Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Vejen til en ny måde at drive ældrepleje på

Artiklens øverste billede
Marianne Kirkegaard (V), Syddjurs Byråd. Arkivfoto

"Syddjurs Kommune er tilsmilet af Sundhedsstyrelsen med 11 mio. kr. til at udvikle vores ældrepleje. Det er et stort beløb som giver mulighed for i projektets 1-årige løbetid at arbejde gennemgribende i hele hjemmeplejeorganisationen med at afprøve og forankre en fundamental hel ny måde at drive ældrepleje på.

Læs mere: ”Først kaffe, så pleje og omsorg”

Kernen i projekt 'Mere værdig ældrepleje' er at udvikle en ældrepleje, hvor den enkelte borger med behov for hjælp føler sig set og oplever at blive mødt med nærvær og omsorg, som han eller hun har brug for. Det skal i langt højere grad være borgerens aktuelle behov og samarbejdet mellem borgeren og hjælperen, der kommer i hjemmet, som bestemmer, fremfor fortrykte kørelister med dagens opgaver. Det betyder højere selvbestemmelse til borgererne, der modtager hjælp, og det betyder at hjælperne i højere grad styrer selv - i selvstyrende teams.

Læs mere: Selvstyrende teams vejen frem i hjemmeplejen?

Projektet er godt, og vi støtter det i Venstre. Samtidig mener jeg, at vi skal balancere udviklingsprojektet og holde borgerens retssikkerhed for øje. Der er en god mening med, at vi visiterer hjælp efter kvalitetsstandarder, efter et vedtaget serviceniveau, som skal sikre at borgerne får den hjælp, de har behov for, og at der er lighed for både Per og Lise. Der er også behov for den fleksibilitet som projektet gerne vil indarbejde, så der er større frihed blandt medarbejderne til løbende at tilrettelægge hjælpen så det matcher med de aktuelle behov, der er.

Læs mere: Ældreplejen: Seks ud ti opsigelser skyldes sygdom

Vi samarbejder i projektet med eksterne samarbejdspartnere Type2dialog, Buurtzorg, Vive og Systematic, hvilket i mine øjne klart er med til at sikre en høj kvalitet. Vi har selv gode interne kræfter og en god positiv energi samtidig med en projektorganisation som i meget høj grad inddrager både borgere og medarbejdere.

Det er vigtigt at inddrage borgerne og høre, hvor det er vi kan gøre det bedre. Vi ved allerede fra tilfredshedsundersøgelsen 'Hjemmeplejen 2019', at en del borgere synes, der kommer for mange forskellige ansigter i hjemmet. Så det kan vi klart gøre bedre.

Læs mere: Regionsrådsvalg: Marianne Kirkegaard klar at spille på to heste

Det er vigtigt at høre medarbejderne, hvor det ikke fungerer, og hvilke ideer der er til at løse det. Vi ved allerede fra sidste års sygefraværsstatistik, at sygefraværet er vokset, så vi skal helt sikkert i projektet have fokus på en bedre trivsel og et bedre arbejdsmiljø.

Udover i projektet at tage inspiration ind fra Buurtzorg og deres erfaring med selvstyrende teams skal vi i højere grad have et tættere samarbejde med sygeplejersker og terapeuter i hjemmeplejen. Jeg og Venstregruppen glæder os meget over dette skridt til, at sygeplejersker organiseres ind i hjemmeplejen og den synergieffekt og på den måde kvalitative løft det tættere tværfaglige samarbejde kan give.

Endelig ser jeg meget frem til samarbejdet med Systematic om at udvikle et fleksibelt planlægningssystem og dokumentationssystem med flere automatiserede arbejdsgange, der vil frigive tid til medarbejderne.

På politisk niveau har formanden (Jan Fischer, red.) og næstformanden (undertegnede) for SÆ (Udvalget for Sundhed, Ældre og Social, red.) som led i en interviewrunde haft fornøjelsen af i denne uge at blive interviewet af Type2dialog. Vi er kommet godt fra start, projektet har stor politisk støtte og opmærksomhed og SÆ-udvalget vil følge projektet tæt."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.