Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Vil Aarhus Kommune bruge Hjelm Dyb som losseplads?

Artiklens øverste billede
Øen Hjelms ejerlaug protesterer mod Aarhus Kommunes planer om at fylde Hjelm Dyb med slam. Foto: Arne Magnussen

Øens Hjelms Private Ejerlaug, har siden 1943 ejet størstedelen (97 procent) af Hjelm. Vi har i alle årene værnet om den helt unikke natur, som er på og omkring øen og det bekymrer os meget, at Aarhus Kommune tilsyneladende vil gøre Hjelm Dyb til deres private losseplads!

Aarhus kommune har over flere gange arbejdet med ønsket om at dumpe bundslam i Hjelm Dyb. Først i forbindelse med et nyt rensningsanlæg i Aarhus, og senest bliver Hjelm Dyb nævnt, som et belejligt sted at dumpe de knap 400.000 m3 bundslam, der skal flyttes i forbindelse med den netop vedtaget udvidelse af Aarhus Havn.

Hvor kommer den store trang fra Aarhus Kommune til at eksportere deres problemer til havbunden ved naboerne? -Og hvordan kan det være at Syddjurs Kommune acceptere et sådant alvorligt indgreb i et sårbart økosystem? 

Jeg forstår skam godt, at Hjelm Dyb, med den dybde på 40 – 50 meter, er et nemt og behageligt svar på det svære spørgsmål om, hvad man skal gøre af de uhyggelige store mængder bundslam, men det vil være katastrofalt for havbundens flora og fauna i Hjelm dyb.

Jeg bliver desværre nødt til at dræbe illusionen om at problemerne forsvinder, når det lander på 40 – 50 meters dybde. Slam dumpning indhyller de stenrev, der er grundlaget for liv, i en klistret masse der kvæler alt liv.

Også over havoverfladen kan konsekvenserne blive store. Hjelm er yngleplads for mange fuglearter. Ifølge Dansk Ornitologisk Forening, der jævnligt foretager optællinger på Hjelm, er der i alt registreret 124 fuglearter på og omkring Hjelm. Bl.a. findes der store kolonier af sølv- silde- og stormmåger samt edderfugle. Dertil kommer havterner, strandskader og lappedykkere. Endvidere sjældne arter som tejst og toppet skallesluger. Alle er arter, der søger føde i og omkring Hjelm Dyb. 

Hjelm Dyb i Kattegat er med andre ord et righoldigt marint unikt økosystem, der er vigtigt at beskytte for at sikre dets biologiske mangfoldighed og bevare de sjældne og truede arter, som lever der.

Så kære Aarhus kommune, ville det ikke klæde jer at finde en grusgrav, som I kan fylde med jeres slam?

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.