Messerschmidt på Hjorddrengenes Marked: DF har endnu ikke haft sin storhedstid

Der findes næppe noget mere folkeligt end Hjorddrengenes Marked i Kolind, som onsdag blev afholdt for 131. gang. Politikerne var på pletten sammen med gule ærter, harmonikaspil, folkedans, kræmmere og veteranbiler.

Artiklens øverste billede
Er valgkampen i gang? Noget tyder på det, når formand for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, som viste sig at være overordentligt optimistisk på sit partis vegne, kunne finde tid til at komme forbi Hjorddrengenes Marked i Kolind onsdag 14. september. Alle fotos: Anne Frank Henriksen

Byhallen i Kolind summede af liv onsdag 14. september. Ikke mindst omkring frokosttid, da menuen - som altid - stod på gule ærter med flæsk og surt, som allerede var udsolgt inden klokken 13. Op og ned ad langbordene nød folk fra by og ikke mindst opland den gode gamle husmandsret til tonerne af harmonikaspil og sang.

»Der er virkelig blevet solgt mange øl og snaps hele formiddagen,« lyder det fra baren, men den slags tung kost skal jo også skylles ned med noget.

Markedet, som altid holdes anden onsdag i september, var i år særdeles velbesøgt.

»Hele formiddagen har gaden været sort af mennesker. Det er fantastisk at så mange vælger at møde op. Vi ved jo aldrig, hvor mange, der kommer, men det fine vejr i dag har da helt sikkert hjulpet på det. Efter coronaen er der mange, der har svært ved at få nok kræmmere ud til deres markeder, men jeg er nu fint tilfreds med fremmødet i dag,« vurderer Tage Mogensen, formand for Byhallens bestyrelse og ham der varetager en stor del af planlægningen af Hjorddrengenes Marked.

Politisk uenighed eller ej, så fandt foketingsmedlem og gruppeformand Leif Lahn Jensen (S) og folketingskandidat for Venstre på Djursland, Jens Kloppenborg (V), tid til sammen at nyde en omgang gule ærter ved langbordet i Byhallen.

Det tunge skyts

Bagenden af Byhallen var traditionen tro flankeret af politiske partier. Socialdemokraterne, Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti bag borde pyntet med balloner, budskaber og mange besøgende.

Selv om det ivrigt diskuteres, om valgkampen er i gang, så kunne noget tyde på, at jagten på stemmer i hvert fald er, for hos Dansk Folkeparti havde de hevet det helt tunge skyts frem. Den travle formand, Morten Messerschmidt, havde således taget hele turen til Kolind, bakket op af Kim Christiansen, der røg ud af Folketinget i 2019, men nu genopstiller i Djurskredsen. I standen stod naturligvis også den altid trofaste og lokale partisoldat, lokalformand Ebba Grethe Møgelvang Laursen.

»Morten har været en hårdt presset mand de sidste uger, for jeg har hver dag presset på for, at han skulle komme her i dag,« siger hun med et smil, mens Morten Messerschmidt svarer:

»Jeg kommer skam gerne til Djursland. Kim og jeg har jo tidligere kørt parløb her, og jeg lægger generelt stor vægt på at komme til markeder i hele landet,« fortæller formanden, som ikke er i tvivl om, at det kommende folketingsvalg ender med blåt flertal og ambitionen er at lande på fire procent af stemmerne, fortæller han.

I gamle dage var der dyr. Og i de helt gamle dage var der slet ingen bygninger her. Alting udvikler sig, og det gør vi andre også.

Tage Mogensen

»Så skal vi bare have ro i blå lejr og få Pape og Ellemann til at arbejde sammen i stedet for mod hinanden, men det hjælper vi gerne med. Dansk Folkeparti har stadig sin storhedstid foran sig,« postulerer formanden, inden Hannah Krogh fra Auning træder hen til standen for at hilse på. Hun er kommet på Hjorddrengenes Marked siden 1982 og altid stemt Dansk Folkeparti.

»Det er da lidt vildt, at Morten har tid til at komme herud til os i Kolind,« siger hun.

Hos Venstre havde Djurslands kandidat til valget, Jens Kloppenborg, også fundet vej til det gamle marked.

»Det er helt utroligt, så mange mennesker, der har været forbi for at tale politik med os i dag. Over 100 tror jeg. Det har været flere, end da vi stod på landbrugsmessen på Gl. Estrup,« fortæller han og forklarer, at folk i høj grad vil tale om deres bekymringer for stigende priser på både energi og fødevarer.

»Det er jo også helt horribelt, at regeringen ikke har suspenderet elafgiften i den her situation. Lige nu skummer staten fløden på folk, som er truet på at må gå fra hus og hjem. Det er helt uacceptabelt, især når der rent faktisk er mulighed for at sænke priserne ved at fjerne afgiften.«

Han tilslutter sig naturligvis Morten Messerschmidts forudsigelser om det kommende valg, i hvert fald den om det blå flertal, mens nabostanden, Socialdemokratiet, som også, med Leif Lahn Jensen i spidsen, har oplevet stor interesse for politiske spørgsmål hele dagen, ikke er helt enig dér.

»Det er dejligt at få en god snak med alle vores borgere. Men selvfølgelig får vi en rød regering, og vi kommer til at gå styrket ud af valgkampen. Som jeg plejer at sige, så ved folk, hvad de har, men ikke hvad de får, så når de står i stemmeboksen, så vælger de det sikre« siger Jan Fischer, byrådsmedlem i Syddjurs Kommune, mens Leif Lahn har fundet vej til langbordene og de gule ærter sammen med Jens Kloppenborg.

Årets Hjorddrengenes marked, den 131. af slagsen, fik mange besøgende. »Gaden foran Byhallen var hele formiddagen sort af mennesker,« fortæller Tage Mogensen, formand for Byhallens bestyrelse og ham der varetager en stor del af planlægningen af Hjorddrengenes Marked.
Det lugtede lidt af landbrug, som i de gode, gamle dage, så traditionen tro havde antikke traktorer også fundet vej til Kolind.
To repræsentanter, Karl Nielsen og Bent Ammitzbøll fra Ebeltoft Køreselskab, som i dagens anledning havde opstillet 10 veteranbiler, nyder en pause og en hotdog i ført passende hovedbeklædning.
Som det sig hør og bør ved Hjorddrengenes Marked kunne frokosten skylles ned til tonerne af skønsang og harmonikamusik og senere folkedans.

Ikke som i gamle dage

Selv om politikerne har talegaverne i orden og politiske budskaber om alt fra energi til naturnationalparker og motorveje ryger over disken i en næsten ustoppelig talestrøm, så byder Hjorddrengenes Marked jo på meget mere end det.

Kræmmere op og ned ad gaden med alt fra træsko, tæpper, brændte mandler, parfume og frugt og grønt, der for især det sidstes vedkommende lugter lidt af markedets gode, gamle dage.

Lige ved indgangen, i osen af grillpølser, står Erik Mogensen fra Bale ved Mørke og sælger asier. Fem kilo for 50 kroner.

»Jeg er kommet her til Hjorddrengenes, siden jeg var dreng. Vi boede jo på landet, og så tog min far os med herover. Dengang var der jo masser af dyr og tivoli og salg af avl fra markerne. Det er ikke helt det samme i dag, men det er stadig et vældigt fint arrangement.«

Flere af dem, Lokalavisen møder, bruger netop den vending: At markedet ikke er som i de gamle dage, hvor alt var bedre forstås, men det bekymrer ikke Tage Mogensen.

Det er helt utroligt, så mange mennesker, der har været forbi for at tale politik med os i dag. Over 100 tror jeg. Det har været flere, end da vi stod på landbrugsmessen på Gl. Estrup,

Jens Kloppenborg, Venstre

»Det er da rigtigt. I gamle dage var der dyr. Og i de helt gamle dage var der slet ingen bygninger her. Alting udvikler sig, og det gør vi andre også. Et af vores nye tiltag er børneaktiviteterne ved Kolind Midtpunkt, som vores ildsjæl Alfred Dengsø især har stået for. Og der er simpelthen kommet så mange børn i dag. Det er herligt. Så selv om ting forandrer sig, så udvikler vi nye ting, og de er altså heller ikke helt dårlige,« afslutter formanden.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.