Jan Aude: Arbejdsomme hænder skal bruges og værdsættes

Mennesket skal i centrum, når konservative Jan Aude sætter sig for bordenden i nyt udvalg.

Artiklens øverste billede
Jan Aude, manden i midten i sort jakke, blev modtaget med begejstring på valgnatten af partifællerne. Ved nytårsskiftet skal sociakonservative Aude være formand for social og beskæftigelsesudvalget. Foto: ars Norman Thomsen

» Det var egentlig ikke min mening at gå ind i politik«.

Jan Aude sætter sig til rette i stolen på sit kontor i virksomheden Aude i industrikvarteret i Hornslet. I rummet ved siden af er hans hustru, Lone Aude, fordybet i samtale med en af de ansatte. Han snakker ikke så godt dansk, så fagter og grimasser tages i brug for at fremme forståelsen til begges store morskab.

Til kommunalvalget i november fik Jan Aude, til sin egen overraskelse, 503 personlige stemmer.

»Det forpligter jo, og jeg går meget ydmygt til opgaven,« siger han, mens han samtidig forklarer, at han jo først i april i år meldte sig ind i Det Konservative Folkeparti efter, på sådan en helt moderne facon, at have været uden parti i et stykke tid.

»Jeg valgte de konservative, fordi jeg kan lide, at alle skal have lige muligheder.«

Hans plan var egentlig at holde sig i baggrunden, i partiets maskinrum, men han blev opfordret til at stille op til byrådet, og da først valgkampen gik i gang, fik han blod på tanden.

Forhandlingerne efter valget i Syddjurs resulterede i, at de konservative landede formandsposten i det nye udvalg Social og Beskæftigelse, så derfor sætter Jan Aude sig for bordenden til første udvalgsmøde den 11. januar i det nye år. Han skærer ned på arbejdstiden i sit firma, og er stoppet i bestyrelsen for både Kombi og foreningen Kulturgrund for at give plads til det politiske arbejde, som han, på sådan underspillet jysk vis vurderer, »nok kommer til at tage noget tid.«

Det, der driver mig som selvstændig, er ikke økonomien. Det er at lave en arbejdsplads med rummelighed. Det er at skabe plads til hænder, der har det svært. Alle har noget at bidrage med.

Jan Aude

Plads til alle hænder

Jan Aude brænder for, at alle mennesker skal arbejde og bidrage, det de kan. Det er godt for dem, og det er godt for samfundet.

Han synes, vi skal blive bedre til at anerkende de mennesker, som ikke har en lang uddannelse, ja hele lavtlønsområdet.

Men især de mennesker, som er på kanten af arbejdsmarkedet, har hans opmærksomhed. I hans egen virksomhed har han lige nu fem fleksjobbere ansat og flere i arbejdsprøvning.

»Det, der driver mig som selvstændig, er ikke økonomien. Det er at lave en arbejdsplads med rummelighed. Det er at skabe plads til hænder, der har det svært. Alle har noget at bidrage med.«

- Hvad vil du fokusere på som udvalgsformand?

»Jeg brænder for, at vi får sat mennesket i centrum. Der skal fokus på, at borgere skal hurtigere og mere fleksibelt igennem systemet. De skal ud at arbejde med det, de ønsker, og ikke igennem nederlag på nederlag fordi nogle stive regler dikterer, at de skal afprøves i tre jobfunktioner. Kan det virkelig passe, at lovgivningen er så rigid, at vi ikke kan tage hensyn til det menneske, der sidder overfor os?

Systemet skal vise borgeren tillid. Vi skal se på den enkelte borger i stedet for at trække ham igennem en uendelig udredning.

Der er en praksis, som skal ændres, og det er et spørgsmål om ledelse og vilje. Og der peger pilen jo på politikerne. Jeg synes, at udvalget er spændende sammensat, og jeg hører fra flere af dem, at vi skal have mere menneske, mindre system.«

- Hvordan vil du helt konkret lave de ændringer?

»Jeg kan jo ikke med et fingerknips ændre systemet. Jeg håber, at hvis jeg hele tiden holder fokus, så kommer vi til at rykke noget. Jeg kan dog ikke udelukke, at mine idealer om fire år har fået slebet nogle kanter af, når det viser sig, hvad der i virkeligheden kan lade sig gøre.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.