Energien er dyrere og turismen stilner af: Hvordan ser vinteren ud for handlen i Ebeltoft?
De stigende el-, gas- og energipriser presser rigtig mange forretningsdrivende på levebrødet. Lokalavisen har taget en tur ned ad en af Ebeltofts handelsgader til en status på den spæde bagkant af turistsæsonen midt i en energikrise.
I sommermånederne bugner Ebeltofts gader og stræder af turister fra alle egne, der ud over at indtage områdets seværdigheder som oftest også ynder at køre kreditkortene igennem de lokale butikkers kassesystemer.
Ebeltoft er en turistby, og meget af butikslivet og -handlen er i høj grad sæsonbetonet, når man spørger butiksindehaverne.
Nu, hvor kalenderbladet er begyndt at vise september, betyder det også, at det store turistindryk så småt er ved at fortage sig, og der er knap så megen leben og handlen i gaderne, som når trykket er allerstørst.
Krigen i Ukraine og efterdønningerne af coronapandemien har sat forsyningskæder ned i fart eller i værste fald helt i stå, og det er gået de færrestes næse forbi, at det har betydet stigende priser på forbrugsvarer, energi og brændstof. De sidste mange måneder har inflationen været opadgående, og danskernes penge er blevet mindre værd.
Senest har Folketinget i al hast vedtaget et lovforslag den 8. september om at sænke afgiften på el, da de danske energipriser i lang tid nu kun er gået én vej - opad. I nogle tilfælde får de stigende energi- og varepriser mindre erhvervsdrivende til at dreje nøglen om.
»Priserne er steget markant, og vi ser ind i en vinter, hvor Danmark og Europa risikerer at mangle energi,« lød det fra klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen, på et pressemøde samme dag.
Så hvad er det for en situation Ebeltofts butikker og erhvervsdrivende står over for, som vi går ind i vintermånederne, og der er færre turister til at handle i byen. Lokalavisen er taget en strøgtur ned ad Adelgade for at tage temperaturen.
Og i en tid, hvor man kunne frygte, at termometeret stod på kold pessimisme, så forholder det sig faktisk omvendt for de butiksindehavere, som undertegnede mødte.
Altid gået op og ned
I dametøjsforretningen Hanne Sloth har det været en god sommersæson. Det fastslår ejer Hanne Sloth, der selv har ejet butikken i 25 år og arbejdet i den endnu længere. Men hun kan mærke en lille forskel fra tidligere år, siger hun.
»Det er svært at spå om, hvordan det arter sig hen over vinteren. Men folk tænker sig mere om, inden de bruger penge. Det har jeg kunnet mærke. Jeg har mærket det på min juli-omsætning, men ikke på augusts. Juli er mest børnefamilier, så dér bliver nok tænkt mere over tingene,« siger Hanne Sloth.
Hanne Sloth har som butiksejer gennem 25 år oplevet lidt af hvert, forklarer hun. Hendes butik er en robust biks, siger hun, og derfor går hun som sådan ikke bekymret ind i vinterperioden.
»Næ, jeg er ikke bekymret. Men det er da sikkert nogle, der kan være. Jeg tager det, som det kommer. Det går op og ned, og det har det altid gjort. Det kan godt være, strømmen aldrig har været dyrere, men så har der været noget andet; finanskrise, kartoffelkur eller noget tredje,« siger hun.
Hun mener, at Ebeltoft er privilegeret by på den måde, den formår at tiltrække turister.
»Jeg vænner mig aldrig til, at det går helt op i gear om sommeren og så helt ned igen om vinteren, men vi er priviligerede her i Ebeltoft, for vi får mange gæster hvert år - også set i forhold til andre handelsbyer i Syddjurs. Vi har solgt meget i år. Måske ikke så meget som sidste år, men stadig meget,« siger hun.
Næ, jeg er ikke bekymret. Men det er da sikkert nogle, der kan være. Jeg tager det, som det kommer. Det går op og ned, og det har det altid gjort. Det kan godt være, strømmen aldrig har været dyrere, men så har der været noget andet; finanskrise, kartoffelkur eller noget tredje.
Sund fornuft som vi plejer
Længere nede ad Adelgade står Per Bygholm i Bygholms Menswear, der også mærker, at turistindtoget så småt stilner af. Han har endnu ikke oplevet, at inflationen for alvor har slået igennem for de kunder, der kigger ind i hans hjørne af detailhandlen.
»Jeg tror ikke, at vinteren bliver så slem igen. Inflationen er ikke for alvor slået igennem i detailhandlen på non-food-varer,« siger Per Bygholm og fortsætter:
»Men forbrugerne har da fået et chok over de stigende priser, og det kan jeg da godt forestille mig på sigt kan sætte forbruget lidt på pause.«
I Bygholm Menswear, som Per Bygholm har stået i spidsen for »alt for længe« eller mere end 35 år for at sætte tal på, har man ikke gjort noget særligt på at forberede sig på den kommende vinter, fortæller butiksindehaveren.
»Vi kører med almindelig sund fornuft, som vi plejer. Vi er hverken jubel-optimister på uoplyst baggrund, men det er heller ikke fordi, vi er ved at lukke helt ned. Handlen i Ebeltoft er og har altid været sæsonbetonet. Vi har været her i 35+ år, og vi napper i hvert fald en sæson mere,« siger Per Bygholm smilende.
I Skoboxen ikke langt derfra fortæller Anne Poulsen, der har arbejdet i butikken i otte år, at denne sommer ikke har kunnet måle sig med den forgående. Men det er fordi, 2021’s sommerhandel var helt unik.
»Vi havde et kanonår sidste år, for folk kunne ikke komme ud at rejse. Det er ikke helt det samme i år, men det er ikke fordi, vi har haft et krisemøde i butikken om, hvad vi skal gøre, og om vi skal slukke hver anden lampe,« siger hun og fortsætter:
»Købelysten er her stadig, og vi har fortsat mange turister, som kommer.«
Men de mange fortællinger fra resten af landet blandt butiksdrivende er da noget, der gør et indtryk, fortæller Anne Poulsen.
»Det er da forfærdeligt at høre om, at der er nogle, der ikke kan omsætte for nok til at betale de stigende el-regninger,« siger hun.
Corona lærte os noget
I Ebeltoft Guld og Sølv har indehaver Jane Schmidt heller ikke gjort noget særligt for at gå vinteren i møde. Hun forklarer, at hun i højere grad kan skrue på sine vareindkøb løbende end mange af sine detail-kolleger, der bestiller stort ind til nye sæsoner.
»Selvfølgelig er man lidt bekymret for vintermånederne, sådan som tingene er lige nu, men så igen, så overlevede vi også corona. Jeg tror bare, vi er nødt til at være i nuet. Det, synes jeg, vi lærte af corona; at agere hurtigt i markedet og omstille os. Det er, som det er, og der er ikke så meget, vi kan gøre ved det,« siger Jane Schmidt.
Hun har heller ikke for nuværende oplevet, at inflationen og prisstigningerne har ramt kundernes købelyst endnu.
»Det er ikke som sådan slået igennem endnu. Vi har joket lidt i butikken om, at også kun var 14 dage, vi diskuterede, at benzinen hoppede fra syv kroner til 14. Så har vi accepteret det. Det viser lidt om, hvad vi som danskere kan. Vi kan omstille os hurtigt,« siger hun.