Stenalt - en af mange perler i Norddjurs. Foto: Morten Bay-Mortensen

Stenalt - en af mange perler i Norddjurs. Foto: Morten Bay-Mortensen

Små oaser: Find de små perler langs fjorden

Hjemmeferie giver god mulighed for at gribe de små og særlige oplevelser, som findes tæt på. Norddjurs’ kirker er oplagte pejlepunkter for en sommertur

Af
Morten Bay-Mortensen

Er du så heldig, at du har mulighed for at trampe i pedalerne eller sætte dig bag rattet, så tag på strejftog i Rougsø på det nordlige Djursland. Start dagen ved Vejlby Kirke i Allingåbro, hvor den ualmindelig smukke portal i udhugget granit sender dig 800 år tilbage i tiden. Til stenmesteren Horder, der er berømt på Djursland for sine mesterværker i udhugget granit: Portaler med bibelhistorier, friser, relieffer og ikke mindst hans bomærke, det snoede tov, der topper de smukkeste døbefonte.

Følg Horders fodspor til Ørsted Kirke, her dukker hans smukke stenhuggerarbejder op igen. Men tag dig først tid til en stille vandring på den velpassede kirkegård fyldt med erindring og historie om mennesker. Nyd det parklignende anlæg med urnegravsteder under høje, skyggefulde træer på kirkens nordlige side, og se de store gravplader, som engang lå inde i kirken, og hvis navne er slidt bort af flere hundrede års kirkegængere. En mindesten formet som en kort træstamme gør indtryk: Da præstegården brændte i 1899 kostede den provsten Frederik Langballe livet i et skæbnesvangert forsøg på at redde studerekammerets dokumenter.

Krigsbytte i kirken

Inde i kirken er der svalt. I våbenhuset skal hænderne sprittes, og kirkerummet overvælder med sit smukke inventar. Udskårne relieffer, figurer og forgyldninger. Sæt dig på en bænk og mærk ånden fra den stærke og lærde kvinde på Stenalt, Anne Krabbe, en af Djurslands handlekraftige adelskvinder. Hun var optaget af litteratur, kunst og videnskab, og som husfrue på det nærliggende gods Stenalt var Ørsted Kirke utvivlsomt hendes øjesten. Anne Krabbe fik i starten af 1600 kirken indrettet med nye bænke, og hun sikrede sig, sit eftermæle: En lille tegneserie er skåret ind i herskabsstolene forrest i kirken. Her knejser hun og hendes mand Jacob Bjørn i fornemme dragter.

Hvad øjet ikke ser, er en enestående alterkalk i sølv, som adelsfruen skænkede til kirken. Historien om den skulle være ganske dramatisk: Fremstillet i 1300-tallet af en sølvsmed i Lübeck til domkirken i Slesvig. Under en krig blev den røvet af svenske soldater og ført til Vadstena Kloster i Sverige. Herfra tog en person fra Bjørn Hvide-slægten den med til Stenalt som krigsbytte i 1500-tallet. Kalken kommer kun frem på særlige helligdage, men til gengæld kan man studere en sort stentavle i kirken: Her varsler Anne Krabbe sin forbandelse over den, som måtte forsøge af røve kalken fra kirken. Så er man advaret.

Frøkenen sagde nej tak

Kaffetørsten melder sig sikkert efter besøget på kirkebakken, og Ørsted Bageri er leveringsdygtig i god kaffe og velvoksne lagkagestykker, som skal indtages midt på Polden, hvor man kan følge med i byens liv. Måske lokker et besøg i genbrugsbutikken, og så går turen videre gennem skoven til det velholdte gods Stenalt med den smukke gule hovedbygning i italiensk stil. Opført til at bedåre en yndig italiensk kvinde, som den unge herremand Frederik Christian Schack havde forelsket sig i og skulle giftes med. Standsmæssigt skulle hun bo, det var betingelserne. Men ak, da slottet stod klar til indflytning, ville frøkenen ikke op til det kolde nord alligevel. Kærlighed kan være så ubarmhjertig.

Afsted går det mod Randers Fjord: Voer Kirke ligger på vejen, lysende velholdt i solen og med tårnet på stylter. Godt at menighedsrådet passer godt for den. En gammel historie fortæller, at i 1700-tallet så det skidt ud: Taget var utæt, bjælkeloftet næsten rådnet væk, og ikke engang et klokkereb var der råd til. Sognet var fattigt dengang, men landskabet ned mod færgested ved fjorden hører til de smukkeste i Danmark.

Færgen er sejlet, så denne gang bliver vi på Rougsø-siden med et vidunderligt leben: Lystbåde går op mod Randers, børn fanger rejer ved Fjordcenteret, vafler langes over disken i ishuset, bølgerne glimter i solen, mens vi nynner ”Se, nu stiger solen af havets skød”. Det var ovre på den anden side af fjorden, i Mellerup, at præsten Jakob Knudsen digtede sin smukke morgensalme.

Sæt nu kursen mod nord gennem de idylliske bakker med fjorden glimtende ude på venstre hånd. Kare kører du ned i, en velplejet landsby, med huse og gårde klumpet sammen i en lun dal. Holbækgård snart efter, en historisk herregård, som siges at have tilhørt Rane Johnsen, der var blandt de anklagede for mordet på kong Erik Klipping i 1286 i Finderup Lade. Sagnet fortæller, at han stadig huserer på stedet.

En strandet fregat under kirkeloftet

Historier mangler ikke på ruten, men uden mad og drikke, går det ikke. Et smukt sted til madpakken er kirkebakken i Udby, i skyggen af træerne på stengærdet og med langt kig mod fjorden og Kattegat. Et perfekt sømærke for sejlende.

På en gravsten inde på kirkegården dukker navnet Ole Høeg (1920-1988) op. Jamen, var han ikke lægesønnen fra Ørsted, der slog sig ned i Rom, og blev kendt som forfatter til kriminalromanerne med kommissær Bergamasco? Kirkedøren er heldigvis åben, og i det stemningsfulde kirkerum med den sidste nadver på alteret, fanger øjet kirkens maritime arv: Under loftet sejler to smukke kirkeskibe, korvetten Dagmar og en fransk fregat med kanoner og stor rigning. Det lille model-krigsskib har en dramatisk historie: Det blev fundet omkring 1833 ved stranden i Udbyhøj, skyllet i land under en storm, naturligvis noget ramponeret. Måske gik den overbord, da et fransk skib forliste i Kattegat.

I Udbyhøj mødes fjorden med havet. Du står på et vigtigt overfartssted, der har forbundet land og folk ”siden Arilds tid”. Indtil 1967 med en rofærge, i dag færge med kabeltræk. Måske skal du blive og nyde solnedgangen over fjord, enge og Kattegat. Men vil du ikke undvære dagens sidste perle, så er Estruplund et perfekt sted at lande: Kirken og herregården danner et unikt og fredfyldt miljø. Smukke kalkmalerier på hvælvingerne fortæller bibelhistorie, og besættelsestiden har sin tragiske efterklang ude på kirkegården, hvor 6 omkomne engelske piloter har fået deres sidste hvilested.

God tur.

Publiceret 27 July 2020 09:00