Regionen har ikke flere influenzavacciner til Ebeltoft Lægehus

Fra den ene dag til den anden stoppede leverancen af vacciner til de praktiserende læger i Region Midt.

Artiklens øverste billede
Nanna Kreutzmann/POLFOTO

Det er snart influenzasæson, og hvis Sundhedsstyrelsen har ret, så bliver det en særlig slem en af slagsen.

Heldigvis bliver ældre og særligt udsatte borgere tilbudt en gratis vaccination, i år for både covid-19, pneumokokker og influenza, som kan fås ved enten praktiserende læger eller på regionale vaccinationscentre.

Det er frivilligt for de praktiserende læger, om de vil tilmelde sig ordningen, men det gjorde Ebeltoft Lægehus, da muligheden kom i september. De første vacciner blev bestilt, lægehuset indrykkede annoncer og fortalte om muligheden til sine patienter, og da vaccinationsprogrammet startede 3. oktober, var der godt opfyldt op i lægehusets kalender med patienter, som havde bestilt tid til vaccinationen. Men i forrige uge stoppede leverancen af influenzavacciner pludselig fra regionen, og Lægehuset i Ebeltoft, som har 9000 patienter, har siden brugt en del timer på at ringe og aflyse patienter.

Det er der også andre, der har. Blandt andre formanden for De Praktiserende Lægers Organisation, PLO. Hans klinik var også med kort varsel nødt til at aflyse mere end 400 tider på grund af mangel på vacciner. Det fortalte han tidligere på måneden til TV2.

»Mange læger overvejer at give op eller kaste håndklædet i ringen. Det er forståeligt, men også ærgerligt, for vi ønsker, at patienterne kan få deres stik i et nært og trygt tilbud,« udtalte Jørgen Skadborg.

Mange praktiserende læger i regionen vurderes at have oplevet det samme. Spørgsmålet er så, om de sårbare og ældre patienter vælger at tage turen rundt i manegen med både NemID og transport til regionscentre, eller om de i stedet ender med at droppe influenzavaccinen.

Regionen fordeler

Statens Seruminstitut har sammen med Sundhedsstyrelsen bestilt 1,5 mio. influenzavacciner til brug i 2022/2023-sæsonen. Af dem har Region Midtjylland fået tildelt 20 pct. - svarende til 300.000 vacciner, har pressechef i SSI, Flemming Platz, i sidste uge oplyst til Jyllands-Posten.

Regionerne skal selv distribuere dem, og i Region Midt fordeles de sådan, at cirka halvdelen går til de regionale centre og den anden halvdel til de praktiserende læger, som har tilmeldt sig.

Når først vaccinen én gang er fordelt, så må den ikke flyttes igen jf. lovgivningen. Det kræver altså, at regionen ret præcist på forhånd kan vurdere, hvor mange patienter, der ønsker vaccination i lægehuset, og hvor mange der tager til centrene. Og det er ikke en helt let øvelse, hvis man skal tro kontorchef i Sundhedsplanlægning i Region Midt, Flemming Bøgh Mikkelsen.

»Det har været en logistisk udfordrende opgave at sikre, at vaccinerne følger borgerne«, udtaler han og forklarer, at de dels har skelet til den tilgængelige mængde influenzavacciner og dels efterspørgslen på vacciner fra henholdsvis de regionale vaccinationscentre og almen praksis.

»Vi har derfor løbende tilpasset fordelingen af vacciner for bedst muligt at sikre en hensigtsmæssig distribution af influenzavacciner og dermed undgå spild. Da det i år er muligt også at blive influenzavaccineret i de regionale vaccinationscentre, der hidtil kun har håndteret vaccination mod covid-19, har visse praktiserende læger denne sæson fået færre vacciner end sidste år.«

Ikke alle

I følge Region Midt er det dog ikke alle de praktiserende læger, der står i samme situation som Ebeltoft eller formanden for PLO.

»Der er aktuelt leveret ca. 160.000 doser influenzavaccine til almen praksis, hvoraf der pr. 18.10 er givet ca. 115.000 doser. Manglen på vacciner i almen praksis er således ikke generel,« forklarer Flemming Bøgh Mikkelsen.

Deler I bekymringen om, at nogle sårbare/ældre ikke får den vaccine, de har fået tilbud om, når de ikke kan få den ved egen læge?

»Med afsæt i erfaringerne fra sidste års vaccination mod COVID-19, hvor tilslutningsgraden var meget høj for de sårbare/ældre borgere, har vi tiltro til at de borgere, der har behov for vaccination, har adgangen. I det konkrete tilfælde med Ebeltoft er der mulighed for at blive vaccineret ved praktiserende læger i Rønde, hvis man ikke ønsker at transportere sig til nærmeste vaccinationscenter. Dertil sørger kommunerne også for opfølgning og evt. hjælp til transport for ældre borgere, der endnu ikke har taget mod tilbud om vaccination.«

Har I lavet en korrekt vurdering, da I fordelte vaccinerne til hhv. praktiserende læger og centre?

»Det er vores vurdering, at der for den enkelte borger er gode muligheder for at blive vaccineret på enten et regionalt vaccinationscenter eller ved praktiserende læge. Det er ikke sikkert at ens egen læge kan tilbyde influenzavaccination, men det er der fortsat mange praktiserende læger der gør. Borgere kan løbende orientere sig på nettet på ’Find vaccinationssted’ for at finde nærmeste vaccinationssted.«

Kunne Ebeltoft Lægehus have handlet anderledes, så de ikke var blevet nødt til at aflyse patienter?

Vi har løbende opfordret både vaccinationscentre og almen praksis til kun at bestille det, de skulle bruge, ligesom Lægehuset i Ebeltoft har gjort. Det har dog af to årsager været meget vanskeligt for den enkelte klinik at vurdere dette behov. For det første er der nye aktører i år – med inklusionen af de regionale vaccinationscentre – og det er svært på forhånd at vurdere, hvor mange der benytter sig af et alternativt tilbud. For det andet er der op til to ugers leveringstid fra bestillingen er lagt, hvilket gør det meget svært at afstemme bestillingerne med efterspørgslen. Det har gjort det meget svært for den enkelte praktiserende læge at bestille svarende til behovet. Samlet set er der stadig god tilgængelighed til influenzavacciner i almen praksis, men samtidig er der beklageligvis også knaphed hos visse praktiserende læger, såsom lægehuset i Ebeltoft.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.