Hverdagens kulturskatte i Syddjurs Kommune

Kigger du på husene omkring dig, når du går gennem din by? Der er mange kulturskatte i bygningerne i Syddjurs, og det afholder Folkeuniversitet en forelæsning om.

Artiklens øverste billede
Folkeuniversitet inviterer til forelæsning af arkitekt Anna Søgaard om den bygningsarv, der findes i Syddjurs, og hvordan den bedst bevares. Pressefoto

Vores bygningsarv er en kulturskat og mere end bare et minde om fortiden. Den udgør en værdi, der skaber vores historie, identitet og livskvalitet for dens ejere, for lokalsamfundet og for turister. Det mener den lokale arkitekt MAA Anna Søgaard Nielsen, forkvinde for BLIS, som 17. marts står for forelæsningen Hverdagens kulturskatte i Syddjurs Kommune ved Folkeuniversitet.

»Hver dag nyder vi mere eller mindre bevidst at bevæge os rundt i smukke, velfungerende huse og miljøer, der fortæller vores historie. Bygningskulturen er den mest synlige del af vores kulturskat, og den fortæller Danmarks kultur- og arkitekturhistorie gennem tiderne og de forskellige tidsperioders karakteristika. De særtræk er ikke tilfældige, for de er et resultat af den politiske situation, økonomi, filosofi, kunst og religion på det givne tidspunkt,« siger Anna Søgaard.

Skatte i Syddjurs

Til forelæsningen med Anna Søgaard, som er forkvinde for den lokale BLIS, kan man høre historien om vores kultur- og arkitekturhistorie gennem tiderne, og hvordan den kommer til udtryk i de mange bevaringsværdige huse i Syddjurs Kommune.

Men, vi renoverer som aldrig før, fortæller Anna Søgaard.

»I Syddjurs er vi berigede af et stort antal bevaringsværdige bygninger, og det er kulturskatte, som vi har mange grunde til at værdsætte og at værne om. En vigtig del af at bevare denne kulturskat er, hvordan vi bevarer og renoverer, og hvordan vi skaber. Det kan betale sig i kroner og ører at renovere med respekt for husets oprindelse, for lykkes det, så stiger værdien markant, når husets skal sælges. Og så er det jo også godt for vores klima at renovere i stedet for at bygge nyt,« siger Anna Søgaard.

Miljøer fortæller historier

I forelæsningen vil Anna Søgaard også komme omkring, hvad corona har gjort for måden, vi opfatter vores hjem på. Har hjemmearbejdspladser givet behov for nyindretning eller tilbygning? Og hvad med de stigende energipriserne?

»Mest af alt handler forelæsningen dog om det helt grundlæggende i, at det giver livskvalitet at være i miljøer, der fortæller vores historie,« afslutter Anna Søgaard.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.