Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Så fik Nationalparken endelig sit mini velkomstcenter åbnet!

Artiklens øverste billede

Tillykke til alle gæster – både turister og lokale Syddjurs-borgere – alle gæster i området ved Kalø Slotsruin et par km syd for Rønde. Tillykke, fordi Nationalpark Mols Bjerge i fredags åbnede op for offentlighedens frie adgang til det stråtækte, statsejede Strandhuset på adressen Molsvej 29.

Gæstfriheden gælder både adgang til husets stueetage og til den store plæne, der skråner ned mod grusstien ved den tidligere Kalø Slotskro, som nu hedder slotscafé. På plænen foran Strandhuset er alle velkomne til at sætte sig på græsset og på de opstillede bord-bænkesæt – til og med er man her velkommen til at medbringe egne madvarer.

Foreløbig gælder åbningen i resten af skolernes sommerferie. Men alt tyder på, at ordningen bliver forlænget. Sådan forstod undertegnede ihvertfald de fire talere ved åbnings-festen fredag eftermiddag.

Ikke mindst viceborgmester Claus Wistoft, der holdt tale på Syddjurs Byråds vegne, gjorde indtryk på undertegnede ved at lancere et nyt navn for stedet:

»Må man kalde det et slags mini velkomstcenter?« spurgte Wistoft, mens han kastede et hurtigt blik over begge skuldre – og fik et nik fra både parkchef Birgitte Lamp og bestyrelsesformand Jørgen Blach.

Til lejligheden var der lagt et plastikbånd ud på plænen til at vise ’byggefeltet’ for det 40-50 millioner kroner dyre velkomstcenter, som åbenbart stadigvæk er et officielt ønske fra bestyrelsen. Højden på samme arkitekttegnede ”drømmeslot” blev ligeledes angivet med en pæl ved siden af Strandhuset. Og inde i huset kunne gæsterne beundre selv samme drømmeslot på et par billeder på væggen – det vil sige de flere år gamle visualiseringer fra det vindende arkitektfirma.

Tilbage til her-og-nu virkeligheden, ude under paraplyerne og under nydelse af Fuglsøcentrets lækre pindemadder og glas. Her var det påfaldende, at ingen af de fire talere løftede sløret for, hvor langt bestyrelsen er kommet med at indsamle de fornødne 40-50 millioner kroner. De fleste talere – og de fleste af os lyttere/deltagere – var vist enige om, at glas-og-stål bygningen nok aldrig bliver til noget. I hvert fald ikke i en overskuelig fremtid.

De fleste talere – og de fleste af os lyttere/deltagere – var vist enige om, at glas-og-stål bygningen nok aldrig bliver til noget. I hvert fald ikke i en overskuelig fremtid.

Ole Kragelund

Men de fleste virker også til at være fint tilfredse med at indrette Strandhuset til »mini velkomstcenter«. Dette Kampmann-tegnede hus fra begyndelsen af 1900-tallet skulle jo alligevel bevares og var tiltænkt en central funktion sammen med nybyggeriet. Nu får det så lov at klare opgaven alene. Og der bliver vist også plads til nogle kontor-arbejdspladser for parkens medarbejdere oppe på husets 1. sal....

Nu mangler der så blot at få lavet bedre parkerings- og trafikforhold på stedet. Selv håber jeg, at kommunen som vejmyndighed vil lave nogle markante beskæringer af træer og buske på begge sider af Molsvej ud for Mini-Velkomstcentret. Og jeg håber, at politiet vil acceptere en reduktion af farten til for eksempel 40 km/t på den stærkt trafikerede Molsvej – der jo er ”navlestreng” for hele Mols og Helgenæs til/fra Århus-området.

Endelig håber jeg, at Naturstyrelsen – der også ejer græsmarken lige over for mini velkomstcentret – vil gøre denne mark bedre egnet til parkering året rundt for personbiler.

Turistbusser kan sikkert med fordel låne et par timers parkering henne ved Danmarks Jægerforbunds besøgscenter, hvor personalets befæstede P-plads står næsten ubrugt i weekenden. Ellers kan busser måske køre op til Naturstyrelsens eget besøgscenter på Kalø Gods, kun et par km fra slotsruin-området.

Jægerforbundets P-plads er kun 600 meter væk, så den kan sikkert også være relevant for andre end buschauffører, især når græsmarken er mudret. Også derfor bør der bruges meget mere sand og/eller træflis, og lignende her, især hvor biler skal køre op på Molsvej.

De få parkeringspladser ved slotscafeen – og ved foden af middelalderdæmningen ud til slotsruinen – bør forbeholdes biler med handicapskilt og biler, der stopper for at lade passagerer stige ind/ud. Turistbusser kan lade ind- og udstigning foregå på rutebilstoppestedet ved Nationalparkens mini velkomstcenter....

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Øvrige cookies, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Del artiklen