Byen uden fast præst på femte år - uskøn parodi
I efteråret 2018 takkede Anne Kirstine Langkjer endeligt af som mangeårig og populær sognepræst, og siden da har kirkerne Kolind, Ebdrup og Skarresø haft skiftende vikarer.
Det har ikke været muligt at fastansætte en afløser for den afgåede, fordi praksis sædvanligvis er, at man skal kunne stille en indflytningsklar bolig klar til en ny præst og familien.
Det, der undrer mest, er ikke de involveredes langsommelighed. Men Kolind borgernes reaktion eller mangel på samme.
Allerede et år inden sin afsked rykkede Anne Kirstine Langkjer ud af præstegården, der var ramt af skimmelsvamp.
Siden da har en føljeton udspillet sig, og den er tilsyneladende langtfra færdig.
Det er igen hemmelighed, at menighedsråd og provstiudvalg har stået i hver sit hjørne, og tilsyneladende fortsat gør det.
Tre mulige løsninger har været i spil:
1. Nedrivning af den eksisterende præstebolig og det tilhørende konfirmandlokale og bygge nyt på matriklen
2. Sælge præsteboligen på Nødagervej 20 med tilhørende bygninger og i stedet opføre en ny og moderne bolig til en kommende præst med både plads til beboelse og kontorfaciliteter
3. Renovere og istandsætte den nuværende præstebolig og gøre den mere tidssvarende for en præstefamilie anno 2021
Efter mange forsøg på at skabe konsensus om en løsning, som både Menighedsråd og Provstiudvalg kunne nikke ja til, er det nu endt med, langt om længe, at Menighedsrådets ønske om at renovere og istandsætte den nuværende præstebolig efterkommes.
Det er ingen hemmelighed, at Provstiudvalget mest var stemt for en af de to andre løsninger.
Den første blev ret hurtigt annulleret som mulighed af Udvalget for Natur, Teknik og Miljø med formand Kim Lykke Jensen i spidsen.
Udvalget henviste til, at konsulentfirmaet NIRAS i 2017 SAVE registrerede Præstegården med en bevaringsværdi 2 og Konfirmandstuen med en bevaringsværdi på 3.
På daværende tidspunkt var det ikke godkendt af Byrådet endnu. Det skete først med vedtagelsen af Kommuneplan 2020-2032 i december 2020.
Også lokale BLIS, By- og Landskabskultur I Syddjurs, bakkede stærkt om at bevare Præstegården i et høringssvar.<AS>Derfor endte det med, at menighedsrådets ønske (løsning 3) er den, der forsøges realiseret.
Provstiudvalget har bevilget en ramme på 8 millioner kroner til det arbejde, der nu forestår fordelt med 5.5 millioner kroner til præsteboligen og resten, 2.5 millioner kroner, til at renovere og istandsætte konfirmandlokalerne for.
Der er løbet meget vand i stranden siden. Priserne på materialer har ændret sig opsigtsvækkende.
Der er således meget, der tyder på, at Kolind kan invitere til femårs jubilæum til oktober.
Et markant et af slagsen under overskriften ’Uden fast præst i fem år’.
Det kan ingen være stolte af.
Det, der undrer mest, er ikke de involveredes langsommelighed.
Men Kolind borgernes reaktion eller mangel på samme.
For ikke så mange år siden ville det have været uhørt, at man i Kolind ville acceptere den slags smøl og manglende evne til at finde fælles fodslaw.
Da havde der rejst sig en fælles storm i den gamle markedsby, hvor de involverede havde fået læst teksten: ”Vil I venligst forlige jer I skabhalse.”