Saftig og rekordstor: Ebelfestivalen er i gang

Der er flere arrangementer på programmet end nogensinde til dette års Ebelfestival

Artiklens øverste billede
Elo og Vilia Rasmussen fra Lime tager en stor bid af dette års Ebelfestival. Foto: Anne Frank Henriksen

»Kan du se, jeg vinker nu? Vi står her bag ved de store dukker.«

Sådan sagde en besøgende til åbningen af festivalen, da han i menneskemængden foran det gamle Rådhus i Ebeltoft lørdag 15. oktober prøvede at finde sine venner. Og det var da heller ikke helt nemt, for mange mennesker havde fundet vej til pladsen, både byens borgere, turister, besøgende fra oplandet, boder og selvfølgelig Ebeltoftgarden, som i anledning af sin 50-års jubilæum havde samlet hele 70 gamle gardere.

En halv times tid tidligere havde de ført an i optoget fra Fiskerihavnen, hvor det gode skib Skødshoved havde læsset et parti æbler over på Sprøjtelaugets røde, gamle lastbil, og undervejs langs Nedergade og Juulsbakke stod folk i døre og på trappetrin og fulgte interesseret rækken af mennesker, der blev længere og længere, efterhånden som den nærmede sig torvet.

Det bedste æble nogensinde

Familien Rasmussen fra Lime havde taget forskud på glæderne. Inden den officielle åbning havde de allerede været forbi boderne og indkøbt lækkerier, og der blev taget store bider af festivalens hovedperson, nemlig æblet.

»Det er det bedste æble, jeg nogensinde har smagt,« sagde Vilia på fem år, mens lillebror Elo nikkede ivrigt, inden han af alle kræfter endnu engang gabte over den store røde, kandiseret frugt.

»Vi er taget herud for at være turister i vores egen kommune. Det er nogle år siden, vi har været her sidst, men det plejer at være hyggeligt,« sagde deres mor.

»Det var i hvert fald god musik,« tilføjede Vilia med henvisning til garden, der netop var gået forbi.

Tak til de frivillige

Efter at vægterne traditionen tro på trappestenen med tydelig røst havde fået folks opmærksomhed med den gamle vægtersang, bød næstformand Elsebeth Kirkbæk velkommen til alle de fremmødte ved åbningen.

»Det er den 18. udgave af Ebelfestivalen i år, og den er større end nogensinde. Jeg vil gerne sende en særlig tak til de frivillige. I gør et kæmpe stykke arbejde. Vi har i år fået 40 nye frivillige på holdet, men vi kan altid bruge flere. Himlen er blå og nu skal vi bare ud at nyde, smage og være sammen i vores skønne by. Velkommen allesammen.«

Næstformanden gav herefter ordet til borgmester Michael Stegger Jensen, som blandt andet roste byen, folkene bag festivalen, handelslivet og igen alle de frivillige for det store arbejde.

»Det er jo fantastisk, at vi kan samle så mange mennesker her i byen - og så i oktober. Ebeltoft er jo blandt andet kendetegnet ved at tiltrække mange turister især i sommerperioden, og i byrådet er vi meget optagede af, hvordan vi kan udvide turistsæsonen i hele kommunen, så vi kan trække endnu flere mennesker til. Her er Ebelfestivalen jo et skoleeksempel på, at hvordan det kan gøres, for vi har så meget at tilbyde her i Syddjurs. Også når det ikke er sommer.«

I år har festivalens bestyrelse sørget for at bestille hele 20 ton æbler, som bliver presset, pyntet, solgt og spist i alle afskygninger i løbet af ugen, som 150 frivillige plus det løse hjælper til med at afvikle. Både før, under og efter selve festivalen.

Rundt omkring på pladsen var de frivillige under velkomsttalerne i fuld vigør med praktiske ting, og en af dem, 65-årige Svend Erik Kjær Laursen fra Dråby, var endnu engang trukket i den røde trøje.

»Jeg bliver så glad af frivilligt arbejde, og det er sjovt at være med til at lave Ebelfestivalen. Det giver et kæmpe sammenhold, både i løbet af festivalen, men jo også i ugen op til og efter, når vi stiller op og piller ned.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.