virkelig et lækkert sted. De eksperimenter meget, alt er økologisk, og så kan du få vodka til maden. Det er sympatiske priser for veltilberedt mad, så her får man virkelig en oplevelse."

Fremadstormende Djursland

Går turen derimod til Djursland, så er svaret klart.

Du kan nyde dit måltid udenfor hos Lundbergs Spisehus i Maltfabrikken. Pressefoto

Du kan nyde dit måltid udenfor hos Lundbergs Spisehus i Maltfabrikken. Pressefoto

"Lundberg Spisehus ved Maltfabrikken er klart den mest interessante," lyder det fra madanmelderen, der uden tøven fremhæver den nye restaurant i det østjyske.

I hjertet af et spritnyt kulturcentrum ligger Lundbergs Spisehus, der har en stor stjerne hos Jan L. Pedersen. Han kalder restauranten stedet på Djursland, hvis man vil have sig en på opleveren.

Maltfabrikken er blevet et populært sted, og Lundbergs Spisehus byder på lækre retter til fornuftige priser. Pressefoto

Maltfabrikken er blevet et populært sted, og Lundbergs Spisehus byder på lækre retter til fornuftige priser. Pressefoto

"Det er ægte dansk mad med fokus på de råvarer, der er i sæson og fra området. Der bliver serveret lokale øl med det største udvalg fra Ebeltoft Gårdbryd. Det er en helt vanvittig bar, de har."

Han fortæller videre, at selvom det kun er blevet til et enkelt besøg på stedet, så er der ingen tvivl. Her skal man bare hen.

Sæsonens råvarer ryger direkte op på tallerkenen hos Lundbergs Spisehus. Pressefoto

Sæsonens råvarer ryger direkte op på tallerkenen hos Lundbergs Spisehus. Pressefoto

Innovative ejere

Længere sydpå har unge ejere overtaget restauranten Valby Bakke i Skanderborg, og her er der valuta for pengene. Der er både mulighed for at spise på stedet, men har man lyst til at sidde ved søerne og nyde sin mad i det fri, så er takeaway også en vej at gå.

"Det ligger helt inde i byen, og det er sådan et moderne musik-sted, som også serverer klassisk dansk mad i hyggelige omgivelser. Helt klart et besøg værd."

Også Restaurant Vestermølle får et stort thumbs-up. På nordsiden af Skanderborg Sø ved Sønderbækkens udløb finder du restauranten, som har særlige fysiske rammer.

"Det er jo en gammel mølle, som er blevet sat fuldstændig i orden. Her kan du få frokost og middag i det moderne danske køkken, men det er ikke et tungt køkken. Der er fokus på god mad til fine priser."

Vestermølle er indrettet i klassisk nordisk stil, og som gæst kan du altid finde årstidens råvarer på din tallerken.

Morten Korch i Favrskov

Klassisk dansk med stort k. Sådan beskriver han Pøt Mølle Frijsensborg Slotskro. Med en placering ude i skoven tæt op ad en sø er scenen sat til en idyllisk middag i Hammel.

"Det er en Morten Korch at komme derud," fortæller Jan L. Pedersen om Pøt Mølle, der i 1933 åbnede som traktørsted, inden det i 1954 nedbrændte og efterfølgende måtte genopbygges, så den nu i dag står som en tro kopi af det, der ellers brændte ned for snart 75 år siden.

"Og så er det lækker, dansk mad til udmærkede priser. Også et besøg værd."

Publiceret 26 July 2020 10:00