Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Folkeoplysningen er vigtigere end nogensinde

Artiklens øverste billede

Vi nærmer os et folketingsvalg. Og her vil jeg opfordre politikerne til at slå et slag for en af de grundværdier, der har været med til at gøre Danmark til et land med stor tillid og sammenhængskraft: Folkeoplysningen.

I år kan FOF på landsplan fejre 75-års jubilæum. Og der er for FOF Djursland at se en lige linje fra verden, som den så ud, da FOF så dagens lys, og verden af i dag. FOF blev skabt, fordi en række konservative ildsjæle ville skabe et oplysningsforbund. Målet var at sikre, at ideologier som fascismen og nazismen aldrig igen ville få grobund herhjemme. Og midlet var at udvikle den demokratiske grundforståelse gennem folkeoplysning.

Her i jubilæumsåret oplever vi igen det, som vi troede hørte fortiden til: Krig i Europa. Putin og hans autokratiske styre holder den russiske befolkning i uvidenhed gennem censur og falske nyheder. Den aktuelle krise er desværre et vidnesbyrd om, at vi ikke må tage vores demokratiske værdier for givet. Der er i høj grad stadig brug for folkeoplysning – og for FOF.

Del af fællesskab

Siden den spæde start i 1947 har FOF udviklet sig til at blive danskernes foretrukne udbyder af folkeoplysning. FOF har været med til at berige tilværelsen for generationer af danskere. I løbet af sin levetid har FOF givet millioner af danskere mulighed for at blive klogere, sundere og gladere. For nogle har FOF været et ekstra krydderi i hverdagen. For andre har FOF været med til at gøre en afgørende forskel. Nogle har hentet viden, der har åbnet døre til nye sider af tilværelsen. Andre har oplevet, at de er blevet en del af et fællesskab, der har givet dem nyt indhold i livet. Og andre igen har fået brugt sig selv på en måde, der har gjort dagligdagen sundere og helbredet bedre.

Så lad mig prøve at folde ud, hvad det er, aftenskolen kan. Det kan godt være, at der umiddelbart er langt fra demokratisk grundforståelse i befolkningen til keramikholdet i aftenskolen. Men så alligevel. For det store kan også ligge i det små. Det gælder også budskabet i det fælles partnerskabsarrangement FOF Djursland afholder sammen med Norddjurs Kommune om bæredygtighed, klima og verdensmål. For hvad kan vi alle som enkeltpersoner gøre, for at hjælpe klimaet på vej i en håbløs klimatid. Det fås der inspiration til ved foredraget i oktober med lektor i bioetik Mickey Gjerris. Når vi står sammen, kan vi løfte mere.

Aftenskolen samler os

Hvert eneste år deltager 800.000 danskere i en aftenskoleaktivitet hos FOF eller i et af de andre aftenskoleforbund. Folk kommer alle for at lære nyt. Men de møder op med vidt forskellig baggrund. Der er unge som ældre. Mænd som kvinder. Og der er folk fra alle samfundslag. Dørmænd og direktører. Kontorfolk og kassemedarbejdere. Skomagere og skolelærere. Og studerende, pensionister og arbejdsløse. Alle er velkomne. Og alle samles omkring en fælles interesse – og det gælder uanset om de kommer for at lære fransk, vil tage jagttegn eller vil til foredrag om Investering i øjenhøjde.

I FOF Djursland er de klar over demokratiets største udfordringer. Samfundsforskerne taler om, at vi lever i EKKOKAMRE. Der er en stigende tendens til, at vi omgås med folk, der minder om os selv. Og det gælder både i den fysiske virkelighed og på de sociale medier. Det indebærer, at vi bliver dårligere til at forstå andre, der har andre værdier og livsvilkår end os selv.

I undervisning er alle lige

Den udvikling er aftenskolen med til at modvirke. For det smukke er, at når først undervisningen på aftenskoleholdet begynder, så er er alle lige. Og når snakken går, så bliver alle klogere på hinandens livssyn og livsvilkår. Det skaber større indsigt, bedre forståelse og højere tolerance på tværs af forskelligheder. Og det er med til at udvikle den tillid og sammenhængskraft, der er så stærk her i Danmark. Det er set i det lys, at keramikkurset og den demokratiske grundforståelse hænger sammen.

Det er selvfølgelig ikke derfor, at folk kommer. Det er en sidegevinst. Og dem er der faktisk flere af i aftenskolen. Forskere har undersøgt, hvad folk får ud af at ”gå i aftenskole”. Folk kommer for at lære nyt – og det gør de også. Heldigvis er langt de fleste rigtig godt tilfredse med kvaliteten af deres undervisning. For det er selvfølgelig umiddelbart det vigtigste. Men sidegevinsterne er altså heller ikke så ringe endda. For mere end fire ud af fem giver udtryk for, at deres aftenskolekursus er med til at øge deres livskvalitet. Og samtidig er næsten 9 ud af 10 glade for det fællesskab, som de er blevet en del af.

Rundt om FOF Djursland

Fællesskabet mærkes også indefra hos underviserne i FOF, senest hvor nye som erfarne undervisere mødtes på Naturcenter Karpenhøj til netværksdag omkring trivsel, natur og bæredygtighed. Ved FOF Djursland – som er områdets største folkeoplysende forening – er over 100 dygtige og engagerede undervisere tilknyttet, som organisationen løbende søger skal kompetenceløftes.

Der undervises mere end 65 forskellige steder rundt om på Djursland. Godt 7500 borgere bliver KLOGERE SUNDERE GLADERE på til de mange forskellige aktiviteter. Dette efterår har FOF udvidet deres tilbud for at få folk tilbage efter Corona epidemien, og fordi deltagere og undervisere er begejstrede for at være i gang og har mange nye ideer. Ca. 33% af tilmeldinger er helt nye deltagere i FOF – det er godt tegn for den enkelte borger og for samfundet generelt.

Vigtig folkeoplysning

Der er altså mange gode grunde til, at folkeoplysningen fortsat skal være en grundpille i vores samfund. For lige at sammenfatte; Folkeoplysningen er med til at styrke borgernes indsigt og understøtter den demokratiske grundforståelse. Folkeoplysningen udgør et værn mod ensomhed, fordummelse og falske nyheder. Og foreningslivet er samtidig en af forudsætningerne for tilliden, fællesskabet og sammenhængskraften i vores samfund. Det skaber en grundkapital, der ruster os til fremtiden.

Så kære håbefulde folketingskandidater. Husk folkeoplysningen – både i din valgkamp og når du som folketingsmedlem skal være med til at udstikke kursen for Danmark.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.