Sommer, sol og nej, hvor vi hygger
Jeg har opdaget, at Danmark kan noget. Ja, godt set Sherlock Holmes, vil nogle nok mene.
Men, det som jeg har opdaget er at sove i bilen faktisk er ret fedt. Det kræver selvfølgelig en bil, som er marginalt større end en VW Up. Min datter og jeg er begyndt at tage mine to hunde med, fylde bilen op med dyner og madrasser, og så ellers køre på eventyr. Vi har aldrig en klar destination fra starten af, men det er det fede.
Vi tog i weekenden ud til Fornæs Fyr ved Grenaa. Parkerede bilen med bagenden mod øst, åbnede bagklappen, spiste slik, så Nak & Æd for gud ved hvilken gang, gik en tur og faldt i søvn, da vi ikke kunne mere. Og så om morgenen, når solen står op og de første stråler rammer bilen, armen altså, hvor er det balsam for sjælen.
Nu har jeg jo ikke store mængder af alkohol med, når man ligger og sover i en bil. Dvs. det har faktisk været helt alkoholfrit, hvilket også kan noget. Jeg havde et par mega lækre sodavand med fra Ebeltoft Gårdbryggeri. Det er altså god sodavand,, som er dejlige friske og langt fra kunstigt, som det overhovedet kan blive.
Hvis man gerne vil have noget frisk til varmen, evt. når man er på stranden, så skulle I prøve at kigge ud mod den skøre, tossede og dejlige nordmand fra Mariendal Mosteri. Arne laver noget alt for lækkert æblemost og cider, og lige præcis cider vil jeg gerne slå et slag for - især det danske cider. Jeg har før nævnt Cold Hand Winery som både er et fremragende sted og en fremragende producent, ikke mindst af cider. Jeg oplever, at det danske cider ofte vinder på bekostning af det franske og engelske.
Jeg underviser på Dansk Sommelier Uddannelse i øl og cider, og i den forbindelse smager jeg en del både øl, men især cider. Det danske cider bliver stort set altid valgt ind som det bedste ud af det, vi får smagt. Man kan også lave det selv. Det er ikke en svær proces, så det er bare at kaste sig ud i det.
En Maillard reaktion
Når sommeren nu for alvor er over os, de lune sommeraftener, hyggen med familien og vennerne, grillen er startet, hvad skal man så drikke?
Først og fremmest så er det dine smagsløg, der skal pirres, så som udgangpunkt så er reglen: Drik det, du kan li. Så kan jeg jo nok komme med alle mine anbefalinger, men i bund og grund skal jeg jo ikke være oraklet eller chefen, der bestemmer, hvad du drikker.
Men skal jeg komme med et input til grillvinen, så gør jeg det gerne, og denne gang med udgangspunkt i en lille smule teknisk viden.
Der sker en proces, når man steger noget. Det kaldes en Maillard reaktion. Det er, når man giver kødet en stegeskorpe, så det karamelliserer. Det får en mere sødlig smag, og derfor skal man også over i en vin med masser af frugt og fylde og gerne en fadlagret en af slagsen. Er du til fuld power på vinen, så kig efter noget Californisk vin af druen Zinfandel (Sin-fan-dæl). Der er som regel god smæk for skillingen i sådan en bandit. Ellers kan man også gå med en vin fra Rhone, hvor især det sydlige Rhone fint spiller til grillen.
Husk at temperere din vin, uanset kraft. Du må aldrig servere en vin på over 16-17 grader. Især i de varme dage er det ikke ret lækkert at drikke vin, hvor temperaturen er lige før gløggstadiet. Den skal nok hurtigt få en 3-4 grader i glasset.
Skal I så slutte af med en god håndfuld jordbær, så prøv at tage noget friskkværnet sort peber udover. Det lyder skørt, men det smager ret godt.
Der kan sørme også drikkes vin til den slags. Men hold dig til det søde. Moscato d’Asti, som de fleste kender, er oplagt. Eller se om I kan finde en Brachetto fra samme område som Asti’en. Brachetto er også en sød mousserende vin, men som er rød. Det smager vildt godt sammen med røde bær. Jeg bruger den fra Balbi Soprani, som smager fantastisk. Uanset, så se om du kan komme langt uden nom Verdi.
Bliv i Danmark
Når nu den danske sommer er så dejlig, så er spørgsmålet jo så, om vi har fået nok af Danmark efter at være coronaindespærret i eget land i to år?
Jeg er en mand, som har arbejdet stort set altid, og når man er i restaurationsbranchen, så er ferie noget, man arbejder i. Vi skal jo arbejde, når I andre har fri. Det er slet ikke en klage. tværtom.
Da jeg jo har min restaurant på Det Grønne Museum og Gl. Estrup Herregårdsmuseum, så har jeg jo været pjattet med, at man ikke kunne rejse, for det betød, at der var rigtigt mange af jer, der kom forbi os. Så jeg håber derfor ikke, at I allesammen tager sydpå i år, men stadig besøger alle de gode spisesteder og seværdigheder i det ganske danske land.
God sommer.