Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Hvor var debatten, da solenergiens indledende fase var i gang?

Artiklens øverste billede

I Adresseavisen kan man nu læse, at Venstres Jørgen Ivar Mikkelsen på vegne af et flertal i det nye Byråd har sendt et brev til Miljøministeren vedrørende naturnationalparken, hvori der blandt andet står:

»Først og fremmest handler det om lokal opbakning og lokalt ejerskab. Uden det – ingen succes.«

Under den indledende proces vedrørende solenergien og de mange solcelleparkansøgninger var vi mange, der kritiserede den forhastede proces, den manglende borgerinddragelse, beslutningsgrundlaget med videre Det kulminerede i, at vi sammen med naboer til alle projektområder i hele kommunen gik sammen i et fælles opråb om at sætte processen på pause og gentænke det hele. Desværre uden resultat – byrådspolitikerne var ikke lydhøre. Vi fik bare at vide, at planloven var overholdt og på byrådsmødet i juni stod de fleste byrådspolitikere nærmest i kø for at komme til orde med rosende ord om processen og forløbet og hvor godt de havde klaret det. Kun få modsagde dette.

Der var ingen henvendelser til ministre om, at det er en for stor opgave at løfte for en lille kommune, ingen højlydt kritik af borgerinddragelsen, intet krav om at få nationale retningslinjer og en national koordinering, så omstillingen til vedvarende energi kan gøres mest hensigtsmæssigt.

Der var heller ingen offentlig debat vedrørende emnet i form af opråb og stride strømme af læserbreve fra byrådspolitikerne. Kun Grethe Møgelvang Laursen (DF) og nyvalgte byrådskandidat Kasper Kolstrup Møller (K) fattede pennen. Der var intet borgermøde, hvor debatten kunne blomstre. Der var simpelthen stort set ingen, der fandt det vigtigt nok at debattere om i det offentlige rum, på trods af det store og vigtige emne. Det hele blev gennemført så stille og hemmeligt som overhovedet muligt og stort set kun på grund af os borgere var der en gang imellem i medierne eller i læserbrevsspalten fokus på solenergiplanlægningen i Syddjurs Kommune. Kun tæt på valget blev der indkaldt til borgermøde og emnet kom da også op til valgmøder.

Det hele blev gennemført så stille og hemmeligt som overhovedet muligt og stort set kun på grund af os borgere var der en gang imellem i medierne eller i læserbrevsspalten fokus på solenergiplanlægningen i Syddjurs Kommune. (...) Men hold da op hvor giver byrådspolitikerne den gas i forhold til naturnationalparkerne.

Men hold da op hvor giver byrådspolitikerne den gas i forhold til naturnationalparkerne, hvor der blandt andet spyttes det ene læserbrev ud efter det andet, hvor processen og borgerinddragelsen kritiseres højlydt, især af Venstre.

Nu har Kim Lykke Jensen (SF) som formand for og på vegne af NTM-udvalget sendt Miljøministeren et brev med kritik af den forhastede proces uden reel borgerinddragelse i forhold til naturnationalparkerne, hvor man beder om at udskyde beslutningen. Mon ikke Miljøministeren overholder planloven og selv synes at hun klarer det godt...så er der vel ikke mere at sige eller...?

Det virker som, at mange af byrådspolitikerne mener, at der med naturnationalparken bliver trukket noget stort ned over hovedet på dem fra Folketingets side og de føler sig magtesløse og overhørt. Det er forståeligt. Præcis samme følelse havde og har rigtig mange borgere det i forhold til solenergien, hvor det bare er kommunen, der trækker noget stort ned over borgerne.

Det er da dejligt, at byrådspolitikerne er på banen på nu i forhold til borgerinddragelse og kritik af proces, men hvor var meningerne, bekymringerne og debatten, da solenergiens indledende fase var i gang og borgere over hele kommunen gjorde opmærksom på samme problematik, som kommunen nu selv oplever fra et højere sted? Hvorfor lyttede et flertal i Byrådet ikke også til borgerne dengang?

Summa summarum, så skal solenergien udrulles som et stort kommercielt profiteventyr uden fokus på lokal opbakning eller lokalt ejerskab, på trods af at kommunens egen klimahandlingsplan har fine ord om netop lokalt ejerskab. Men naturnationalparken skal der være lokal opbakning og lokalt ejerskab til, ellers kan det det ikke blive en succes. Hvorledes kan man mon have lokalt ejerskab til en statslig naturnationalpark, udover adgang til parken?

Som skeptiker i forhold til planer om store solcelleparker bliver man ofte forsøgt tysset på med argumentet om, at man bare ikke vil have det i sin baghave. Så hvorfor ikke benytte det samme nemme argument hér: Vil et flertal i Byrådet gerne den grønne omstillings mål om biodiversitet, bare det ikke bliver i deres baghave? Det er naturligvis ikke så enkelt som det, ligesom manglende folkelig opbakning til solcelleparker ikke bare kan afvises på samme måde.

Hvor er fokus på lokal opbakning og lokalt ejerskab til solenergien, så dette kan blive en succes?

Læs også

Del artiklen