Arh, det er jeg da vist blevet for gammel til...

Pjat, siger behandler Lalla Wandahl. Livskvaliteten for seniorer kan få ret mange nøk opad, hvis man tør arbejde med sig selv og sin krop.

Artiklens øverste billede
Lalla Wandahl fokuserer i sin behandling på hele personen og ikke bare symptomerne. Foto: Anne Frank Henriksen

«Det er bare meget federe, når ældre opdager, at de selv har indflydelse på deres sundhed.«

Hun siger, hun har det fint med at sidde ned, mens vi snakker, men hun rejser sig igen og igen for at vise en bevægelse eller hente et stykke papir. Lalla Wandahl oser af udeliv, også sådan helt bogstaveligt talt. Hun er lige kommet ind fra sin have, hvor der er bål foran shelteret.

I hånden har hun en shaman-tromme, og sammen går vi ind i hendes behandlerværelse i det, der engang var en garage ved huset i Eskerod. Det kan man nu ikke mærke. Her er trygt og ordenligt. Lyset vælter ind ad vinduet, der vender ud mod haven, hvor høns går sorgløse rundt med rumpen i vejret og er helt i balance. Og balance er i følge Lalla Wandahl netop det, det hele handler om.

Qi-hva-ba?

Derfor handler et liv, også hvis du er senior, om frihed og balance. At have noget socialt, noget der giver mening, latter og glæde. Noget, der får din Qi til at flyde.

Selv om Lalla Wandahl er uddannet fysioterapeut, kostvejleder og har arbejdet i både ældreplejen i Norddjurs og i psykiatrien i Aarhus, så gør hun brug af mere alternative metoder. Hun kalder sig selv natur-spirituel og hun bruger næsten altid sin viden om traditionel kinesiske medicin og filosofi i det, hun laver. Også kraften Qi.

Qi lader sig ikke oversætte direkte, da det ikke eksisterer i en vestlig fysiologisk tankegang. Det oversættes ofte som ”energi”, men i traditionel kinesisk medicin dækker begrebet Qi både kroppen (yin) og dens funktioner (yang). I fysiologisk betydning består alt i kroppen altså af Qi, det er f.eks. den kraft, der får hjertet til at fungere og blodet til at cirkulere.

»Al sygdom handler om stagnation, men hvis Qi’en flyder, så har man det godt. Det hele handler om balance og rytme. I Vesten vil vi hele tiden presse os selv, så stagnerer Qi’en og vi bliver syge.«

Lalla Wandahl har på egen krop mærket ubalance, da hun har været nede med en voldsom stress. Vejen ud af den, blev blandt andet naturen, som hun også i dag bruger meget i sine behandlinger.

Hun føler en særlig og spirituel forbundethed med den. Det kan skyldes hendes gamle aner. Hendes oldemor var indianerbarn på den Patagoniske højslette. Det er også derfor, hun hedder Lalla. Det hed hendes oldemor, og det har alle kvinder i familien heddet siden.

»Alt liv har lige meget værdi, og naturen kan hjælpe med at skabe sundhed og balance.«

Seniorer i dag

I følge Lalla Wandahl findes der groft sagt to grupper af ældre i dag. Dem, der kaldes det grå guld, er aktive, drøner rundt og har masser af ressourcer både økonomisk, fysisk og mentalt til at holde sig i gang.

Og så er der en anden gruppe, som ofte er er mere nedslidte, har dårligere økonomi, måske har udviklet livsstilssygdomme og savner viden og ressourcer til at lægge om til bedre motions- og kostvaner. Som samfund har vi en intention om at hjælpe dem, men vi mangler her i Vesten en forståelse for, hvad der skal til.

»Vi har et sundhedssystem, som koster sindssygt mange penge, men som har fokus på at smertedække og holde mennesker i live. Det er ikke meget fokus på livskvalitet, glæde eller socialt fællesskab. Vi burde smide en pokkers masse penge efter at lave fysiske steder, hvor ældre kan mødes på daglig basis, så der kommer en grund til at rejse sig fra sofaen og få grin, latter og glæde.«

For mennesker, der stopper på arbejdsmarkedet, handler det helt konkret om ikke at stoppe med det, du gør. Hvis du cykler, så bliv ved. Hvis du spiller golf eller badminton, så bliv ved.

»Det kan være livsfarligt for livskvaliteten på den lange bane at stoppe, sætte sig ned og sige: Aaah, det er jeg da vist blevet for gammel til.«

Kommer her en, der bare gerne vil have akupunktur, så hiver jeg ikke shaman-trommen frem. Jeg er ikke så alternativ, at jeg ikke er rodfæstet og jordnær

Lalla Wandahl, behandler, NaturSund

Skal vi tromme nu?

Nu tænker du måske, kære læser, at det hele alt sammen lyder fint, men nu er det jo ikke alle, der har lyst til at kramme et træ, tale om Qi eller finde sin sundhed ved at slå på shaman-tromme.

»Kommer her en, der bare gerne vil have akupunktur, så hiver jeg ikke shaman-trommen frem. Jeg er ikke så alternativ, at jeg ikke er rodfæstet og jordnær,« siger hun med et smil og forklarer:

»Men smerter i en skulder handler ofte om andet og mere end bare den skulder. Man kan sagtens komme her for kun fysioterapi, kostvejledning eller akupunktur, men det giver tit mening at inddrage flere behandlingsformer på en gang, fordi der så arbejdes på det hele på en gang. Vi skal mere end bare symptombehandle.«

Lalla Wandahl har haft mange seniorer igennem alverdens forskellige behandlinger. Det er dog mest kvinderne, der er friske på det lidt mere alternative.

Du kan og skal selv

For Lalla Wandahl handler hendes firma NaturSund grundlæggende om på en naturlig måde at finde vejen for den enkelte til mere sundhed. Og det varierer fra person til person.

»Jeg har mødt så mange mennesker i behandlingssystemet, som ikke havde behøvet at være der, hvis de bare havde holdt kroppen i gang med frisk luft, god kost, bevægelse og selvfølgelig grin og fællesskab, og derfor handler det om at tage udgangspunkt i den enkelte. Sundhed har så mange facetter, så vi skal finde frem til, hvad der virker for den enkelte, hvis man gerne vil reducere for eksempel det daglige indtag af kolesterolsænkende medicin. Hvad virker for dig?

»Jeg havde en kvinde i 80’erne, som var med til noget fysisk træning. Det, der virkede for hende, var at sidde på en stol og kun bevæge en arm ad gangen.«

Smerter i en skulder handler ofte om andet og mere end bare den skulder

Lalla Wandahl, behandler, NaturSund

Ældre; motivationen skal ligge i at opdage, at man har handlemuligheder i forhold til sin egen sundhed og livskvalitet, men det handler skisme også om at handle i tide. Der skal sættes gang i en positiv spiral, hvor du måske kommer i gang med noget bevægelse, ud i den friske luft, måske sammen med andre, d kan spejle dig i,

Det kommer selvfølgelig ikke af sig selv, det kræver, at man har kræfterne til at lægge arbejdet i at blive mere sund.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.