Kommunalbestyrelsen mødes på tirsdag, men det bliver i Grenaa Idrætscenter i stedet for rådhuset.

Kommunalbestyrelsen mødes på tirsdag, men det bliver i Grenaa Idrætscenter i stedet for rådhuset.

Budget: Alle partier er med i ny budgetaftale

Af
Simon Carlson

De seneste år har det ikke været muligt at samle hele kommunalbestyrelsen bag Norddjurs Kommunes budgetter. Store besparelser og en slunken pengetank har gjort det vanskeligt at nå til enighed om, hvordan pengene skulle fordeles.

Budgettet 2021-2024 er blevet tilunder anderledes økonomisk positive omstændigheder. Kommunekassen bugner efter de store sparerunder, mens den kommunale udligningsreform har sendt millioner i Norddjurs Kommunes retning.

Det betyder, at samtlige partier i kommunalbestyrelsen har kunnet se sig selv i den budgetaftale for 2021-2024, der nu er enighed om.

Aftalen betyder blandt andet, at der er plads til en bred vifte af forbedringer i Norddjurs Kommune, lige fra øget velfærd og forbedret service, et løft til kommunens infrastruktur samt en sænkning af skatten.

Tilfreds borgmester

Det glæder da også borgmester Jan Petersen, at alle partier står samlet bag budgettet.

"Jeg er glad for, at vi kan samle hele kommunalbestyrelsen i en budgetaftale, der hæver velfærden samlet set med over 150 millioner kroner og investeringerne med over 260 million kroner i de kommende år. Det har vi trængt til. Vi kan fastholde den sunde økonomi, afdrage ekstra på vores gæld og samtidig nedsætte skatten forsvarligt," lyder det fra borgmesteren.

Fastholder retning

Det er også bevarelsen af den økonomiske retning sammen med et generelt løft til kommunen, som Venstres Kasper Bjerregaard noterer sig i aftalen.

”Venstre er tilfredse med at der har været plads til at tilføre midler til velfærdsområderne, investere i asfalt samtidig med at det har været muligt at sætte skatten ned. Dette er sket uden at fravige den økonomiske retning, der er etableret med vedtagelsen af de seneste to års budgetter," konstaterer Kasper Bjerregaard.

Tilgodeser ældre og handicappede

Fra Danske Folkepartis side er der glæde over, at det især er lykkedes at hæve velfærden på ældre- og handicapområdet.

"”DF er yderst tilfreds med budgetaftalen, idet ældre- handicapområdet får et gevaldigt løft. Men også med vedtagelsen af dansk madkultur som udgangspunkt i kommunernes institutioner såvel som retten til at fravælge rituelt producerede varer," siger Dansk Folkepartis Steen Jensen med henvisning til, at aftalens kost- og ernæringspolitik er, at borgerne på kommunens institutioner "skal møde dansk madkultur historisk og med sunde og friske råvarer, som i videst muligt omfang er produceret bæredygtigt og leveret af lokale leverandører."

Bedre normeringer

Børne- og ungeområdet kan også se frem til et løft og flere muligheder med den nye aftale, hvor der blandt andet arbejdes videre med at skabe en ny overbygning for 7.-9. klasserne på Glesborg Skole. Det hilser Enhedslisten og SF velkommen.

"”Vi er rigtig glade for et rødt og grønt budget med blandt andet bedre normeringer i skoler, børnehaver, hjemmepleje og plejecentre samt overbygning på Glesborg Skole, fritidspas, uvildig undersøgelse af anbringelsessager, bæredygtig turisme, Nordsøsti og øget biodiversitet," siger Enhedslisten Ulf Harbo.

Det tilslutter SF's Mads Nikolajsen sig.

”I år gav høringen plads til fremskridt: bedre indeklima i skoler og dagtilbud, øget ledsagehjælp, bedre rengøring, bedre skolebus, videre med grøn omstilling, og overbygning i Midt får en chance. SF siger Tak for høringssvar! Svar, som ikke blev fulgt, er læst," bemærker Mads Nikolajsen.

Sænkning af skatten

De seneste år har forhøjede skatter været det springende punkt, der har fået henholdsvis Konservative Folkeparti og Liberal Alliance til at forlade budgetforhandlingerne.

Derfor er der også glæde i de to partier over, at det nu igen er lykkedes at sænke skatterne.

"”Vi er glade for, at vi får vedligeholdt vores aktiver med asfalt og bygningsvedligehold; men også at skatten bliver sat ned, så der bliver et større økonomisk råderum, og at kernevelfærden forbedres," konstaterer Liberal Alliances Jens Meilvang, mens Konservative Folkepartis Benny Hammer hæfter sig ved den brede vifte af forbedringer, aftale giver.

"”Det er positivt, at alle står bag budgetaftalen, idet vi er landet på nogle fornuftige velfærds- og anlægsmæssige løft hele vejen rundt," siger Benny Hammer.

Publiceret 22 September 2020 14:00