Jesper Yde misinformerer om afstemningen om forsvarsforbeholdet

»Jesper Yde er i Lokalavisen citeret for at mene: »Derfor er det vigtigt for os at holde fast i den nationale selvbestemmelse og f.eks. bevare forsvarsforbeholdet, så vi også i fremtiden selv kan bestemme, hvilke militære operationer vi vil deltage i og ikke f.eks. bliver tvunget til at bidrage til tvivlsomme operationer i tidligere franske kolonier«.
Enhedslistens antimilitarisme er en kendt sag, og Jesper Ydes afstand misisioner til tidligere franske kolonier, er jeg helt indforstået med. Men citatet er uheldigt, fordi det giver et indtryk af, at Danmark mister sin nationale selvbestemmelse, hvis vi afskaffer forsvarsforbeholdet. Det er naturligvis ikke rigtigt. Det er altid Folketinget, som beslutter at udsende danske soldater på missioner – uanset forbeholdet.
Hvis man er imod militær af enhver art, kan jeg godt forstå, at man kan være i tvivl d. 1. juni. Men hvis man ønsker mere national selvbestemmelse, fællesindkøb af forsvarsmateriel og våben, mere samarbejde om cybersikkerhed, så er der kun én mulighed: Stem ja.
Selv hvis Danmark afskaffer forsvarsforbeholdet, og EU senere beslutter sig for at afskaffe vetoretten på forsvarsområdet, hvilket der IKKE er opbakning til blandt EU’s medlemslande, så vil det stadig kræve endnu en folkeafstemning eller 5/6 flertal i folketinget. Det er altså helt og aldeles urealistisk, at Danmark skulle miste vetoretten på forsvarsområdet, da der ikke opbakning til det i EU, Folketinget eller den danske befolkning. Retten til selv at bestemme over danske soldater er grundlovssikret.
Forsvarsforbeholdet har derimod i stigende omfang afskåret os fra at vælge missioner til i det sidste årti, da EU har øget samarbejdet om forsvar bl.a. på grund af Putins annektering af Krim. I 2021 betød forbeholdet, at Danmark var udelukket fra ca. en tredjedel af EU’s samlede udenrigspolitik og tallet forventes at være højere på forsvarsområdet (DIIS POLICY BRIEF 2. maj 2022). Der er derfor helt forkert at sige, at forsvarsforbeholdet står i modsætning til den nationale selvbestemmelse, da forsvarsforbeholdet forhindrer os fra at påvirke samarbejdet omkring bl.a. militær og cybersikkerhed.
Hvis man er imod militær af enhver art, kan jeg godt forstå, at man kan være i tvivl d. 1. juni. Men hvis man ønsker mere national selvbestemmelse, fællesindkøb af forsvarsmateriel og våben, mere samarbejde om cybersikkerhed, så er der kun én mulighed: Stem ja.«