Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: En voksen efterlyses

Artiklens øverste billede
Foto: Carsten Nørgaard

»Ind imellem må man tage sig til hovedet og anråbe guderne, andre gange har man lyst til bede en voksen med pædagogiske evner om at træde til. Hvor langt kan Nationalpark Mols Bjerge blive ved med at trække borgere, skatteydere, naturforkæmpere og klimabekymrede rund i manegen med deres utidssvarende ønske om et stort glas- og beton center på den frede strandeng ved Kalø?

Det hele startede med at en tidligere politiker fik jobbet som formand for Nationalparken. En formand med ét i tankerne, at få skabt et stort byggeri på stranden. Ja, først skulle det enten ligge i Ebeltoft eller på Kalø Gods, men vupti – mellem to bestyrelsesmøder var det blevet til en placering på strandengen ved Kalø Slotsruin. Godt nok er området landsskabsfredet, beskyttet af den europæiske Natura 2000, Skovbyggelinjen, Strandbeskyttelseslinjen lige som stedet er kulturarv beskyttet.

Millioner er brugt og 10 år er gået med ingenting …

Nu har nationalparkens administration og bestyrelse arbejdet med et fatamorgana i mere end 8 år. Ja, diskussionerne begyndte allerede for 10 år siden. I den periode har nationalparken brugt millioner af skattekroner og ufattelig mange mandetimer på alle mulige aktiviteter for at få skabt et center på strandengen. For ikke at nøjes med dette, er kommunens administration blevet kraftig involveret med teamsamarbejde og kommunen ender med at lave en lokalplan, som muliggør et byggeri – HVIS alle de omtalte restriktioner ophæves. Kommunen lavede et skema, hvor man begynder for oven og kører ned igennem og undervejs er der forhindringer man skal svare på. Afhængig af svaret, skal man enten til højre eller venstre. Efter man er kommet igennem alle spørgsmålene, kommer man frem til enten SKAL eller SKAL-ikke felterne. De to felter svarer på om der skal laves en miljøundersøgelse for at kunne udarbejde en lokalplan. Det er jo som at sætte et barn til at tegne en spagettistreg på et skattekort fra hvor man står og så ned til guldet. Som forventeligt, ender det med, at der ikke skal laves en miljøundersøgelse og lokalplanen laves på trods af protester fra mange og godkendes af det nu afgående byråd.

Lokalplan 420 findes ikke længere

En klage over denne lokalplan sendes til Planklagenævnet og her i december 2021 bliver lokalplanen kendt ugyldig. En af begrundelserne er ”den kystnære placering”. Altså findes lokalplanen ikke længere. Om nødvendigt skal der laves en ny og der skal gennemføres en omfattende miljøundersøgelse, en såkaldt VVM-undersøgelse. En sådan kræver et meget stort ressourceforbrug af kommunen og dermed tage tid fra mange andre tekniske opgaver og belaste økonomien.

Alternativerne står i kø

Gennem årerne har mange fortalt om de gode alternativer. Brug Kalø Gods og Jagtslottet – Det vil jo alligevel snart stå tomt. Lave et lille info-center i Strandhuset, men lav et egentlig center på Godset, hvor alle andre aktører også kan være med til at understøtte driften og funktionen til gavn for de besøgende og driftsbudgettet. Alternativt, lav en moderne decentral løsning med små centre rundt i nationalparken og så lave en moderne Augmented Reality (AR) løsning til mobiltelefonen. Så får man også de unge i tale. Man når ud til langt flere mennesker på denne måde. Der er foreslået mange andre gode løsninger og vil få Nationalpark Mols Bjerges bestyrelse til at ”walk the talk”: Deres formidling vil være baseret på et troværdigt grundlag. At udvikle og beskytte naturen, biodiversiteten, kulturarven og reducere klimaaftrykket og samtidig være i stand til at lave en moderne formidling anno 2021 må være ledestjernen for Nationalparken og ikke bare bliver ved med at køre i det samme spor som har kostet borgerne store summer og tidsforbrug på en forkert løsning.

Så, kære politikere og bestyrelse – det er på tide I lukker dette fatamorgana og agerer i forhold til fremtiden.

Alternativet er at vi om yderligere 10 år roder med samme sag. I mellemtiden bliver der fortsat brugt færre ressourcer på det Nationalparken er sat i verden og et behov for et center generelt – uanset hvor - bliver mindre og mindre. Den nye bestyrelse og det nye byråd kan lukke dette fatamorgana og åbne for en moderne visionær løsning.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.