Hanne Rasmussen, indehaver af Bolignyt i Grenaa, glæder sig til at åbne sin forretning igen, men hun ærgrer sig over, at det ikke er alle dele af handelslivet, der nu må åbne.

Hanne Rasmussen, indehaver af Bolignyt i Grenaa, glæder sig til at åbne sin forretning igen, men hun ærgrer sig over, at det ikke er alle dele af handelslivet, der nu må åbne.

Glæde og bekymring følges ad til genåbningen af handelslivet

Detailforretningerne er igen åbne, men der er ærgrelse over, at hele handelsbyen endnu ikke er med

Af
Simon Carlson

Grenaa Hanne Rasmussen driver til daglig Bolig Nyt i Søndergade i Grenaa, og hun lægger ikke skjul på, at hun glæder sig til at vende tilbage til sin forretning og den direkte handel med kunderne efter flere måneders nedlukning.

Glæden går dog hånd i hånd med en vis bekymring. Da regeringen og dens støttepartier i onsdags fremlagde aftalen for den første genåbning af samfundet, var langtfra alle dele af handelslivet inkluderet.

"Jeg er jo meget positiv over, at detailbutikkerne igen må åbne, men jeg er godt nok ked af, at vores restauratører og frisører i byen ikke har fået lov at åbne. Jeg har forståelse for, at man skal gå lidt forsigtigt frem, men jeg kunne godt have ønsket mig, at der var blevet åbnet lidt bredere," siger Hanne Rasmussen.

Bevar levende by

Hun er også aktiv i Handel Grenaa som suppleant til bestyrelsen.

Vi er bekymrede for vores kollegaer rundt omkring i byen, som ikke har fået lov til at åbne. Vi er alle sammen med til at gøre Grenaa til en levende by at handle i. Hanne Rasmussen, indehaver af Bolig Nyt og suppleant i Handel Grenaa

I handelsstandsforeningen kigger man også med en vis nervøsitet rundt på udsigterne for handelslivet i Grenaa, fortæller Hanne Rasmussen.

"Vi er bekymrede for vores kollegaer rundt omkring i byen, som ikke har fået lov til at åbne. Vi er alle sammen med til at gøre Grenaa til en levende by at handle i. Det er blandt andet noget af det, der er med til at tiltrække turister, at vi er en by med mange specielle forretninger, som man ikke finder så mange andre steder. Sådan skulle det gerne blive ved med at være, for vi kan høre, at det er sådan noget, der begejstrer turisterne," konstaterer Hanne Rasmussen.

Svær planlægning

Apropos turister, så giver den nuværende situation også anledning til lidt hovedbrud i Handel Grenaa. Imens foråret og sommeren nærmer sig, ville handelsstandsforeningen under normale omstændigheder være i færd med at planlægge diverse aktiviteter for at skabe liv i byen og dermed også give turisterne en særlig oplevelse af Grenaa.

De to store nedlukninger af samfundet har imidlertid spredt en del usikkerhed i forholdt til, hvilke aktiviteter, der er mulige at rulle ud. Det giver visse frustrationer.

"Vi kan se, at sommerhusene allerede er ved at blive fuldt belagt, så vi er sikre på, at det bliver en sommer med masser af mennesker i byen. Det ville være dejligt, hvis vi kunne rulle en aktivitetsplan ud, for folk har også brug for, at der er noget positivt at se frem til," noterer Hanne Rasmussen.

Digital fremtid?

Hun har stadig kunnet drive en del af sin forretning trods nedlukningen, da Hanne Rasmussen både har solgt varer gennem sin webshop og via sociale medier.

Det kan da også meget vel komme til at tegne en stor del af fremtiden for den lokale handel, efterhånden som flere og flere har vænnet sig til, at der kommet andre muligheder for at handle lokalt, selv om man ikke nødvendigvis altid går fysisk ind i butikkerne.

Hanne Rasmussen har da også opfordret flere til at kigge på de digitale muligheder, selv om det aldrig vil kunne erstatte mødet med kunderne.

"Det har helt sikkert været rart for mig, at jeg stadig har kunnet drive forretning, selv om butikkerne har været lukket. Jeg har svært ved at se, at man kommer uden om det i fremtiden, og jeg kan også se, at flere af mine faste kunder har fået lært at handle på nettet og over de sociale medier. Det er lidt en dobbelt følelse, for det er jo en helt anden måde at interagere med kunderne på, og jeg vil jo også helst sælge mine varer nede i butikken, hvor jeg også har mulighed for at snakke med mine kunder," siger Hanne Rasmussen.

Publiceret 26 February 2021 11:40