Debat: "MIN Friskole vil ikke være kommunens syndebuk"

Af
Joachim Glerup Andersen, kasserer

På vegne af bestyrelsen for MIN Friskole, Djursvej 5, 8586 Ørum Djurs

Ved sidste møde i børne- og ungdomsudvalget har forvaltningen begrundet de større ændringer i specialundervisningen med dannelsen af MIN Friskole i Ørum. Vi mener at denne begrundelse er helt urimelig. Sandheden er at kommunen tjener flere millioner kroner om året ved at friskolen har indskrevet 140 børn.

Man kan spørge sig selv, hvor de penge er blevet af, og om man ikke burde sende dem til specialundervisningen i stedet for at sende regningen til vestenden af kommunen.

Børneby politikken der slog fejl

I et notat dateret 10/7 2019 fremlagde selvsamme forvaltning, at en lukning af folkeskolen i Ørum, og styrkelse af skolen i Glesborg, ville forbedre økonomien med 2,9 millioner kroner hvert eneste år. Forbedringen skyldes at der dannes syv klasser færre end før sammenlægningen, og derfor mindskes udgifterne betragteligt.

Samtidig er udgiften pr. elev generelt så høj, at det er billigere for kommunen at have eleverne på friskolerne. Årsagen er, at Norddjurs Kommune de sidste 10 år stædigt har holdt fast i børneby politikken, og at alle små byer stadig skal have en skole. Kronen på værket var i 2018 hvor man samlede overbygningen til en kæmpe skole i Grenaa, hvilket blandt andet medvirkede til en strøm af elever til Syddjurs kommune. Den fejlslagne politik var dyr, og gør at udgifterne pr. elev stadig er for høje.

Udgiften til en elev på MIN friskole er til gengæld et fast beløb opkrævet af staten hvert år – og det er noget billigere end hvad kommunen selv har udgifter for.

Vi vil ikke være synderne

Vi vil ikke gøres til synderne hver gang dårlig økonomi og folkeskole skal diskuteres. Det fornærmer både den forælder, som betaler noget ekstra hver måned, men også alle dem som har hjulpet os.

Vi er meget taknemmelige for den kæmpe støtte vi har fået både fra forældre, ansatte, elever, borgerlån og frivillig arbejdskraft, tak for det. Vi er stolte af vores skole og den fantastiske forskel den gør for vores børn. Hvorfor skal vi pludselig gøres til syndebukke, og hvilke gode tiltag bliver de 2,9 mio. kr. brugt til – vi ville jo helst at de bliver hos børnefamilierne på midten af kommunen? Med dette indlæg håber vi på nogle gode svar, og løsninger som rækker langt ud i fremtiden, og sikrer nogle fantastiske skoler i området friskole eller ej.

Publiceret 29 October 2020 13:20