Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Socialdemokratiet vil udvikling i hele Syddjurs - det kan markedsmekanismen ikke klare selv, vel Venstre?

Artiklens øverste billede
Sidse Graarup Vangsted. Foto: Lars Norman Thomsen

»I de sidste måneder har byrådet arbejdet med en ny vision og udviklingsstrategi. Den er nu sat i høring, og vi håber at mange vil afgive høringssvar og være med til at sætte retning på kommunens udvikling i de næste 12 år.

Ole Sønderskov Hansen. Pressefoto


Det er vigtigt for os i Socialdemokratiet i Syddjurs kommune, at hele kommunen udvikler sig.

Vi oplever i disse år, at der er en søgning til vores kommune. Det er meget positivt. Både Hornslet og Rønde og i byer ved letbanebåndet opleves der en stærk tilflytning. Mange mindre lokalsamfund mærker også en gryende interesse fra eventuelle nye tilflyttere.

Tilflytning er positivt for et lokalområde, selvom et lokalsamfund også kan føle det overvældende med en meget markant tilflytning, som f.eks. Hornslet har oplevet de senere år.

Det er vores ansvar, som politikere, at balancere tilflytningen. Den skal ikke kun være styret af efterspørgsel og en iver efter blind udvikling. Men vi skal også erkende, at et stærkt skattegrundlag i vores kommune er en forudsætning for, at tilbyde et højt velfærdsniveau - også i fremtiden. Derfor er vi som byråd forpligtede på, at udvikle de mindre samfund, der netop efterspørger tilflytning.

I planloven er der også givet mulighed for, at man kan etablere Omdannelseslandsbyer i den kommende kommuneplan. Her er en mulighed for at lempe på de strenge regler, der gælder for nye udstykninger af grunde og grænsen mellem by og land. Den mulighed skal vi udnytte. 

Et redskab for at sikre en balanceret udvikling, i samspil med de enkelte bysamfund er, at lave byudviklingsplaner. Vores byer skal ikke kun være styret af enkelte udvikleres ønske om udvikling af netop deres ejendom. Vi skal også høre den almindelige borger. Både borgere der har boet i lokalsamfundet i årtier og borgere, der er flyttet til lokalområdet indenfor de seneste år.

Vi skal, som politikere, insistere på en åben dialog med de enkelte lokalsamfund - gerne med distriktsrådene i spidsen. Og i fællesskab formulere mulige udviklingsplaner, der både tilgodeser de borgere der bor i lokalsamfundene i forvejen, og som konkret peger på mulige udviklings perspektiver/områder.

I den seneste revidering af planloven, er det fastlagt som et krav, at kommunen skal foretage en strategisk planlægning for landsbyer. I vores optik er det en nødvendig og klar opprioritering af udvikling i de mindre byer.

I planloven er der også givet mulighed for, at man kan etablere Omdannelseslandsbyer i den kommende kommuneplan. Her er en mulighed for at lempe på de strenge regler, der gælder for nye udstykninger af grunde og grænsen mellem by og land. Den mulighed skal vi udnytte.

Vi ønsker i Socialdemokratiet, at udvikle hele vores kommune. Udvikling skal ikke kun ske i de større bysamfund. Der er et stort potentiale i, at udvikle mange af de mindre bysamfund også. Det skal vi som byråd gøre noget ved og tage ansvar for.

Derfor vil vi fortsat arbejde for følgende:

- Flere byggegrunde i de mindre bysamfund.

  • Udvikling der tilgodeser fællesskaber. Både seniorfællesskaber og alternative måder at bo på.
  • At understøtte bæredygtigt byggeri og som kommune gøre det lettere, at bygge klimavenligt.
  • At kommunen etablerer Omdannelseslandsbyer i kommuneplan 2024.
  • Byudviklingsplaner der er udarbejdet i samspil med de enkelte lokalsamfund.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.