Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Gør det trygt at være fodgænger fra Rønde til Egens Havhuse

Artiklens øverste billede
Foto 1 (se forklarende tekst i debatindlæg). Foto: Søren Refskou

»Er denne sti forbeholdt cyklister? (se foto 1)

Ifølge skiltningen kunne det tyde på det.

Fodgængere skal med andre ord passe på cykelrytterne, når de færdes her, hvor de gående strengt taget ikke bør være.

Hvis svaret er »ja«, så vil et stort antal fodgængere, der benytter sig af stien, gøre det på eget ansvar, idet de udsætter sig for at blive ramt af overhalende cyklister i høj fart.

Stien går fra Bjerg Thomsensvej ved udkanten af Rønde, langs Molsvejen til Egens Havhuse, og som gående fra Rønde kan man fra stien nyde udsigten mod sydvest ned over Kalø Vig og mod sydøst langs vandet nyde synet af Mols Bjerge.

Hvis man altså ikke bliver nervøs, når cyklister, eller rettere: cykelryttere, med jævne mellemrum suser forbi èn med få centimeters afstand.

For sagen er jo, at en cykelsti i dag, i hvert fald her i lokalområdet, ikke kun benyttes, når man skal fra et sted til et andet, men i vidt omfang bruges som cykelbane af sportsudøvere, for hvem det vigtigste er med deres sportscykel at opnå høj fart. Fodgængere skal med andre ord passe på cykelrytterne, når de færdes her, hvor de gående strengt taget ikke bør være. Sådan ville jeg nok også selv opfatte skiltningen, hvis jeg var motionscykelrytter.

Men er det rimeligt, at det skal være sådan? Andre steder i Rønde, f.eks. i Byparken, (jf. foto 2) fremgår det af skiltningen, at fodgængere også benytter stierne, og dermed, at cyklister skal passe på fodgængerne og tage hensyn.


Foto 2 (se forklarende tekst i debatindlæg). Foto: Søren Refskou

Sådan bør det være. For fodgængere er den svageste part i trafikken, ikke mindst i mødet med cyklister. Det bør skiltningen markere på alle stier i et så attraktivt naturområde, som Rønde er omgivet af.

Netop nu er Trafikminister Trine Bramsen fremme med et lovforslag om, at bilister skal holde minimum 1 1/2 meters afstand, når de overhaler cyklister på vejene. Det kan man nok ikke forlange, at cyklister skal gøre, når de overhaler fodgængere, men en skiltning, der med tydelig markering påbyder cyklister at tage hensyn til fodgængere på de stier, som begge parter benytter, bør være en overkommelig sag for kommunen.

Til inspiration for kommunens beslutningstagere kan anbefales dette foto (foto 3) fra Hampstead Heath, en meget populær naturpark i det nordlige London. ( På skiltet står der ”Fælles sti, fodgængere har forret”, max. hastighed 12 miles, dvs. ca. 20 kilometer i timen.).«

Foto 3 (se forklarende tekst i debatindlæg). Foto: Søren Refskou

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.