Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: S siger nej til Kalø Skovene - ja til Nationalparken, hvis vores krav og ønsker opfyldes

Artiklens øverste billede
Anita Søholm (tv.). Arkivfoto

»Debatten er tiltaget omkring etablering af naturnationalparker i Danmark, senest på et møde på Fuglsøcentret tirsdag aften. Her deltog Anita Søholm, Ole Bollesen og Michael Stegger i mødet, og efter det møde, har vi nu en fælles holdning i byrådsgruppen til spørgsmålet.

Først og fremmest anerkender vi, at der på mødet var mange gode pointer fra både borgere og embedsværk, som vi kan tage med i vores videre politiske arbejde.

Vi anerkender ligeledes, at vi står midt i en biodiversitetskrise, hvor mange arters levesteder er væk, og de derfor er truede eller i fare for helt at forsvinde fra den danske natur, hvis der ikke ikke gøres noget drastisk.

Vi ønsker naturligvis, at vores børn og børnebørn skal vokse op og opleve en rig og mangfoldig natur. Vi er også enige om, at forligsparterne med miljøminister Lea Wermelin i spidsen, med udnævnelse af naturnationalparker, har en unik mulighed for at styrke den truede natur og øge biodiversiteten ved at give mulighed for etablering af store sammenhængende naturområder. Her vil naturen i højere grad end i dag kunne udvikle sig på egne præmisser, og der kan udsættes store planteædere med henblik på, at de kan udføre en vigtig økosystemfunktion. Det er desuden intentionen, at naturnationalparker samtidig skal give mere spændende naturoplevelser og skabe gode vilkår for et mangfoldigt friluftsliv i en vild og rig natur.

Michael Stegger Jensen. Foto: PrivatDer er på nuværende tidspunkt udnævnt 5 naturnationalparker, og målet er at udnævne yderligere 10 parker. Af de 23 områder, der er i spil, er de statsejede Kalø skove - Ringelmose og Hestehaven ved Rønde, og de statsejede arealer i Mols Bjerge, med som forslag.

Syddjurs Kommune har - som vi alle jo ved - allerede en nationalpark - Nationalpark Mols Bjerge. Den er blevet til gennem et årelangt samarbejde mellem mange lokale aktører tilbage i 2003-2005, og den blev - som den anden nationalpark i Danmark, indviet den 29. august 2009.


Etablering af en Naturnationalpark i Mols Bjerge er vi som udgangspunkt positive overfor, hvis de ønsker og krav vi har, bliver hørt:

Vi har følgende holdninger til de to områder, der lokalt er foreslået udlagt til naturnationalpark:

Vi er er imod en Naturnationalpark i Kalø skovene ved Rønde af følgende årsager:

Der skal hegnes omkring skovene, når der udsættes de græssende dyr, der skal udøve naturplejen, hvilket efter vores opfattelse giver reducerede færdselsmuligheder for borgerne. Området ved Kalø Slotsruin inkl. Kalø skovene, er et meget befærdet område. Der kommer årligt over 200 tusinde besøgende til området, og mange lokale borgere fra Rønde og Molsområdet benytter skovene til rekreative aktiviteter som fx. gåture med familien, vandring, cykelture, svampesankning og overnatning i det fri på teltningsarealerne. Vi vil fortsat gerne bibeholde disse muligheder. Børnene i Kalø Skovbørnehus skal desuden heller ikke have begrænset deres adgang til skovene, når de færdes gennem dem på deres daglige gåtur ned til Kaløvig.

Desuden mener vi, at potentialet for øget biodiversitet i skovene har et meget langsigtet perspektiv. Men vi er dog meget interesseret i at få etableret uhegnet naturskov, der kan øge biodiversiteten ved omsætning af dødt ved, samt øget beskyttelse af de store gamle træer, der ligeledes lagrer CO2. Sidst men ikke mindst, så er de to skove ikke store sammenhængende naturarealer, som der ønskes, men jo gennemskåret af en vej.

Der skal være en oplysnings- og informationskampagne om brug af og opførsel i naturen til lokale borgere og brugere af områderne.

Etablering af en Naturnationalpark i Mols Bjerge er vi som udgangspunkt positive overfor, hvis de ønsker og krav vi har, bliver hørt:

De statsejede arealer i Mols Bjerge har uden tvivl potentiale for at blive naturnationalpark, da der jo i årevis er forsket i biodiversitet, og man desuden har genskabt de lysåbne sure overdrev, der er en truet naturtype.

Det giver optimale levevilkår for både blomsterplanter, hjemmehørende træer og buske, insekter og fugle.

Der skal dog ikke være flere hegnede områder, end der allerede er i bjergene. Og vi ønsker flere låger, så områderne bliver mere tilgængelige, samt sikring af, at ridestier udenfor indhegningerne er farbare for ryttere.

Der skal ske en reel inddragelse af de lokale borgere igennem hele processen. Der skal være en oplysnings- og informationskampagne om brug af og opførsel i naturen til lokale borgere og brugere af områderne. Der skal arbejdes med ordninger, hvor græsningen skal varieres hen over året, eventuelt via friholdelse af græsning i dele af vinterhalvåret. Der skal føres opsyn med dyrene året rundt i indhegningerne, da dyrevelfærden hos de græssende dyr har meget stort fokus for os.

Så vil det give mening for os at omdøbe den park vi har til Naturnationalpark.

Allervigtigst for os er det, både at sikre vores fremtidige natur, samt sikre adgang for alle.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.