Fra Ugelbølle til Ukraine: Friskolen indsamlede over 17.000 kroner

Ugelbølle Friskole aflyste skemaet og brugte torsdag 17. marts en hel dag på at sætte fokus på Ukraine. En dag til at snakke lidt om alt det svære, men endnu vigtigere: Til at gøre noget for at hjælpe.

Artiklens øverste billede
Hele Ugelbølle Friskole droppede skemaet og producerede kager, smykker, flag, tørklæder, perleplader og andre uimodståelige forældrekøb til eftermiddagscafeen, hvorfra alle pengene gik til skolens indsamling til Ukraine. Foto: Anne Frank Henriksen

»Vi har bagt muffins, fordi vi samler ind til Ukraine. Der er krig, og vi skal sådan hjælpe hinanden, for vi er i Nato og alle mennesker er gode. Der er allerede samlet vildt mange penge ind«, siger Sofie Ahrensbach. Hun går i 2. klasse på Ugelbølle Friskole, som torsdag 17. marts aflyste alle skemalagte timer.

I dagens anledning bød skolens flagstang alle gæster velkommen med et gult og blåt flag, syet på symaskine af en dreng i 5. klasse. De hvide bygninger summede af heftig aktivitet af den meget kreative slags. Alle 205 elever fra skolens 0.-6- klasse brugte dagen på at producere kager, smykker, flag, tørklæder, perleplader og andre uimodståelige forældrekøb til eftermiddagens støttecafé.

Ludvig Elvis Ginnerup Stahl står klar i støttecafeen til at sælge et stykke kage. I alt samlede skolen mere end 17.000 kroner ind. Foto: Anne Frank Henriksen

Når der sker noget skidt i verden, så må vi gøre noget godt. Det er et budskab, alle børn kan forstå, uanset om de går i 0. eller 6. klasse

Jakob Kærgård Jensen, skoleleder Ugelbølle Friskole

Hele byen var inviteret til at komme og støtte indsamlingen ved at købe mad, drikke og elevproduceret håndværk i pop-up caféen. Og ud over i sidste ende at komme nogle af krigens ofre til gavn, så har dagen også et pædagogisk sigte, nemlig at få børnene til at tænke lidt mindre og handle mere.

Vi må gøre noget

»Vi tror, det er vigtigt at give eleverne en fornemmelse af, at de kan gøre noget aktivt. Vi startede dagen med en fællessamling, hvor vi blev enige om, at når der sker noget skidt i verden, så må vi gøre noget godt. For at skabe balance. Det er et budskab, alle børn kan forstå, uanset om de går i 0. eller 6. klasse,« siger skoleder Jacob Kærgård Jensen.

Simon B. Gleerup, 6. klasse på Ugelbølle Friskole, har lavet en flagstang i træ og hæklet et tilhørende flag i gule og blå farver. Foto: Anne Frank Henriksen

»Krigen fylder meget hos eleverne. De ser en hel masse på de sociale medier, og så aflæser de os voksne, både lærere og deres forældre. De er bekymrede, og det er vores opgave som skole at hjælpe dem med at bearbejde det,« mener håndværks- og designlærer Birger Holmegaard, som blandt andet har hjulpet eleverne med at lave små flagstænger med tilhørende ukrainske flag.

Hvis det var mig, der boede i et land med krig, så ville jeg også ønske, at nogen ville hjælpe. Så det er rart at kunne gøre noget.

Odine Kjerstein, 12 år.

Odine Kjerstein fra 6. klasse ved en del om krigen. Både fordi de har haft om det i forskellige fag, men også fordi de i klassen hver morgen ser UltraNyt sammen og taler om det bagefter.

»Hvis det var mig, der boede i et land med krig, så ville jeg også ønske, at nogen ville hjælpe. Så det er rart at kunne gøre noget. Det er synd for dem, at de ikke kan leve trygt, og jeg håber, krigen går hurtigt over.«

Vi har bagt muffins, fordi vi samler ind til Ukraine. Der er krig, og vi skal sådan hjælpe hinanden, for vi er i Nato og alle mennesker er gode, siger Sofie Ahrensbach (forrest i billedet) som går i 2. klasse på Ugelbølle Friskole. Ved siden af hende står klassekammerat Caroline Thomsen. Foto: Anne Frank Henriksen.

Stolt af skolen

Heldigvis havde Sofie Ahrensbach fra 2. klasse ret i, at der blev samlet ’vildt mange penge ind’. Faktisk var der allerede fra dagens start samlet så meget ind, at skolen måtte hæve indsamlingsloftet hos Red Barnet fra 5.000 til 10.000. Og så var salget fra støttecafeen ikke engang gået i gang endnu. Da den lukkede fire timer senere havde Ugelbølle Skole samlet mere end 17.000 kroner ind til krigens ofre i Ukraine.

Til alle tider er forældre blevet begavet med perleplader i massevis. I torsdagens cafe på Ugelbølle Friskole kunne de købe dem og samtidig støtte skolens indsamling til Ukraine. Foto: Anne Frank Henriksen

»Jeg er faktisk lidt stolt af, at vi på mindre end en uge kan sætte sådan et arrangement her på benene. Krigen foregår jo lige nu, så det er også nu, at eleverne har brug for at mærke, at de kan gøre en forskel. Som leder for skolen er jeg godt tilfreds med, at vi sender det her signal om, at hvis man vil gøre noget, så kan man,« siger skoleleder Jacob Kærgård Jensen, som startede i jobbet 1. marts og selv er forælder på skolen.


Lærke Frank Barslund fra 4. klasse viser sine halskæder frem, som hun har brugt sin fritid på at lave for at hjælpe befolkningen i Ukraine . Foto: Anne Frank Henriksen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.