Duften af brasilianske delikatesser emmer i Femmøller
Femmøller har fået et strejf af Sydamerika. En brasiliansk familie har nemlig overtaget Café Egil, hvor man kan smage udenlandske specialiteter som ostebrød og trøffelkager. Forhåbentlig året rundt.
Indvendig ligner Café Egil sig selv. Møblerne og malingen er den samme, men forpagteren er ny. Hun hedder Marilia Gazola, og kommer fra Brasilien. Væggene er prydet med nye malerier fra to lokale kunstnere, der ligesom Marilia Gazola også er tilflyttere. Den ene kunstner er norsk og den anden er portugisisk. Det multikulturelle udtryk er noget, der er meget vigtigt for Marilia Gazola.
»Vi blander mange forskellige traditioner her i caféen, men jeg prøver også at give caféen et dansk præg.«
Caféen er ejet af de samme, som ejer Mols Kafferisteri. De sidste mange år har Café Egil kun holdt åbent i weekenden udenfor sæson. Nu har den åbent hele ugen. Før jul mødte Marilie Gazola og Esben Sørensen nemlig helt tilfældigt ejerne på det lokale torv, og spurgte henkastet om de var interesserede i at leje caféen ud. Ambitionen var at drive en café, der var åbent hele ugen, hele året. Det var en idé, der faldt i god jord, og Marilie Gazola fik lov til at tage over i caféen.
»Vi bager vores eget brød helt fra bunden. Derfor kan man få friskbagt brød hele ugen undtagen mandag, hvor der er lukket og tirsdag morgen, hvor vi forbereder dejen.«
Faktisk laver de det meste på menuen helt fra bunden. Derfor har det til tider også været svært at kunne følge med – især i begyndelsen.
Et familieforetagende
Det ny Café Egil startede op i påsken for fulde gardiner. I starten var det kun Marilia Gazola og hendes datter Clara, der arbejdede i caféen, samtidig med at hendes mand Esben Sørensen stod for det administrative. Det var en travl tid.
»Men folk var glade, og her var masser af mennesker, så det var et godt tidspunkt at starte på.«
Marilia Gazola har arbejdet i forskellige restauranter siden hun flyttede til Danmark for seks år siden, så erfaring har hun nok af. Alligevel var der meget at holde styr på i begyndelsen.
Min søn arbejder med film, men er rigtig dygtig til at bage. Det er det bedste ved det hele. At mine børn er her med mig. Vi arbejder rigtig godt sammen.
»Vi skulle organisere alt lige fra mobilepay, betalingsterminal og andre administrative opgaver, men menuen havde jeg klar i hovedet fra starten.«
Siden flyttede hendes søn Atilio og hans kæreste Indi til Ebeltoft, så nu er caféen for alvor et familieforetagende.
»Min søn arbejder med film, men er rigtig dygtig til at bage. Det er det bedste ved det hele. At mine børn er her med mig. Vi arbejder rigtig godt sammen.«
Et mix af traditioner
Marilia Gazola er halvt italiener, halvt brasiliansk. Hendes datter Clara og Hendes søn Atilio er halvt brasilianske, halvt salvadorianske og hjælper til i caféen. Hendes mand Esben Sørensen står for det administrative. De mange kulturer og traditioner smitter af på menuen, hvor især de brasilianske delikatesser og de italienske surdejsbrød skinner igennem. Kaffen er lavet med bønner fra kafferisteriet ved siden af.
»Jeg prøver at lave lidt dansk, lidt fra brasilien, lidt fra centralamerika, lidt fra Italien. I dag har vi for eksempel en brigadeiro, som er en slags lille trøffelkage.«
Jeg prøver at lave lidt dansk, lidt fra brasilien, lidt fra centralamerika, lidt fra Italien. I dag har vi for eksempel en brigadeiro, som er en slags lille trøffelkage.
Marilia Gazola har været overvældet over, hvor godt folk har taget imod hende i caféen, og morgenbrødet bliver revet væk. Især nu hvor det for alvor er blevet sommer.
»Vi har haft svært ved at følge med, men det er jo et godt tegn. Det hjælper meget, at Atilio nu også er her.«
Lynet slog ned
At Marilia Gazola lige endte i Ebeltoft er lidt af en tilfældighed. For seks år siden flyttede hun til Aarhus for at arbejde som underviser i portugisisk og spansk på Aarhus Universitet, da hun tidligere har været lektor i blandt andet Costa Rica og Argentina. Efter en måned i Danmark mødte mødte hun Esben Sørensen, der er lokal molbo.
»Vi cyklede en tur i Marselisborg skov, og så var det det,« siger hun, og smiler.
En måned blev til seks, og seks år senere er de stadigvæk sammen. Nu i Ebeltoft. Drømmen på den korte bane er, at caféen bliver en succes.
»Det er jo et sats det her med at holde åbent hele ugen. Så vi er jo spændte på om det kan løbe rundt på lang sigt. Det er jo noget folk skal vænne sig til, så de ved, at når de er i sommerhus uden for sæsonen, så er der altså stadig åbent her,« siger Esben Sørensen.
I sidste ende er håbet blot, at folk er glade for caféen, og kommer forbi til en god snak og en god kop kaffe.
»Vi har en god stemning her i caféen, og det håber jeg folk mærker.«