Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Socialdemokraterne modarbejder de frie skoler – nationalt og lokalt

Artiklens øverste billede
Christoffer Pedersen (Venstre), Byrådsmedlem og kandidat til KV21.: Pressefoto

»Da den nuværende socialdemokratiske regering trådte til i sommeren 2019 startede samtidig et ideologisk korstog imod de frie skoler og de frie daginstitutioner.

På skoleområdet foreslog regeringen i efteråret, at sænke den såkaldte koblingsprocent fra 76 til 71 procent. Koblingsprocenten angiver den procentuelle andel af gennemsnitsudgifterne pr. folkeskoleelev, som Folketinget beslutter at bevilge de frie skoler.

Heldigvis fik Venstre dengang stoppet den økonomiske massakre på de frie skoler, men ikke desto mindre er det sidenhen lykkedes Socialdemokraterne at favorisere folkeskolen i en grad, så koblingsprocenten i praksis vil være faldet med ca. 1,5 procentpoint i 2026. Det betyder altså, at det bliver sværere at drive friskole i bl.a. Ugelbølle, Nimtofte, Rønde, Ryomgaard, Egens og Feldballe. Og er samtidig regeringens forsøg på at forringe det frie skolevalg.

Måden man har gjort det på, er at man har afsat flere penge til bl.a. ansættelse af flere lærere i folkeskolen. Det er rigtig godt, men regeringen udmønter puljen på en måde, så de frie skoler ikke får gavn af midlerne. Derfor sker der en skævvridning og en reel udhuling af koblingsprocenten.

Konkret har regeringen favoriseret folkeskolerne med ca. 1.000 kr. pr elev. Såfremt regeringen ikke havde udhulet koblingsprocenten, men i stedet havde tilgodeset alle skolebørn, så ville friskolerne i Syddjurs have haft et yderligere tilskud på nedenstående jf. svar fra Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

I Venstre mener vi, at borgerne i Syddjurs Kommune skal have et godt og alsidigt skoletilbud, hvor man har mulighed for at vælge lige præcis det skoletilbud, som passer til ens barn.

I Syddjurs kommune er det ca. hver femte elev som går i friskole. At Syddjurs Kommune har en relativ høj andel elever på friskole har historiske årsager. Friskolerne i Syddjurs er ikke eliteskoler, men er derimod lokale kraftcentre. Og friskolerne i både Ugelbølle, Feldballe og Nimtofte er jo decideret opstået som følge af tidligere folkeskolelukninger.

Det er helt forkert at gøre skoleområdet til en kampplads for ideologiske kvababbelser, hvor det kommer til at handle om, hvorvidt skolen er offentlig eller privat. Det er derimod meget langt vigtigere at snakke om kvaliteten af vores skoletilbud, elevernes trivsel, faglighed og udvikling..«Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen