Fyringer er en klar ommer, politikere
»Ældrerådet er blevet bekendt med, at personale på plejehjem påtænkes afskediget, eller tilbydes omplacering til andre opgaver. Ældrerådet har drøftet konsekvenserne på ældrerådsmødet d. 17-01-23.
Afskedigelse eller omplacering til andre opgaver på andre lokaliteter, indebærer for de steder, medarbejderne skal forlade, at der er færre medarbejdere til pleje, omsorg og aktiviteter for beboerne.
Ældrerådet må klart fraråde dette. Syddjurs er som andre kommuner i en situation, hvor der ikke kan rekrutteres personale til ledige stillinger. Når der bliver færre medarbejdere, går det ud over det vigtige arbejde med pleje og omsorg for de mest sårbare ældre, og når der ikke er personale til aktiviteter, får beboerne flere timer alene i deres bolig. Det forringer livskvaliteten og harmonerer ikke med ønsket om at mindske ensomhed.
Ældrerådet har fået henvendelser fra pårørende, som finder de påtænkte afskedigelser stærkt bekymrende, og de er bekymrede for, om kvalitetsstandarder og sundhedslov kan overholdes. De ser, at personalet er ved at bryde sammen, og frygter at det tilbageværende personale bryder sammen og sygemeldes på grund af stress. Ældrerådet deler de pårørendes bekymringer. Det er en ond cirkel, som indebærer endnu større behov for vikarer – og det er ikke godt for hverken ældre eller kommunens økonomi.
Syddjurs Kommune er i forvejen i den gruppe af kommuner i Kl’s nøgletal i ”Kend din kommune 2023”, som bruger mindst til pleje og omsorg pr. 67+-årig og pr. 80+-årig.
Når der har været budgetoverskridelser, er det så i virkeligheden sådan, at der har været underbudgetteret? Hvor er pleje og omsorg for god og servicen for høj i plejeboligerne?
Tør personalet ikke komme frem med deres bekymringer for konsekvenserne for de ældre af de påtænkte afskedigelser? Det er spørgsmål, som Ældrerådet stiller sig selv.
Ældrerådet må klart fraråde de påtænkte afskedigelser eller omplaceringer.«