Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Det skriger til himlen at ældre mennesker lades i stikken her op til jul

Artiklens øverste billede
Ebba Grethe Møgelvang, lokalformand for Dansk Folkeparti i Syddjurs: Pressefoto

»Jeg håber ikke, at Syddjurs Kommune er blandt de kommuner, som lader de ældre og sårbare i stikken her i juletiden, så de står uden hjælp til rengøring, bad og andre ting de har brug for. Nu er det tid til juletraditioner, hygge og samvær med venner og familie, og vi glæder os alle sammen til denne søde juletid.

Syddjurs Kommune har netop offentliggjort, at de får flere penge til ældreområdet. ’Men det skriger til himlen’, at der tilføres flere penge til forsøgsordningen omkring selvstyrende teams, men ikke en rød reje til mere plejepersonale til ældreområdet.

Men rundt omkring sidder mange og er kede af det, for der er store udfordringer med at levere den hjælp man er visiteret til, og som borger har krav på. Og Corona situationen strammer til og giver endnu flere restriktioner, som bremser for samvær og hjælp fra frivillige og familien, da man ikke må være så mange samlet som tidligere.

Syddjurs Kommune har netop offentliggjort, at de får flere penge til ældreområdet. ’Men det skriger til himlen’, at der tilføres flere penge til forsøgsordningen omkring selvstyrende teams, men ikke en rød reje til mere plejepersonale til ældreområdet.

Projektet ’Mere værdig hjemmepleje’ har netop fået ca. 8 mio. kr. fra Socialstyrelsen til at arbejde med selvstyrende teams, skabe arbejdsglæde, trivsel og nye målsætninger for medarbejderne. Dansk Folkeparti havde hellere set, de penge måtte bruges på flere ansatte til plejepersonale både i hjemmeplejen og på plejecentrene. Det er en stor skuffelse, uagtet at arbejdsklima på ældreområdet også trænger til en forbedring.

Dansk Folkeparti har altid haft ældre- og socialområdet som en af deres vigtigste mærkesager, og det vil vi vedblive med, at arbejde for - også her i kommunen.

Det undrer os at man ikke i Syddjurs Kommune vil gøre brug af at ansætte flere SOSU-medhjælpere og assistentelever med en voksenelevløn helt ned til de 18-årige, men kun gør brug af den ordning for personer over de 25 år. Fordi vi ved der mangler personale og fremover vil komme til, at mangle endnu flere til ældreområdet. Og da det som bekendt tager lidt tid at uddanne sig, bør man være mere fremsynet end blot at mene, at man nok kan klare sig med voksenelever over de 25 år.

Da vi alle kender til et presset sundhedsvæsen også lokalt, bør der rent politisk steppes op for at få skabt flere elevpladser. Fordi en anden ting er, at der er kendskab til i offentligheden til, at visse områder i ældresektoren lokalt, har et dårligt arbejdsklima, hvilket får folk til at søge arbejde udenfor kommunen. Dansk Folkeparti vil gerne appellere til, at man tager opgaven alvorligt her i vores kommune.

Det er ikke værdigt i vores velfærdssamfund, at det på den måde er de mest udsatte, vores ældre - der nedprioriteres. Disse borgere har været med til, at opbygge det samfund vi kender i dag, og det bør de have stor respekt for, og derfor naturligvis og den hjælp de har brug for, nu det er deres egen tur til dette.

Senest har formand for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S), oplyst, at KL og regeringen er i dialog om at skaffe ekstra sengepladser på landets plejehjem til brug for et presset sundhedsvæsen. Men prisen for, at KL kommer med de ekstra sengepladser på plejehjemmene, er en nødbekendtgørelse, der vil gøre det muligt for kommunerne at forringe ældreplejen endnu mere og udskyde eller aflyse praktisk hjælp til de ældre.

Det er helt uacceptabelt. De ældre, som har brug for – ja, og faktisk krav på – hjælp, har fortjent bedre!

Der kan ikke være tvivl om, at Corona en er en kæmpe udfordring for vores sundhedsvæsen. Men det kan ganske enkelt ikke være rimeligt, at det endnu engang skal være de svageste ældre, som skal betale prisen for at håndtere Corona.

På landsplan sidder 73.000 svækkede ældre allerede i dag uden den hjælp, de har behov for i hverdagen.

Ja lige nu, går de også endnu en jul møde, hvor ingen aner konsekvensen af Coronarestriktioner, smitten, sygdommen og dens følger.

Det er ikke vores velfærdssamfund værdigt.

De svage ældre skal ikke lades i stikken! Og slet ikke op til jul.

Dansk Folkeparti Syddjurs ønsker alle en Glædelig Jul og Godt Nytår.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.