Landmand – noget man kan uddanne sig til. Hvordan synes du selv det går med valgløfterne, borgmester?
»Så er den gal igen – denne gang har linsen fanget virile ungtyre i drifternes vold, der jagter en ko til udmattelse.
Det er der jo ingen af os der bryder os om at se, og med landmandsbriller er det forkasteligt. Ingen med faglig indsigt vil holde et større antal ungtyre og brunstige hundyr i samme flok. Det vil enhver landmand vide.
Hændelsen er den seneste i rækken, der dokumenterer, hvordan dyr i menneskers varetægt lider overlast. Dem vil der med de kommende Naturnationalparker (NNP) desværre komme flere af. Vi bryder os ikke om det, fordi det store flertal er optaget af at dyr, som vi mennesker har ansvar for, skal have det godt.
Vi er stor tilhænger af, at forbedre naturens biodiversitet, men vil ikke være med til, at det skal på bekostning af vores husdyr, som i denne forbindelse er et middel til at nå målet for NNP, nemlig »at give plads til vild dynamisk natur i stor skala«.
Fra regering og miljøministeren har der været talt meget om faglighed som altafgørende »for at redde biodiversiteten«. Men hvad med fagligheden ift de redskaber - dyrene – der bruges for at nå målene?
Uden at trætte alle med argumenterne for/imod NNP i Mols Bjerge kan det blot konstatere, at brugen af faglighed har været meget snæver. Det har udelukkende handlet om biologer og biodiversitet. NNP er blevet et snævert akademisk projekt. Vi har intet imod biologer, tværtimod. Biologer er dygtige til det, de er uddannet til. Men biologer ved ikke alt(!), og det havde klædt processen, at flere fagligheder havde haft plads ved bordet.
I den lokale debat op til KV21 (seneste kommunalvalg) havde særligt Socialdemokratiet svært ved at finde sine ben ift NNP i Mols Bjerge. Hårdt presset endte de med at melde ud, at de havde to kardinalpunkter for at kunne bakke op:
1. Der må ikke komme mere hegn i Mols Bjerge
2. Der skal ske en reel borgerinddragelse
For os at se kommer ingen af punkterne til at blive opfyldt. Det nye hegn indhegner alle veje og stier i området, så de, der vil på gåtur i bakkerne, tvinges til at vandre blandt de græssende dyr. Den reelle borgerinddragelse kan de godt skyde en hvid pil efter. Bekendtgørelsen, der regulerer NNP, er vedtaget i Folketinget og er meget detaljeret. Den lokale projektgruppe som i øjeblikket arbejder, er ikke levnet meget arbejdsrum, og det er detaljer, der reelt kan diskuteres, feks. placeringen af en låge eller en hegnslinjen langs en privat ejendom.
Så med dét in mente, og med tanke på snakken om faglighed, har vi følgende spørgsmål til borgmester Michael Stegger Jensen(S):
Hvordan går det med valgløfterne ift NNP i Mols Bjerge og er fagligheden bag NNP tilstrækkelig bred?«