Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: For Kolind Vandværks 900 forbrugere vil det betyde en tredobling af vandprisen - hvad siger Byrådet?

Artiklens øverste billede

I Adresseavisen i denne uge diskuterer Venstre og Socialdemokratiet ivrigt sagen om indsatsplanen for grundvandsbeskyttelse i vores kommune, som var til endelig godkendelse på byrådets augustmøde. Under debatten opstod der ret kaotiske forhold på grund af et ændringsforslag, der specifikt handlede om spildevandsslam på markerne. Forslaget var indleveret sent og havde derfor ikke været behandlet i fagudvalget. Beslutningen blev efter en lang diskussion og afbrydelse af mødet at ændringsforslaget skal behandles på et kommende møde.

Den slags ’proceduregymnastik’ er svær at forholde sig til for menigmand og med til at fjerne fokus fra sagen.

Det slører samtidig en reel diskussion om, hvilke konsekvenser indsatsplanen får for vandværkerne i Syddjurs Kommune. Der var til mødet udarbejdet et samlet overblik på 80 sider over de høringssvar, der var afgivet fra vandværkerne.

Jeg hørte under byrådets behandling kun sporadiske bemærkninger om, at indsatsplanen kan bringe nogle især små vandværker i vanskeligheder, da det er besluttet, at omkostningerne til erstatninger til de lodsejere, der skal ophøre med at sprøjte deres marker, skal afholdes af vandværkerne.

Jeg hørte under byrådets behandling kun sporadiske bemærkninger om, at indsatsplanen kan bringe nogle især små vandværker i vanskeligheder, da det er besluttet, at omkostningerne til erstatninger til de lodsejere, der skal ophøre med at sprøjte deres marker, skal afholdes af vandværkerne.

I det høringssvar vi fra Kolind Vandværk har afgivet, har vi vurderet, at:

» (...) sagen vil komme til at koste vandværkerne i kommunen erstatninger i millionklassen. Penge som vandværkerne ikke umiddelbart råder over, og derfor vil være nødt til at lånefinansiere, når man skal gennemføre indsatsplanen. En udgift der skal betales af forbrugerne. For Kolind Vandværks 900 forbrugere vil det betyde en tredobling af vandprisen, når man skeler til niveauet for de erstatninger, der er udbetalt andre steder i landet…

Vi vil derfor forslå Byrådet, at man, når man har et samlet overblik over, hvad det kommer til at koste, at leve op til BNBO indsatsplanen, rejser sagen overfor Folketinget og foreslår en solidarisk løsning på nationalt plan. Det er alle landets kommuner, der kæmper med at sikre rent drikkevand til vore børn og børnebørn.

Jeg savner at høre byrådets holdning til sagen, og hvilket beredskab man kan stille med fra kommunens side, når planen skal føres ud i livet (forhandles erstatninger med lodsejerne) – Drikkevandsforsyningen er i sidste ende kommunens ansvar, og hvordan har man tænkt sig at håndtere situationen, hvis de folkevalgte vandværksbestyrelser smider håndklædet i ringen!«


Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.