Tine Bay stod midt i eksplosion for to år siden, som forbrændte alt fra lyske til sål og hænder.

Tine Bay stod midt i eksplosion for to år siden, som forbrændte alt fra lyske til sål og hænder. Foto: Jesper Gundorph

Pludselig stod

Tine midt i en eksplosion: "Min hud begyndte at glide af"

En rolig sommeraften for to år siden blev forvandlet til kaos, da Tine Bay pludselig befandt sig i en eksplosion. Den ansvarlige skulle have været fundet i retten, men tiltalte ankom uden advokat

Af
Jesper Gundorph

Retssag Torsdag den 3. september blev en antiklimatisk dag for Tine Bay fra Risskov. Hun blev i sommeren 2018 offer for, hvad der mistænkes at være sjusket arbejde af en vvs-montør, som skulle komme og installere en ny gasvandvarmer i en hytte, som hun sammen med sin familie ejer på Djursland.

Det mangelfyldte arbejde resulterede blandt andet i, at en spændeskive ikke var spændt, hvilket ledte til, at gas kunne sive fra vandvarmeren og ud i hytten.

Tine Bay husker, hvordan en fredfyldt aften i skovens dybe, stille ro blev omdannet til et kaos, hvor hun pludselig befandt sig midt i en eksplosion.

"Om aftenen plejer det at være sådan, at vi stiller et stearinlys ude på badeværelset, fordi der ikke er lys i hytten. Så jeg stiller et stearinlys ud og lukker døren, inden jeg går en tur. Der går halvanden til to timer, inden jeg er tilbage fra gåturen. Jeg sidder et ganske kort øjeblik ude på terrassen, mens jeg skriver godnat til min mand, og så rejser jeg mig for at gå på toilet. Så ændrede mit liv sig."

Huden glider af

Fordi gassen fra den nye gasvandvarmer var tungere end luften, nåede Tine Bay ikke at ænse, at der var noget galt, før hun nåede frem til badeværelsesdøren, hvor der var et stearinlys tændt bag den lukkede dør.

Idet døren gik op, skabte det en hvirvelstrøm i luften, hvor gassen blev skubbet opad og mødte flammen fra stearinlyset. Det skulle komme til ændre Tine Bays liv.

"Jeg kan ikke beskrive det nærmere, end at det var et vanvittigt øjeblik. Jeg kunne ikke forstå, hvad der skete. Det eneste, jeg kan huske, er denne her lyd af eksplosionen og denne her ufattelige smerte," fortæller Tine Bay.

Der gik ikke længe, før naboer begyndte at komme løbende fra forskellige steder, som havde hørt eksplosionen og et dyrisk skrig, som Tine Bay ikke selv kan huske.

"Jeg ville bare væk derfra, fordi jeg anede ikke, hvad der var sket. Jeg vidste ikke, om der kunne ske mere. Jeg fik nok flyttet mig 15 meter, inden jeg kunne mærke, hvordan min hud begyndte at glide af. Den gled af mine hænder, og den begyndte lige så stille at glide af mine ben," husker Tine Bay om den skæbnesvangre aften.

Tine Bay har fået nogle tatoveringer, som skal være med til at fortælle historien om, hvad der ledte til brandsårene.

Tine Bay har fået nogle tatoveringer, som skal være med til at fortælle historien om, hvad der ledte til brandsårene. Foto: Jesper Gundorph

50 dage på hospitalet

Der blev ringet efter en ambulance, som kørte Tine Bay på Aarhus Universitetshospital, inden hun senere blev fløjet til Odense Universitetshospital, som sammen med Rigshospitalet er de brandsårsansvarlige i Danmark.

"Det var en forfærdelig flyvetur, fordi jeg ikke kunne få vand på mine brandsår, så de blev nødt til at skrue op for den smertestillende medicin. Efter en halv times tid ankom jeg så til Odense om natten, hvor jeg skulle komme til at tilbringe 50 dage, hvilket jeg ikke vidste på daværende tidspunkt," fortæller Tine Bay.

I Odense blev der arbejdet på at forbedre de 39 procent af kroppen, der var ramt af dybe andengrads- og tredjegradsforbrændinger.

Det blev til 50 dage på hospitalet for Tine Bay, som var i store smerter, når forbindingerne skulle skiftes hver femte dag.

Det blev til 50 dage på hospitalet for Tine Bay, som var i store smerter, når forbindingerne skulle skiftes hver femte dag. Privatfoto

Genoptræning

Efter udskrivelsen fra Odense Universitetshospital har det for Tine Bay stået på genoptræning, og i dag arbejder hun stadig på både de fysiske og psykiske mén, som har fulgt med eksplosionen for to år siden.

3. september håbede hun således på at få lidt ro i hovedet, da ansvaret for eksplosionen skulle placeres ved en retssag mellem myndighederne og det tiltalte firma.

I stedet er sagen nu udsat på ubestemt tid, da det tiltalte firma mødte op i retten uden advokat.

Tine Bay er dog stadig optimistisk omkring fremtiden, selvom det var en antiklimatisk dag i torsdags.

"Vi håber, sagen bliver afgjort i år. Mentalt er det da hårdt, fordi der ligesom var et håb om en lille mulighed for at få et punktum i stedet for et komma," siger Tine Bay.

Publiceret 09 September 2020 19:00