Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Den virkelige virkeligheds udfordringer i Syddjurs kræver en ny kaptajn

Artiklens øverste billede
Claus Wistoft (tv.) Foto: Mikkel Berg Pedersen

»Efterårsferien er slut, valgplakaterne er kommet op, og først nu går det for alvor op for de fleste, at der er kommunalvalg 16. november. Antallet af læserbreve og facebookopslag stiger markant frem til valgdagen, og gode dialoger blandt kandidater og borgere om, hvad der fylder lige nu, er i gang. Lokalpolitik er desværre også blevet en smule for impulsivt, ofte på bekostning af de helt store, mere kedelige, men enormt vigtige langsigtede udfordringer.

Netop det at sikre Syddjurs Kommune som det bedste sted at leve, bo og gå på arbejde, baserer byrådet på de politikker, strategier, kommuneplaner og servicestandarder, der besluttes. Det passer egentlig godt sammen med, at vælgerne hvert 4. år deponerer deres tillid hos et parti eller en kandidat, for derefter, med rette, at kunne forvente, at der arbejdes for de ting der er meldt ud i valgkampen.

De seneste 4 år har vi sejlet i et skib uden kaptajn, der er stødt på grund en del gange - og godt nok er trukket fri igen - men der i den grad brug for at de politiske rygmærker gemmes væk, når de store strategiske udfordringer skal løses.

Hvis man ser de offentlige debatter og læserbreve, der er lanceret indtil videre, handler de fleste om specifikke og nære emner. Skal der bygges på den kommunale halvø i Ebeltoft? Skal byrådet hedde byråd eller kommunalbestyrelse? Og hvordan kan sommertrafikproblemerne i Ebeltoft løses?

Med respekt for også de nære udfordringer og daglige problemer, synes jeg der er behov for at komme lidt højere op i helikopteren, hvis et nyt byråd skal leve op til borgernes forventninger om både udvikling, bæredygtighed og velfærd.

Af virkelige udfordringer kan i, ikke prioriteret, rækkefølge nævnes:

 • Vi bliver det kommende tiår langt flere ældre som kræver pleje og omsorg, og allerede nu har vi svært ved at rekruttere det nødvendige antal medarbejdere. Hvordan løser vi det?
 • Venstres tror på, at løsningen ligger i at øge uddannelsesudbuddet på Djursland, ansætte unge mennesker i fritidsjob, øge inddragelsen af pårørende og frivillige i dagligdagen. Og endelig tror vi også på, at der skal mere i lønposen til sundhedspersonalet.
 • I vores daginstitutioner er vi tæt på at opfylde minimumsnormeringerne, og kan derfor næsten sætte flueben herved, men også på dette område opleves der begyndende rekrutteringsudfordringer?
 • Her tror vi også på, at det skal gøres mere attraktivt både at uddanne og arbejde i sektoren.
 • Vores ti folkeskoler udfordres af stigende antal børn med specielle udfordringer, og Specialskolen i Pindstrup er fyldt til bristepunktet?
 • Vi mener, det er rigtig fortsat at inkludere så mange børn som muligt i normalskolen i børnenes nærområde, men der skal de kommende år findes flere resurser til mellemløsninger på folkeskolerne, ellers får normalbørnene ikke den fornødne opmærksomhed.
 • Syddjurs Kommune skal gå forrest for miljø, natur og i den grønne omstilling?
 • Derfor skal vi støtte op om de nationale strategier, gøre kommunens drift grønnere og i øvrigt italesætte, at vi alle hjælper klimaet ved at forbruge færre resurser i en enhver sammenhæng.
 • Lad nu vores Nationalpark arbejde og opnå yderligere anerkendelse – vi ønsker ikke en Naturnationalpark, men at bruge kræfterne på at udvikle Nationalparken i samarbejde med borgerne.
 • Vi har i Syddjurs Kommune for høje omkostninger til overførselsmodtagere?
 • Flere arbejdsmarkedsparate skal hurtigere i arbejde og flere skal i flexjob, ligesom flere nyttejobs skal skabes, og alle ikke sygemeldte på kontanthjælp skal straksaktiveres i meningsfyldte småjobs.
 • Vores sagsbehandlingstider på teknik– og planlægningsområdet er alt for lange, især på grund af politisk slingrekurs. Det er en kæmpe hindring for vækst-, erhvervsudvikling og byggeri i Syddjurs?
 • Der skal både flere resurser til området og de politiske beslutningsprocesser bør være hurtigere, i respekt for sagsbehandlingstiden og tilliden til Syddjurs Kommune.
 • Vores anlægsbudgetter er for små. Daginstitutioner, moderniserede skoler, plejeboliger og kulturfaciliteter efterspørges som aldrig før?
 • De kommende års anlægsbudgetter bør være 40-50 millioner kroner højere, hvis Syddjurs skal kunne leve op til borgernes forventninger til fysiske anlæg, og kommunen fortsat være en attraktiv tilflytningskommune.

Flere udfordringer kan sagtens nævnes, men disse er i Venstres øjne nogen af de vigtigste for fremtiden, som hvis de ikke løses, vil medføre en negativ udvikling, hvor byrådet ikke kommer til at levere den velfærd som borgerne forventer.

Det gode er, at vi i Venstre tror på at udfordringerne kan løses, hvis det kommende byråd i langt højere grad end det afgående byråd formår at trække på fælles hammel.

De seneste 4 år har vi sejlet i et skib uden kaptajn, der er stødt på grund en del gange - og godt nok er trukket fri igen - men der i den grad brug for at de politiske rygmærker gemmes væk, når de store strategiske udfordringer skal løses.

Ansvaret er byrådets, og derfor er det nødvendigt med en ny politisk ledelse i Syddjurs Kommune.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.