Dorte Bachmann Olsen og Morten Bay-Mortensen ved genforeningsstenen, som bliver afsættet for landsbyfest i Homå og Vejlby. Pressefoto

Dorte Bachmann Olsen og Morten Bay-Mortensen ved genforeningsstenen, som bliver afsættet for landsbyfest i Homå og Vejlby. Pressefoto

Landsbyer fester for genforening og befrielse

Biskoppen foretager kransenedlæggelse og der dækkes op med stort sønderjysk kaffebord ved stor landsbyfest i Homå og Vejlby

festdag To mindesten og to jubilæer i Danmarkshistorien er anledningen til en dobbelt festdag søndag 23. august i Homå og Vejlby. I 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 og 75-året for Befrielsen i 1945 er to landsbyer gået sammen om at fejre de to nationale begivenheder, som også har en lokal betydning. Mindestenen i Homå for genforeningen og befrielsesstenen i Vejlby bliver omdrejningspunkterne for taler, kransenedlæggelse og fællesang, og deltagerne kan opleve både sønderjysk kaffebord festmiddag og musikalsk underholdning med et veloplagt foredrag om den sønderjyske kamp for at bevare danskheden op til 1920.

Fejrer fællesskabet

Det er Forsamlingshuset i Vejlby som har taget initiativ til den dobbelte festdag.

”Vi vil gerne fastholde erindringen og betydningen af både genforeningen og befrielsen, og få trukket nogle af de gode historier fra dengang frem. Og så vil vi gerne fejre fællesskabet og sammenholdet mellem beboerne i landsbyerne og alle fra egnen, og andre, som har lyst til at være med,” fortæller Dorte Bachmann Olsen fra forsamlingshuset i en pressemeddelelse.

Festdagen begynder kl. 13 ved genforeningsstenen i Homå, hvor biskop Henrik Wigh-Poulsen, som har sine rødder i Vejlby, holder tale ved blomsternedlæggelsen og præst Morten Bay-Mortensen causerer over Homå-beboernes store anstrengelser med at trække den kæmpemæssige sten fra Lyngdals mark til den nuværende plads.

Spejderne fra Søren Quist-gruppen har lovet at gå i spidsen, når festen derpå gå videre til Vejlby, hvor programmet fortsætter med stort sønderjysk kaffebord i Forsamlingshuset og en højtidelighed med kransenedlæggelse ved mindestenen for befrielsen. Også her vil Henrik Wigh-Poulsen holde tale, og der bliver erindringsglimt tilbage til dengang de lokale beboere på 1-årsdagen for befrielsen satte dette minde for krigens ofre.

Sognepræst Maria Behrenthz tager deltagerne med til en kort aftensang i kirken, inden festspisningen i Forsamlingshuset begynder. Folkemusikgruppen 'De Fire' leverer den musikalske underholdning, og historikeren Kasper Bruun Algren Vestergaard præsenter foredraget 'Jomfru Fanny, det sønderjyske kaffebord og andre fortællinger om Genforeningen'.

Arrangementet er åbent for alle interesserede.

gs

Fakta

  • 13.00: Genforeningsstenen i Homå: Sange, taler, ”rosenhjerte-nedlæggelse”.
  • 14.30: Spadseretur til Vejlby (der er også mulighed for også at cykle eller køre i bil).
  • 15.30: Sønderjysk kaffebord i Forsamlingshuset i Vejlby.
  • 16.30: Befrielsesstenen 1945 i Vejlby: Kransenedlæggelse, taler og sange.
  • 17.15: Aftensang i Vejlby Kirke.
  • 18.00: Festaften i Vejlby Forsamlingshus: Middag, foredrag og musik-underholdning.
  • Pris: 150 kr. for hele dagens program inklusiv kaffebord og middag, foredrag og musik (ex. drikkevarer ved middagen). Ønsker man kun kaffebord er prisen 50 kr.
  • Tilmelding: Dorthe Bachmann Olsen: Telefon og sms: 5051 0598 / e-mail: dortebolsen@gmail.com - senest 17. august.

Publiceret 31 July 2020 18:20