Filminstruktør fra Ebeltoft vinder priser: Jeg elsker at fordybe mig i relationer
Charlotte Madsens film Asfalt, der får premiere i Danmark til maj, har allerede vundet flere europæiske priser. Den er optaget i Nordjylland, men instruktøren har også planer om at bruge Djursland som location i kommende film
Nogle gange bliver man overrasket over, hvilke spændende mennesker, man deler postnummer med, og i 8400 Ebeltoft kan de nu prale af at have en prisvindende filminstruktør inden for byskiltet.
Charlotte Madsen bor på Blomstervænget med sin mand og tre børn. Familien flyttede hertil fra København for seks år siden, og selv om der ikke er meget Hollywood over den murstensrøde villa med høj rejsning, så dufter der dog alligevel lidt af rød løber og stjernedrys. For nylig vandt Charlotte Madsens nyeste film Asfalt nemlig hele tre europæiske filmpriser, selv om den endnu ikke har haft dansk premiere.
Filmen, som er produceret af produktionsselskabet Deluca Film vandt i oktober prisen for bedste spillefilm, en direkte cadeau til instruktøren, på Berlin Indie Film Festival.
På den franske festival RED Movie Awards vandt Asfalt to gange ’Honorable Mention’: Én for bedste spillefilm og én for bedste birolle, som gik til skuespiller Lars Mikkelsen.
De bærende hovedroller spilles af Michael Asmussen og Viilbjørk Malling Agger, men i filmen medvirker også Mia Lyhne, Camilla Bendix, Lars Ranthe og Thue Ersted Rasmussen.
»Jeg vidste ikke engang, at filmen var nomineret, men jeg er selvfølgelig ret glad for, at den har vundet. Der har ikke været nogen overrækkelsesfest endnu, men det kommer vist senere. Indtil nu har jeg bare fået en mail, så der er ikke så meget rød løber over det heller,« griner Charlotte Madsen, som nu heller ikke virker som en, der laver film af glamourøse årsager.
Jeg blev tit helt opslugt af de universer, jeg bevægede mig rundt i, så min mor måtte af og til sige til mig, at jeg lige skulle huske, hvad der var virkelighed, og hvad der ikke var
Foregår i en lastbil
Lige siden hun var helt lille, har det at fortælle en historie optaget 32-årige Charlotte Madsen. Først i de danske stile, hvor hun altid fik at vide, at hun skrev alt for langt og siden med et videokamera i hånden.
»Jeg byttede alle mine gaver den jul og købte et videokamera for pengene. Jeg var barnligt fascineret af billeder og dybt optaget af de virkemidler, jeg kunne skabe, så jeg gik hurtigt i gang med at klippe små film sammen. Jeg blev tit helt opslugt af de universer, jeg bevægede mig rundt i, så min mor måtte af og til sige til mig, at jeg lige skulle huske, hvad der var virkelighed, og hvad der ikke var.«
Hun flyttede hjemmefra som 16-årig for at gå på filmskole i København. Fordi hun ikke altid har vidst, at det ville blive instruktørrollen, hun endte med at befinde sig bedst i, så har hun undervejs haft fingrene i alle dele af det at lave en film, både klipning, manuskript, optagelse og lyd. På den måde har hun, med egne ord, lært meget mere, end nogen skole ville have kunnet lære hende.
Undervejs mødte hun skuespiller Michael Asmussen, hovedrollen i Asfalt, som har haft en rolle i alle hendes film. Han har fungeret som en slags mentor for hende gennem årene og er også medforfatter på Asfalt.
Asfalt er optaget i området omkring Lemvig og den lille by Bækmarksbro, som Charlotte Madsen er vokset op i. Den er kun hendes tredje film, men de to første kalder hun øvefilm.
Støtte fra den Vestdanske Filmpulje og samarbejdet med Deluca Film har løftet hele processen, så filmmageren har kunnet koncentrere sig mere om sin rolle som instruktør. Flere film er allerede på tegnebrættet, og fællestrækket for alt, hvad hun laver, er hendes nysgerrighed på relationer mellem mennesker.
»Jeg tror, det er det der med, hvor langt man vil gå for en relation. Hvad tør man, og hvor meget vil man ofre?«
Samtidig vil hun gerne lave film, som foregår andre steder end i de store byer. Vise noget af resten af Danmark.
»Der er så mange gode historier rundt omkring, så det er på tide, at de også får spilletid på biograflærrederne.
Hele filmen foregår i en lastbil og er på den måde en road movie. Hovedpersonen Lasse er ved første øjekast stereotypen på en lastbilchauffør. Han lever det frie liv, men et ensomt liv. En dag hopper en kvinde ud foran lastbilen. En kvinde, som han tidligere har kendt, og selv om Charlotte Madsen har gjort meget ud af at gøre miljøet omkring livet som lastbilchauffør troværdigt, et miljø hun i øvrigt kender særdeles godt, da hendes far var lastbilchauffør, så udgør styrehuset kun en ramme for historiens egentlige handling, nemlig relationsdramaet mellem de to hovedpersoner. En afklaring af fortid og en mulig fremtid.
Lige nu er det sådan næsten held i uheld, at jeg har fået tilsagn om støtte til to film på samme tid, så nu har jeg virkelig travlt
Ved computeren i Ebeltoft
Det var lidt tilfældigt og så alligevel slet ikke, at Charlotte og hendes mand Thomas Toft Nilsson flyttede til Ebeltoft. De ville ud af København, så de lavede en liste over de ting, de syntes var som børnefamilie.
»Vi ville gerne være tæt på natur, især vandet, men samtidig skulle der være stisystem, svømmehal, skole og kulturtilbud til både os og børnene. Ebeltoft havde det hele. Lige da vi flyttede ind, følte vi, at vi var de eneste tilflyttere, men nu er der mange omkring os, og vi har efterhånden lært en del at kende,« fortæller instruktøren, som i øvrigt i dag sidder i Ebeltofts Skoles bestyrelse.
Charlotte Madsen arbejder hjemme fra i huset på Blomstervænget, så de tre børn har efterhånden vænnet sig til lyden af fingre, der tastetrykkende skaber manusser til kommende filmhistorier.
Ideen til Asfalt startede for syv år siden, og det siger noget om, hvor lange processer der er omkring at skabe en film. Ikke mindst at skaffe penge.
»Asfalt har et budget på fire millioner. Det er meget for mig, men ingenting i filmens verden. Vi optog det hele på to uger, men så er der jo en masse efterbearbejdning.«
Noget af det gør Charlotte Madsen, men lige nu går det meste af hendes tid med at forberede de nye film, som der også skal findes finansiering til. Det foregår altid i etaper, så der skal søges ad flere omgange og ved forskellige steder.
»Du kan godt risikere at have startet en film op, som man så må lukke ned igen, fordi der ikke kan findes økonomi til resten. Lige nu er det sådan næsten held i uheld, at jeg har fået tilsagn om støtte til to film på samme tid, så nu har jeg virkelig travlt.«
De to nye film, som stadig er langt fra færdige, har arbejdstitlerne Stormen og Hemmeligheden, og handler henholdsvis om en ung kvindelig fisker i Thyborøn og en stærk kvinde, der tager livtag med rollen som mor.
Men planerne stopper ikke der. Charlotte Madsen har nemlig to helt konkrete film mere i idekataloget, og de skal foregå i hendes eget lokalområde.
»Jeg har planer om at lave en science-fictionfilm i Mols Bjerge, og så vil jeg vældigt gerne udfordre komediegenren. Og den film skal foregå i Ebeltoft.«
Asfalt får premiere i Danmark 11. maj 2023, og Charlotte Madsen fortæller, at hun netop har fået at vide, at der bliver tale om en bred distribution, helt konkret i minimum 23 biografer. Hvilke, det bliver, vides ikke endnu, men nu kan alle i 8400 i hvert fald sige, at de bor i samme by som en prisvindende filminstruktør.