Den lange transporttid til overbygningen i Grenaa eller Auning er stadig uholdbar for familier i midten af Norddjurs Kommune. Det foreslås nu at få overbygningen tilbage til området og etablere den i Glesborg.

Den lange transporttid til overbygningen i Grenaa eller Auning er stadig uholdbar for familier i midten af Norddjurs Kommune. Det foreslås nu at få overbygningen tilbage til området og etablere den i Glesborg.

Forældre er frustrerede i skoledebat:

"Det er en falliterklæring for kommunen"

Politikerne er ved at udvande midten af Norddjurs Kommune med en lukning af Ørum Skole. Forældre vil have en overbygning tilbage til området

Af
Simon Carlson

Ørum -Glesborg Det var ikke overraskelse, men fortørnelse, der ramte Heine Eriksen, forælder til to elever på Ørum Skole, da politikerne i Norddjurs Kommune meldte ud, at de nu ville lukke Ørum Skole helt. Det skal efter planen allerede ske efter indeværende skoleår.

"Jeg kan egentlig godt forstå situationen, så beslutningen er jeg ikke overrasket over, men jeg er overrasket over, at den er kommet så hurtigt. Vi blev jo bedt om at se tiden an, da de lukkede overbygningen, men kampen blev jo allerede tabt der, for det er aldrig blevet godt. Det er ikke fair, at folk her i området skal blive ved at gå i den usikkerhed, og det går mere og mere op for folk, at alt er ved at forsvinde," konstaterer Heine Eriksen.

En falliterklæring

Han flyttede selv til området for 12 år siden, og ville ifølge eget udsagn aldrig vælge at bosætte sig i området, hvis han i dag skulle vælge. Dertil er den generelle tendens for afvikling af området for usikre, mens udsigten til at hans egne børn dagligt også skal bruge flere timer på transport, når de skal i overbygning heller ikke er særligt attraktiv.

"Argumentet for at lukke skolerne er, at børnetallet bliver mindre, men hvad er hønen, og hvad er ægget? Man får jo aldrig folk til at flytte hertil, når der ikke er noget, der fungerer. Politikerne siger, at de gerne vil tiltrække ressourcestærke borgere til området, men de vil ikke selv gøre noget for det. Det er da en falliterklæring for en kommune, at den ikke kan tilbyde en folkeskole fra 0.-9. klasse, og der kun er to punkter i den østlige og vestlige del af kommunen, der fungerer," mener Heine Eriksen.

Uvis fremtid

Det er samme frustrationer, som for to år siden satte skub i etableringen af Min Friskole, der åbnede i Ørum ved indgangen til dette skoleår. Den er nu den suverænt største af de to skoler i Ørum, og Heine Eriksen og mange andre forældre i midten af Norddjurs Kommune står nu med valget, om det skal være friskole eller en skole i Syddjurs Kommune, som skal være fremtiden for deres børn.

Det var blandt andet tilfældet med lukningen af Mølleskolen i Ålsø, der endte med at sende massevis af børn i skole på den anden side af kommunegrænsen og dermed også penge samme vej. Derfor er det også tid til endelig at tænke langsigtet, mener Heine Eriksen.

Overbygning i Glesborg

På borgermødet i Ørum Aktiv Center i sidste uge blev det det således foreslået at rulle en overbygning tilbage til midten af Norddjurs Kommune og samle områdets skoler under ét tag i Glesborg. Den løsning vil give mening for hele området, vurderer Heine Eriksen.

"Det er den beslutning, politikerne skulle have taget for to år siden og lavet én stor skole i midten. Det havde selvfølgelig været træls for den by, der ikke fik en skole, men det havde været en langsigtet løsning. I stedet har de ladet to byer slås mod hinanden, så de nu har argumentet for at tænke kroner og ører og lukke en af skolerne. Få nu i stedet lavet en skole med overbygning, så der er en langsigtet fremtid i det," siger Heine Eriksen, som ikke er synderligt imponeret over, at det endnu engang er svært at få politikerne til at lytte til borgernes behov.

"Det er som om, de holder fast i den beslutning, de traf for to år siden, og så er det færdigt. Men de gjorde det ikke færdigt. Jeg mangler nogen, der siger 'ok, lad os nu få lavet en god folkeskole, for det er den, der skal drive udviklingen.' For mit eget eksempel kan jeg begynde at se en fremtid i det, hvis der igen kommer en skole med overbygning. Kommer der ikke det, så skal jeg jo vælge at gøre noget andet, og det bliver ikke Grenaa. Det er helt sikkert," fastslår Heine Eriksen.

Fakta

Skolelukning i Ørum

Overbygningen på Ørum Skole blev lukket for to år siden, da kommunalbestyrelsen vedtog den nye skolestruktur. Derfor skal elever fra 7.-9. klasse nu enten til Grenaa eller Auning for at komme i skole.

Lukningen af overbygningen førte til etableringen af Min Friskole i Ørum, som nu er den største skole i området. Grundet det drastisk faldende elevtal på Ørum Skole vil kommunalbestyrelsen nu lukke skolen helt.

Publiceret 16 September 2020 11:38