Arkivfoto: Lars Aarø

Massebedrageri af ældre kvinder: Formodede falske bankmænd er blevet anholdt

To mænd på 21 og 24 år fra Aarhus-området blev torsdag anholdt og sigtet for, sammen med flere andre, at stå bag flere tilfælde af bedrageri, hvor de har udgivet sig for at være fra en bank og lokket særligt ældre kvinder til at udlevere pinkode og kreditkort.

Østjyllands Politi har i løbet af den seneste måneds tid fået kendskab til 43 forhold, hvor primært ældre kvinder er blevet udsat for bedrageri med samme fremgangsmåde. Kvinderne er først blevet ringet op på deres fastnettelefon af en person, der har oplyst, at han ringer fra hendes bank, og at der er nogen, der er i færd med at misbruge hendes konto.

"Bankmanden" har herefter oplyst, at han gerne vil hjælpe kvinden ved at sende en kollega ud til hendes adresse og hente både kreditkort og pinkode, så kortet kan blive spærret.

I cirka halvdelen af tilfældene lykkedes det for de falske bankmænd at få kvinderne til at udlevere både kort og kode, hvorefter der er blevet hævet større kontantbeløb på kortene.

"Der er tale om en meget udspekuleret form for kriminalitet, hvor gerningsmændene har udnyttet den tillid, de ældre kvinder har haft til deres bank. Det er vigtigt for os at understrege, at bankerne aldrig ringer og beder deres kunder om at udlevere kort og pinkode, derfor skal man altid være mistænksom, hvis man får sådan et opkald," siger vicepolitiinspektør Carsten Kousgaard i en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi.

Østjyllands Politis afdeling for økonomisk kriminalitet har den seneste måned efterforsket sagerne, og blandt andet på baggrund af gode vidneforklaringer fik efterforskerne mistanke til to mænd på 21 og 24 år, der begge bor i Aarhus-området.

Torsdag eftermiddag slog politiet så til og fik anholdt de to mænd, der sigtes for sammenlagt 96 forhold omhandlende bedrageri og databedrageri, da de både sigtes for at have lokket kvinderne til at udlevere kort/pinkode og misbruge kortene.

"Vi har lagt en del kræfter i at efterforske de her sager, så vi er selvfølgelig meget tilfredse med, at vi foreløbigt har fået anholdt to mænd, som vi mener, har været en del af den gruppe, der har stået bag bedragerierne," siger Carsten Kousgaard.

De to mænd bliver i dag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus med krav om varetægtsfængsling.

Østjyllands Politi mener dog, at de to ikke har været alene om det, hvorfor det forventes, at der vil komme flere anholdelser i sagen. Anklagemyndigheden vil derfor anmode om dørlukning ved grundlovsforhøret.

jr

Publiceret 18 December 2020 11:42