Borgmester Jan Petersen beklager Gudmann & Søns beslutning om at flytte fra Grenaa, men han mener, at argumentet er et fejlskud. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Borgmester i Norddjurs Jan Petersen ved Sangstrup Klint, der ligger meget tæt på hans hjem.

Borgmester om flyttet virksomhed:

Urimeligt at skyde skylden på havnens udvikling

Salgschef fastholder, at perspektiverne for turismen på Grenaa Havn er umulige at få øje på

Af
Simon Carlson

Grenaa Det er en fejlanalyse, at folkene bag sejlmager og sejlsportsvirksomheden Gudmann & Søn bruger en manglende udvikling på Grenaa Havn som argument for at flytte virksomheden til Ebeltoft. 

Det mener borgmester Jan Petersen (S), efter vi i sidste uge fortalte historien om, at Gudmann & Søn efter 115 år i Grenaa nu er flyttet til naboerne i Syddjurs Kommune. 

Her giver femte generation i virksomheden - søskendeparret Anne og Christian Gudmann - samt salgschef Jesper Bertram Jensen udtryk for, at en manglende handling bag ordene fra Norddjurs Kommune om at udvikle det maritime miljø på Grenaa Havn, er hovedargumentet for flytningen til Ebeltoft. 

Den kritik giver borgmester Jan Petersen dog ikke meget for. 

"Det er ikke korrekt, at der ikke sker noget. Grenaa Havn er i gang med at udvikle sydhavnen, og der er gang i aktiviteten derovre. Og mig bekendt har de (Gudmann & Søn,red.) hverken henvendt sig til kommunen eller Grenaa Havn for at få et billede af, hvad det er for et maritimt miljø, der er under udvikling i Grenaa Sydhavn. Derfor er jeg lidt overrasket over de udmeldinger. Jeg tænker, at det er en fejlanalyse af, hvad der foregår på havnen," konstaterer borgmesteren, som ærgrer sig over den manglende dialog. 

"Det er nyt for mig, at de har haft de her overvejelser og problemer. Vi har aldrig været længere end en telefonopringning væk, og derfor synes jeg også, at det er en urimelig kritik, i og med der ikke har været noget kontakt til hverken kommunen eller Grenaa Havn." 

Ikke i orden

I Gudmann & Søn var vurderingen da også, at det maritime miljø, som findes på havnen i Ebeltoft, passer bedre til forretningen i forhold til erhvervshavnen i Grenaa. 

Den vurdering kan Jan Petersen sagtens følge, og derfor har han svært ved at forstå, hvorfor argumenterne for flytningen i stedet handler om stilstand på havnen. 

"Det maritime miljø, vi har i Grenaa, det læner sig op ad, hvad man skal bruge i de erhvervsfaglige havneaktiviteter, og hvis det ikke er der man ser sin styrke i fremtiden, så kan jeg da godt forstå, man vælger noget andet. Det er jo et helt frit marked, vi lever i. Men så skal man ikke benytte lejligheden til at sige, at det er kommunens eller havnens skyld. Det synes jeg ikke, der er i orden. Man kunne bare starte med at ringe," siger borgmesteren.

Nye kommer til

Det ændrer imidlertid ikke ved, at Jan Petersen er ærgerlig over at tage afsked med en 115-årig Grenaa-virksomhed.

"Det er da ærgerligt, men så kommer der jo nye. Jeg kan ikke gå ind i deres kommercielle vurderinger, men der vil givet være andre, der kan se nogle muligheder og tage over på det marked, der er i Grenaa, som læner sig op ad erhvervshavnen og faktisk også et gryende maritimt miljø på lystbådehavnen," noterer Jan Petersen. 

Ingen tiltrækning

Hos Gudmann & Søn har man dog svært ved at få øje på, hvor den udvikling af sydhavnen, der skal være med til at tiltrække turister og flere sejlende, har fundet sted.

Her fortæller salgschef Jesper Bertram Jensen, at godt nok har han ikke været i direkte dialog med borgmesteren, men ved flere lejligheder har han til kommunen fortalt, at virksomheden var i færd med at flytte, da de ikke længere så et potentiale i beliggenheden i Grenaa. 

"Vi er flere gange blevet kontaktet af Jobcentret, der vil høre, om vi kunne have folk inde i praktik. Vi har sagt, at det ikke længere var aktuelt, fordi vi var ved at flytte til Syddjurs. Vi har ikke direkte taget kontakten til borgmesteren, men vi har i hvert fald haft dialog med kommunen ad flere omgange," siger salgschefen. 

I sommer blev de første arrangementer ellers afviklet som et led i at skabe mere liv på sydhavnen. Det indebar blandt andet loppemarked i den gamle kornsilo og boder på kajkanten. 

Jesper Bertram Jensen fastholder dog, at de i Gudmann & Søn ikke kan se perspektiverne i den slags aktivitet.

"Det er lokale, der tager en hyggelig dag på havnen. Det er da ikke noget, der tiltrækker turister eller giver folk lyst til at sejle til Grenaa. Nu har man talt om udvikling af den gamle fiskerihavn og lave butikstorv i over 10 år, men at lave boder i en gammel hal, det er ikke udvikling i min verden. Vi kan ikke blive ved med, at det kun er Kattegatcentret, der tiltrækker turister, og jeg kan ikke få øje på ét tiltag i marine- og havnemiljøet, som tiltrækker turister til Grenaa," noterer Jesper Bertram Jensen. 

Publiceret 18 January 2021 19:30