Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Opdagelsen af Rønde som en unik uddannelses- og dannelsesby

Artiklens øverste billede
Søren Sinnbeck, forstander, Rønde Efterskole.

Når vi snakker om uddannelse og dannelse og spørger: Hvad kan lade sig gøre? Hvor højt er der til loftet? Hvor stort tænker vi? - Så er svaret selvsagt betinget af ståsted og udblik hos den, der skal svare. Har man spurgt i Rønde, og gjort det i løbet af de sidste 125 år, så må svaret kort og godt have været: Utroligt meget! Hvilket loft? Vi drømmer stort!

Rønde er med ca. 3200 indbyggere og mere end 1600* uddannelsespladser en helt vild uddannelses- og dannelsesfortælling.

Meget startede for 125 år siden, da Rønde Højskole, og senere Rønde Efterskole, begyndte at holde skole. Den ånd og det entreprenørskab som Herskind-familien var med til at definere, skabte Rønde Gymnasium og var med til at sikre Rønde som en magnet for uddannelseslystne unge, udenfor storbyen Aarhus. Et visionært projekt og en stor bedrift.

I dag har vi folkeskole, privatskole, gymnasium, handelsgymnasium, erhvervsskoleuddannelser og landbrugsskole, foruden efterskolen og højskolen, der giver uddannelsesmuligheder i en meget bred vifte, og gør byen attraktiv for tilflytning. Og det er bare helt tæt på. Bevæger vi os et par kilometer væk fra hovedgaden, kan vi tilføje endnu en højskole, tre friskoler og uddannelserne ved Danmarks Jægerforbund.

Ungdommens uddannelsespuls banker i byen, og det miljø og den fortælling, skal vi værne om og udvikle.

Søren Sinnbeck, forstander, Rønde Efterskole

Ungdommens uddannelsespuls banker i byen, og det miljø og den fortælling, skal vi værne om og udvikle.

Som forstander på Rønde Efterskole siden sidste sommer, har jeg opdaget, hvordan mange gode folk skubber på og skaber visioner for udfoldelsen af det miljø – i forskellige arenaer. Og det er ikke udelukkende uddannelserne selv. Vi har blandt mange andre en aktiv handelsstandsforening, et fremsynet kulturhotel og en visionær idrætsforening, der alle bidrager til udviklingen.

Jeg tror, at bevidstheden om den unikke position som uddannelses- og dannelsesby kan være med til at gøre den fælles fortælling og dermed samarbejdet endnu stærkere – uddannelsesinstitutionerne imellem, og på tværs af uddannelser og kulturmiljøer.

Her kan pionerånden fra Rønde Højskole og Efterskole for 125 år siden være god at huske tilbage på, og en anledning til at samle nogle af alle de gode kræfter. I 125-jubilæumsåret laver vi en række arrangementer, hvor vi inviterer byen ind, og hvor vi forsøger at involvere os i byen.

Vi vil helt konkret forsøge at skabe et arrangement, hvor ungdommens puls (og alle andres) kan komme op, og gerne sammen med hele Rønde. I september laver vi et uddannelses- og dannelsesløb i samarbejde med mange af de nævnte uddannelser og kulturmiljøer – og lad dette være en invitation til dem, som har lyst til at være med.

Lad os få pulsen op, få samlet kræfterne og få mange med!

* En optælling gennem skolernes hjemmesider og ca.-tal baseret på antal klasser på skolerne, giver ca. 1800 uddannelsespladser i Rønde (her er Kaløskoler og skoler i Feldballe og Ugelbølle ikke medtaget).

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Del artiklen