Miljøminister vild med vilde Syddjurs
På ganske få måneder har miljøministeren lagt vejen forbi Syddjurs tre gange. Senest torsdag, hvor fokus også var på biodiversitet, men der kom intet svar på, hvornår hun udpeger placeringen af de nye naturnationalparker.

»Tak, fordi du ikke bare taler om biodiversitet, men også sætter handling bag.«
Sådan lød ordene fra Kim Lykke Jensen (SF), formand for Natur-, teknik- og miljøudvalget i Syddjurs Kommune, til Miljøminister Lea Wermelin (S), der torsdag besøgte naturprojektet Biodivercity i Ebeltoft.
Hvornår der kommer handling bag planerne for den måske kommende naturnationalpark i Mols Bjerge, ville ministeren dog stadig ikke afsløre, selv om offentliggørelsen skulle have været tilbage i december.
»Jeg kan sige, at der går ikke så forfærdeligt længe nu, og jeg lover, at I er nogle af de første, der får det at vide.«
Ministeren blev vel taget imod af både kommunaldirektør Rasmus Møller, udviklingsdirektør Poul Møller og fire ud af fem udvalgsmedlemmer. Desuden var der stor tilslutning fra de fleste byrådsmedlemmer. på turen gennem arealet ved vandrehjemmet fortalte projektleder og biolog Lars Bruun og dyreholder Sille Sandell projektets gavnlige virkning for både naturen, dyrene og områdets beboere.
Tale og lytte
Imens ministeren lige nu rejser rundt i landet for at promovere sin konkurrence Danmarks vildeste kommune, så holder man her på Mols vejret og venter på en udmelding om naturnationalpark eller ej.
I sin tale, da der på vandrehjemmet blev serveret lidt snacks og et glas, sagde Lea Wermelin:
»Vi arbejder på det, og vil gerne kvittere for et rigtigt godt samarbejde med Syddjurs Kommune. Det, vi i regeringen gerne vil, er dialogen. Der kan være alle mulige holdninger, bølgerne kan gå højt og lavt, og det er helt fair, sådan må det gerne være. Vores opgave er at lande det her på den bedst mulige måde, hvor vi både passer på naturen, giver mulighed for friluftsliv og får fundet de her gode lokale løsninger.«
Hvornår kommer beslutningen?
»Jeg kan godt forstå, at mange er spændte og nysgerrige, men det, vi gav håndslag på, var, at vi dels lige skulle have de nye byråd på plads, så der var mulighed for at få involveret alle de relevante kommuner, og dels at vi kunne få tid til opfølgende dialog med nogle af de friluftsorganisationer, der har været bekymrede og tage dem med i den politiske beslutningsproces, så vi når frem til den bedst mulige lokale løsning. Det er det, vi bruger tiden på.
Hvad mangler der, før du kan tage beslutningen?
»Dels er der nogle aftalepartier, der skal være enige, der er kommet et ekstra område på listen, så vi har brugt kræfterne på proces og dialog.«
Er du bange for at udpege Naturnationalpark i Mols på grund af den meget ophedede debat, der er omkring Molslaboratoriet?
»Det er helt fair, at bølgerne går højt, men jeg synes, det er vigtigt, at vi taler til hinanden og lytter på en måde, så holdninger kommer frem. Vi kommer til at tage alle de input med, vi har fået, når vi skal træffe den endelige beslutning.«
En dårlig sag
Når ministeren var så fåmælt om Naturnationalparker, er en nærliggende årsag, at hun har fået et vink om, at det nok ikke er alletiders bedste idé at lave rav i den i Syddjurs og andre steder, når Socialdemokratiet og regeringen lige nu mest af alt har brug for gode historier.
Statsminister Mette Frederiksen har ikke behov for, at der i Syddjurs, hvor partiet står pænt stærkt og var et af lyspunkterne ved kommunalvalget i november 21, kommer støj på linjen lige nu.
Så meget betyder Naturnationalparker trods alt ikke i regeringens grønne strategi. Så når Lea Wermelin tøver, er det ikke fordi hun ikke gerne for længst ville have kommet med en udmelding, men fordi der højere oppe i det socialdemokratiske hierarki er andre, der har bedt hende om at træde på bremsen.
Lea Wermelin er endnu så grøn som minister, at hun ikke er der, hvor hun kan insistere og er sin egen herre.
Biodivercity
Syddjurs Kommune har for nyligt vedtaget en strategi for biodiversitet. Den består af flere konkrete tiltag, for eksempel Vilde haver, en ændret praksis for slåning langs vejene og så selvfølgelig Biodivercity. Projektet præsenterer et bud på et nyt partnerskab mellem kommune og dyreholdere. Det udmønter sig helt konkret på flere områder rundt omkring og i Ebeltoft, hvor græssende heste og får, ejet af private, flyttes rundt fra fold til fold til gavn for blomster, insekter og biodiversiteten.
Det hele skal først og fremmest gavne den biologiske mangfoldighed, men Syddjurs Kommune håber også, det kan skaffe kommunen en førsteplads i konkurrencen om at blive Danmarks vildeste.
»Vi danskere er måske kommet lidt for langt væk fra naturen, så det er vigtigt, at der skabes projekter, som engagerer helt almindelige mennesker, og som samtidig er nytænkende, enkle og intelligente. Sådan et projekt er Biodivercity, og det inspirerer, fordi I giver et godt eksempel på, hvordan et partnerskab på tværs kan gavne både biodiversiteten, men også de borgere, som får glæde af den fine natur og dyrene,« sagde miljøministeren, inden hun kørte videre til Glatved i Norddjurs.