På jagt efter smagen af midtjyske råvarer

Opskriftudviklere skal finde en eller flere råvarer fra deres lokale egn, der kan bidrage til en ret, hvor dansk akvavit bruges som smagsgiver.

Artiklens øverste billede
Jon Edlund har noget i kikkerten, men modtager gerne anbefalinger om lokale midtjyske producenter. Pressefoto

De populære opskriftudviklere og finalister i Den Store Bagedyst Jon Edlund og Jesper Søvndal har fået en sommerudfordring. De skal nemlig udvikle en ret baseret på en lokal råvare, der repræsenterer den gode, enkle smag af Danmark og Midtjylland.

For at hylde de mange danske råvarer, har Aalborg Akvavit indgået et samarbejde med fem landskendte opskriftsudviklere, der hver især skal finde en eller flere råvarer fra deres lokale egn, der kan bidrage til en ret, hvor dansk akvavit bruges som smagsgiver.

Findes der en særlig midtjysk råvare, der fortjener at blive hyldet og fremhævet i en lokal ret? Givetvis. Danmark bugner af dygtige producenter, der leverer produkter i højeste kvalitet.

Tilbage til rødderne

Ifølge Jon Edlund er det svært at vælge hvilken råvare og producent, der bedst præsenterer regionen:

»Jeg har altid været meget glad for mad, og jeg elsker at udforske de gode råvarer, sammensætte smage og udvikle retter baseret på enkle gode råvarer. Og faktisk er dét blevet lettere med tiden, når der er så mange dygtige lokale producenter i vores region,« siger han i en pressemeddelelse.

Lokalt producerede varer fortæller om både fortiden og nutiden – og stigningen i udbuddet er på sin vis et moderne udtryk for, at vi danskere ønsker forbindelse til vores rødder og vores lokalområde. Begge leder efter input til deres kommende egnsret. For eksempel vil Jesper Søvndal sanse sig frem til sin færdige ret:

»De sæsonaktuelle råvarer kan noget helt særligt, som jeg skal dufte og smage mig frem til hos både gamle og nye producenter. Selvom jeg har flere i kikkerten, modtager jeg meget gerne anbefalinger om lokale midtjyske producenter.«

Jon Edlund har måske duftet sig frem til de danske sommerbær og siger:

»Valget af råvarerne handler jo både om, hvad de hver især byder på, og hvordan min ret udvikler sig. Jeg hælder lige nu til en ret baseret på bær. Der er noget forfriskende og sommerligt, som jeg finder inspirerende. Jeg vil meget gerne høre fra lokale folk, der kender en lokal specialitet, der passer til opgaven.«

Jesper Søvndal sanse sig frem til sin færdige ret, siger han. Pressefoto

Lokale specialiteter

Men Aalborg Akvavit har ikke blot bedt Jon og Jesper om at finde en god og dygtig lokal producent. De skal finde én, der med sine kvaliteter kan bidrage til at udvikle en ret, som både repræsenterer regionen og sætter den klassiske danske akvavit i spil. For akvavit kan meget mere end nippes og nydes af et snapseglas.

»Lokale råvarer er et hit blandt danskerne. Se blot alle boderne langs vejen, gårdbutikker, gartnerier, slagtere og lokale supermarkeder, der tilbyder lokale specialiteter. De fortjener fokus,« siger Lajs Kaznelson fra Aalborg Akvavit og fortsætter:

»Vi elsker det enkle ved den danske smag. Den enkle mad, de enkle øjeblikke. Derfor vil vi gerne samarbejde med dygtige folk og undersøge, hvordan et klassisk dansk produkt som akvavit kan indgå i nye eller klassiske retter sammen med lokale råvarer.«

Man kan dele sine input på @jondanieledlund og @jesper_sovndal, hvor Jon og Jesper løfter sløret for hver sin ret i starten af august.

Sidst på året samles opskrifterne i en bog med specialiteter fra hele Danmark med opskrifter fra de øvrige opskriftudviklere: Dianna Brinch fra Gourministeriet, kok og kogebogsforfatter Mads Niemann og Maria fra opskriftuniverset mariavestergaard.dk.


gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.