Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Vil I kun fremme biodiversiteten, når der er profit involveret?

Artiklens øverste billede
Illustration: Thomas Woody

»Hvor var harmen og debatindlæggene fra Venstre og Konservative over manglende borgerinddragelse i forbindelse med solenergien? Vi borgere har manglet jeres bekymring det sidste år. Man kan for tiden læse næsten ugentlige debatindlæg fra Jørgen Ivar Mikkelsen (V) og andre Venstrefolk tillige om hvor slemt det står til med borgerinddragelsen i forbindelse med naturnationalparken, som bl.a. betegnes som pseudo-borgerinddragelse. Tommy Bøgehøj (C) snakkede til en valgdebat om hvor slemt det var at få noget så stort trukket ned over hovedet og hvor ringe en borgerinddragelse han mente der var tale om.

Vi kan kun sige: Velkommen til vores verden! Nu kan det være, at I har en idé om hvordan vi berørte naboer til de mange store solcelleanlæg har haft det i snart et år. Eller er jeres bekymring for borgerinddragelse bare valgflæsk pga. kommunalvalget?

Jørgen Ivar Mikkelsen har selv tidligere været aktiv som borger i kommunens tiltag med at gennemtænke borgerinddragelsen og var også aktiv, da naturparken blev oprettet i sin tid. Som han udtalte dengang, så kunne alle trænge til at få skyklapperne af og få en positiv tilgang til naturparken, for den var ikke farlig. Dengang gik han ind i arbejdet med parken, for at få indflydelse og han kunne jo gøre det samme nu. Hvorfor denne pludselige modstand? Havde Jørgen Ivar Mikkelsen blot deltaget i debatten som privat borger, der var bekymret for sin kødkvægsforretning og som efterlyste borgerinddragelse, så havde situationen været en anden og han havde virket troværdig. Men når han deltager på vegne af Venstres Byrådsklub klinger hans harme hul. Hvad vil Venstre selv gøre for reelt at inddrage borgerne i planerne om naturnationalparken? Det forekommer os at partiet bruger mere tid på at pege fingre af andre end at gøre noget selv.

Det er ikke borgerne, der står i vejen for lokal opbakning til solenergien i Syddjurs - det er politikerne.

For nylig efterlyste man tilhængere af naturnationalparken. Værgso`, her er vi. Der er nemlig tale om en mulighed for reel biodiversitet i en naturnationalpark, i modsætning til det vås om biodiversitet under solceller. Græssende får og/eller mekanisk slåning under solcellerne flere gange årligt skaber ikke biodiversitet, tværtimod fjerner det levestederne for de insekter man fx gerne vil tiltrække. Biodiversitet er blevet misbrugt i salgstalerne for solcelleanlæggene og der har bl.a. fra Tommy Bøgehøj og Jørgen Ivar Mikkelsen været stor velvilje til at gennemføre de store anlæg. Men deres modstand er stor mod naturnationalparken. Vil man kun fremme biodiversiteten, når der er profit involveret?

Laila Sortland (D) udtalte for nylig til en valgdebat, at vi bare skal føle os heldige over at nogle vil investere i (=tjene mange hundrede millioner kr.) solenergien i Syddjurs. I samme dur kan man så sige, at vi skal føle os heldige over, at der er vilje til at anlægge en naturnationalpark hér i Syddjurs. Eller gælder det argument kun hvis der er profit i sigte?

Mette Foged (Å) mener, at borgerinddragelsen i forbindelse med solcelleplanlægningen er særdeles dårlig og mangelfuld. Til en valgdebat blev hun spurgt om en reel borgerinddragelse i forbindelse med solenergien i form af lokalt ejerskab ville være en mulighed under det nuværende Byråd. Svaret var nej, fordi det altså krævede at man stillede krav til profitmagerne, og det er der ikke vilje til. Igen bliver det tydeligt, at størstedelen af Byrådet egentlig ikke ønsker reel borgerinddragelse eller i hvert fald ikke gør alt hvad der gøres kan, for at det bliver en realitet. Det er ikke borgerne, der står i vejen for lokal opbakning til solenergien i Syddjurs - det er politikerne.

Det lyder som om, at det er på tide med en mentalitetsændring eller massiv udskiftning i kommunen, så borgerne kommer i første række og reelt bliver inddraget. Vi borgere bør ses som medspillere, i stedet for modspillere. Når fx store planer om vedvarende energiforsyning skal rulles ud, så se os som aktiver, i stedet for at gå ud fra, at vi automatisk er modstandere. Det er ikke unikt for Syddjurs at betragte borgernes rolle i omstillingen af energiforsyningen på denne måde, det er desværre en generel tendens. Men derfor behøver Syddjurs jo ikke følge trop med den dårlige stil. Det er rent faktisk tilladt at gøre sig mere umage, særligt den enormt store opgave taget i betragtning, end hvad diverse love foreskriver. Det ville desuden give et langt mere tilfredsstillende resultat for de fleste, nemlig jeres egne borgere, hvis der kom lokalt ejerskab til solenergien og dermed reel inddragelse. Der ville nok blive utilfredshed hos lodsejere og energifirmaer, der ville gå glip af deres store profit, men så må man jo vælge hvem, der er vigtigst.

Vi kan jo starte med at stemme en masse nye kræfter ind i byrådet ved kommunalvalget og fortsætte med at få nyt blod ind i administrationen derefter. Husk derfor at stemme!«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.