180 talebobler i keramik

Et kunstværk, som rækker langt ud over Syddjurs, blev lørdag 13. august ferniseret i Tirstrup

Artiklens øverste billede
Borgerne har bidraget med ord til lighedstegnet, der består af 180 keramikbobler i changerende jordfarver på en gavl i Tirstrup. Foto: Anne Frank Henriksen

Hvad tænker du, når du hører ordene: Ligestilling mellem kønnene?

Spørgsmålet har dannet udgangspunktet for et nyt kunstværk i Tirstrup. Kunstnerne bag er keramiker Christine Urfe Bendt og illustrator Lone Cecilie Platz, som sammen har skabt det, de selv kalder 180 talebobler i keramik.

I hver boble er præget et ord, som er indsamlet fra byens beboere. Respekt, løn, kærlighed, ligeværd er bare nogle af dem.

Værket er en del af et større projekt, hvor 17 gavl-værker på tværs af ni jyske kommuner kunstnerisk fortolker de 17 verdensmål.

Efter en større udvælgelsesrunde sidste efterår blev de to lokale kunstnere udvalgt til at lave et værk til Tirstrup med udgangspunkt i det 5. mål: Ligestilling mellem kønnene.

I Tirstrup blev den meget lidt pæne gavl af en TDC-bygning valgt som placering, og det har mildest talt pyntet. Valget skyldes to ting: Dels ligger gavlen ud til det, som skal blive byens have, som en del af projektet Tirstrup i Udvikling, og dels fordi placeringen giver mulighed for, at de mange biler, der hver dag kører gennem byen, kan få glæde af synet af platterne, som i forskellige toner af jordfarve tilsammen udgør et lighedstegn.

Kunstnerne bag gavlværket om det 5. verdensmål Lone Cecilie Platz og Christine Urfe Bendt (forrest) til ferniseringe lørdag 13. august. Foto: Anne Frank Henriksen
Mange mødte op til ferniseringen i det, der i fremtiden bliver byens have. de kunne nyde det smukke værk, taler, lidt drikkevarer fra Ebeltoft Gårdbryggeri og ikke mindre end 25 familiepizzaer fra den lokale Tirstrup Dinner. Foto: Anne Frank Henriksen
Keramiker Christine Urfe Bendt (t.h.) og illustrator Lone Cecilie Platz har arbejdet hele 2022 på værket. Både ideudviklingen, indsamle ord fra borgere og selve skabelsen. Foto: Anne Frank Henriksen

Kunst for alle

Den meget velbesøgte fernisering foregik i bagende sol med sponsoreret øl og vand fra Ebeltoft Gårdbryggeri og pizza i lange baner fra Tirstrup Dinner.

Lige så vel som at kunstværket er skabt i interaktion med borgerne, så håber kunstnerne også, at det fremover, i haven i Tirstrup, kan inspirere til samtale.

»Vi håber, at folk vil komme her og dykke ned i ordene. Tale om, hvad det betyder for dem - og måske om de kan finde lige netop det ord, de selv har bidraget med,« siger keramiker Christine Urfe Bendt.

I Syddjurs Kommune er man netop nu, efter initiativ fra Billedkunstrådet, i gang med at lave en strategi for kunst i det offentlige rum, som forventes færdig ved årets udgang.

Kommunen var ved ferniseringen repræsenteret ved næstformand i Udvalget for kultur, fritid og landdistrikter, Bjørn Jensen (C), som er meget optaget af netop dét: at kunst skal ud til glæde for alle kommunens borgere. Det sagde han i sin tale.

»Kunst i det offentlige rum er noget, vi giver til hinanden. Det skal ikke kun findes i de større byer, men allerhelst i alle kroge af kommunen. I Syddjurs Kommune er vi stolte af at være en del af 17-gavle-projektet, hvor vi sammen med ni andre kommuner kan bidrage til synligheden af verdensmålene. Men lige så vigtigt er det, at det smukke værk her bag mig er et vidnesbyrd om, at Tirstrup er i udvikling, at der er engagement fra byens beboere, som har været med til at udvikle værket, og jeg håber, at rigtigt mange vil få glæde af det. Det pynter i hvert fald på den her lidt intetsigende grå bygning.«

Blanke bobler

Gavl-værket i Tirstrup er det 8. ud af 17, der er færdigt, men inden oktober vil alle 17 værker kunne nydes, og initiativtagerne bag, Ikast-Brande Kommune, vil herefter lave en gavlværks-rute, så man kan tage rundt og på ny vis blive inspireret af spændende og meget varieret fortolkninger af verdensmålene.

Til ferniseringen modtog både kunstner og værk ros, klapsalver og blomster, og selv om de i talen, med et smil på læben, sagde, at: ’pyh, det har været en lang proces. Det føles godt at kunne give projektet videre’, så er de dog ganske godt tilfredse med resultatet.

»Vi har været lidt nervøse op til i i dag for, om folk mon ville kunne lide det. Om det er godt nok, det vi har lavet, men vi synes faktisk, det er lykkedes. Vi havde en ide, og den har båret hele vejen igennem. Vi er stolte, og vi håber, folk vil nyde det. Både farvespillet i lighedstegnet, når de kører forbi herude på Aarhusvej, men også at bruge det til samtale, når de besøger byens have,« siger Lone Cecilie Platz.

Af samme grund har kunstnerne ladet nogle af boblerne stå uden ord, så det kan skabe mulighed for, at beskuere selv kan reflektere over, hvilket ord, de mon selv ville vælge, når de tænker over målet om ligestilling mellem kønnene.

Hvilket ord ville du vælge?

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.