Klar med rådgivning til flygtninge om ny særlov
Kommunen vurderer, at der lige nu er op mod 200 ukrainske flygtninge i Syddjurs. Med den nye særlov har alle ukrainske flygtninge ret til opholdstilladelse,børnene kan komme i skole- eller dagtilbud og de voksne søge job. Kommunens medarbejdere står klar med rådgivning.

Der bor lige nu tæt på 200 ukrainske flygtninge i Syddjurs. 110 af dem i Ringparken i Nimtofte og mellem 70 og 90 personer, der er indkvarteret privat.
Den nye særlov er netop trådt i kraft, og med den får flygtningene mulighed for at komme ud og deltage i det danske samfund. De får ret til opholdstilladelse, så børnene kan komme i skole- eller dagtilbud og de voksne søge job. For at få ret til opholdstilladelse skal man søge om det ved Udlændingestyrelsen og have oprettet et biometrisk pas. Medarbejdere fra Syddjurs Kommune står klar til at hjælpe og rådgive de ukrainske flygtninge i forbindelse med ansøgningen, uanset om man er indkvarteret privat eller ved en kommunal nødindkvartering.
Vi har haft glæde af den store frivillige indsats i forhold til klargøring af Ringparken og andre boliger. Nu er vi ved næste skridt, hvor vi i fællesskab skal hjælpe de ukrainske flygtninge med at søge opholdstilladelse efter særloven.
Udover indkvartering i Ringparken er en række andre kommunale lejligheder rundt om i kommunen taget i brug, efterhånden som Ringparken er blevet fyldt op. Det gælder blandt andet 7 ubrugte ældreboliger i Nimtofte, 2 ubrugte ældreboliger i Kongsgårde på Mols og en villa i Tirstrup ved Rehabiliteringscenteret. Både Ringparken og de andre lejligheder er blevet klargjort af frivillige kræfter, der har ønsket at bidrage til en god modtagelse af flygtningene.
2 års ophold
Torsdag den 17. marts trådte en ny særlov for de ukrainske flygtninge i kraft. Loven betyder, at alle ukrainske flygtninge kan få en opholdstilladelse på to år. I starten af næste uge afholdes der et informationsmøde i det tidligere plejecenter Ringparken, hvor der vil blive informeret om ansøgning om opholdstilladelse.
Borgmester Michael Stegger Jensen udtaler:
»Vi er nu kommet et godt stykke videre efter modtagelsen af de første flygtninge fra Ukraine. Her havde vi glæde af den store frivillige indsats i forhold til klargøring af Ringparken og andre boliger. Nu er vi ved næste skridt, hvor vi i fællesskab skal hjælpe de ukrainske flygtninge med at søge opholdstilladelse efter særloven. Det er et stort skridt for mange og derfor står vores erfarne medarbejdere fra integrationsteamet klar til at hjælpe og rådgive alle ukrainske flygtninge i kommunen om ansøgningsprocessen.«
Udlændingestyrelsen har meddelt, at flygtningene i kommunens ejendomme kan blive boende, mens deres ansøgning om opholdstilladelse behandles.
Selvom flygtningene får opholdstilladelse, vil der stadig være brug for frivillige kræfter i forhold til blandt andet lektiehjælp og sociale aktiviteter.
På kommunens hjemmeside www.syddjurs.dk/ukraine kan man læse mere om de foreninger, der lokalt arbejder med flygtninge, og få kontakt til kommunens civilsamfundskoordinator.