Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: DF deltager ikke i flere budgetforlig uden, at ældreområdet tilføres flere penge

Artiklens øverste billede
Ebba Grethe Møgelvang. Foto: Syddjurs Kommune

"I Adresseavisen har man på det seneste beskæftiget sig med FOA’s landsdækkende undersøgelse, der viser, at Syddjurs Kommune er den kommune i landet, der har afskediget næstflest medlemmer af FOA indenfor ældreområdet. Udvalgsformand Jan Fischer slår til tåls med, at 60 procent af de afskedigede er pga. sygdom, men hvis man ulejliger sig med at læse FOA rapporten, kan man se at der samme er tilfældet i alle kommuner. Så sandheden er stadig, at vi er den kommune der har afskediget næstflest FOA medlemmer fra 2017 – 2021. Det er tankevækkende, at samtidigt hermed er der kommet 1.076 flere pensionister i kommunen.

(Se tabel her, red.)

Her er det værd at bemærke at FOA’s undersøgelse alene omfatter deres egne medlemmer. Jeg har derfor forespurgt administrationen om de faktiske tal. Disse er rystende. Der er alene i 2020 blevet nedlagt 69,5 stillinger indenfor ældreområdet, og herudover er der 13, der er blevet afskediget pga. sygdom.

Fra Socialdemokratiet er man rigtig glade for, at det i forbindelse med Budget 2021 er lykkedes at normere 12 nye stillinger. Men det ændrer jo ikke på, at nettoresultatet er, at der er 57,5 færre medarbejdere til at passe de ældre end tidligere. Dette skal sammenholdes med, at der i samme periode er kommet 316 flere pensionister. Så hvis det skulle være en succes, håber jeg ikke at der kommer flere socialdemokratiske succeser på ældreområdet.

Læs mere: På næsten fire år har Syddjurs afskediget 114 FOA medlemmer

Vi har færre ansatte til at passe vores pensionister målt pr. pensionist end både sammenligningskommunerne, regionen og landet som helhed. Følgende er ansatte pr. 1000 pensionister: Syddjurs 72,5 ansatte, sammenligningskommunerne 85,8 ansatte, regionen 89,4 ansatte og landsgennemsnittet 88,6 ansatte. Dette er vel at mærke de seneste tal inden de store nedskæringer i 2020, så der er afgjort plads til forbedringer.

I henhold til Indenrigs- og ældreministeriets nye tal, er Syddjurs Kommune nu gledet ned til at være den 3. ringeste kommune til at prioritere ældreområdet økonomisk.

Det er da en fiasko der vil noget.

Læs mere: Ældreplejen - Seks ud ti opsigelser skyldes sygdom

I henhold til FOA kommer Syddjurs Kommune på grund af et stigende antal ældre og tilbagetrækning blandt nuværende medarbejdere til, at mangle et samlet behov for sosupersonale på 64 procent i de kommende år. Dermed rangerer kommunen som nummer 22 på listen over kommuner med størst behov for sosupersonale.

Jeg syntes at det er fint at kommunen har modtaget 11 millioner kr. fra sundhedsstyrelsen til projekt ”Mere Værdig Hjemmepleje”. Over halvdelen af beløbet bliver brugt på dyre konsulenter. Det er et skridt i den rigtige retning.

Men der er meget lang vej indenfor ældreområdet er i henhold til Det Nationale Forsknings og Analysecenter underbudgetteret med 70 millioner kr. i forhold til vores sammenligningskommuner.

Fra Dansk Folkeparti kommer vi fortsat ikke til, at indgå i kommende års budgetter uden at ældreområdet tilføres en øget politisk bevågenhed og ansvarlighed."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.